Met Het Mes Op De Keel 2013 (7) • Noorwegen vs. Albanië

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van ••ESF Magazine•• elke dinsdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Albanië vs. Noorwegen.

HOE ALTERNATIEF KUN JE HET MAKEN?

De link
Zowel Albanië als Noorwegen durft dit jaar met een nogal alternatieve bijdrage Adrian Lulgjuraj Bledar Sejkote komen. De liedjes liggen beiden niet gemakkelijk in het gehoor. Vanwege de Noorse dreun en de aparte Albanese stemklanken, zijn meerdere luisterbeurten nodig om de liedjes volledig te gaan waarderen. Dit kan op het Songfestival een groot risico met zich meebrengen.

Tegelijkertijd zijn beide liedjes in muzikaal opzicht ingenieus geschreven. Zoals zo vaak vind je kwaliteit wanneer je afwijkt van de middelmaat. Italië 2011 is daarvan een prachtig voorbeeld. Maar welke televoters gaan die kwaliteit zien en waarderen, als de eerste luisterbeurt tegenvalt?

De verschillen
Het grote verschil tussen Noorwegen en Albanië is met name een tijdskwestie. En dan heb ik het niet eens direct over het leeftijdsverschil tussen de artiesten, want dat Margaret Berger pas een twintiger is, zie je er op het podium niet direct vanaf. Nee, het verschil zit ‘m in de mate waarin beide inzendingen aansluiten bij moderne muziek- en Songfestivaltrends.

Tomb Raider press releaseHet Noorse lied ‘I feed you my love’ doet met zware elektronische invloeden enigszins aan de Duitse alternatieve band Eisblume denken. Het arrangement is modern, en dat het computerspel Tomb Raider al uit de jaren negentig stamt deert niet – immers bracht fabrikant Eidos dit jaar nog een nieuwe versie uit.

Het Albanese lied daarentegen werd tijdens de nationale finale nog door een heus orkest live gespeeld. Verder is het lied geschreven in de Albanese taal. En dat terwijl zowel orkest als taalregel tot frustratie van sommige fans al jaren geleden uit het Songfestivalreglement zijn geschrapt.

De balans
Het verleden wees met Raphael Gualazzi, met Lena maar ook met Lordi uit dat je het op het Songfestival zo alternatief kunt maken als je wilt. De kunst is echter ook om met je tijd mee te gaan. Daarin lijken de Noren beter geslaagd dan de Albanezen, vandaar ook hun hogere scores in de polls. Wees echter zelf ook alternatief en maak je eigen keuze!

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Noorwegen, of toch Albanië?

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘MET HET MES OP DE KEEL’ KLIK HIER


4 Responses to “Met Het Mes Op De Keel 2013 (7) • Noorwegen vs. Albanië”

 1. Hebbuzz says:

  Omdat het Albanese lied niet meer is dan 3 keer een couplet met een brug (naar) maar zonder refrein vind ik de keuze niet zo moeilijk:
  Noorwegen dus

  Albanië is instant toch minder mee-luister-baar. En ‘I feed you my love’ in mijn oren melodieuzer en toegankelijker:
  Noorwegen dus

  Ik vind de langharige Noorse toch prettiger om te zien dan de langharige Albanees en die Montenegrijnse reus:
  Noorwegen dus

  Lijkt me evident: Noorwegen

 2. Roald says:

  Gemakkelijke keuze voor mij: Noorwegen:)

 3. Karin says:

  Hoewel ik niet goed naar het beeld kan kijken: vrouw in dwangbuis met gekmakende lichteffecten, kies ik Noorwegen. Albanie is te eentonig.

 4. Luuk says:

  Jammer dat de zangeres van Noorwegen er niet zo uit ziet als de vrouw op de foto 😉 maar het lied is best goed, goed tempo, lekkere drum. wel een beetje jammer dat er geen beweging in zit, een goede danser erbij zou leuk staan. Bij Albanië is juist de gitaar geweldig goed, ook hier een fijn tempo dat vrij laag ligt. Toch vind ik Noorwegen iets leuker, ik kies dus voor Noorwegen.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *