Met Het Mes Op De Keel 2013 (8) • Duitsland vs. UK

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van ••ESF Magazine•• elke donderdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: UK vs. Duitsland.

WEGENS SUCCES GEPROLONGEERD

De link
Na drie jaar lang te hebben gefocust op nieuw talent, kiezen de Duitsers dit jaar in hun voorronde massaal voor de gevestigde naam. Topfavoriet Cascada wint met haar lied ‘Glorious’ met overmacht de nationale finale. Na enkele plagiaatclaims te hebben overleefd, is de dance-act klaar voor Malmö – en ook daar behoort Duitsland tot de getipte landen.

BonnieGrote Namen op het Songfestival is overigens geen nieuws. Naast de wereldsterren die op het Songfestival doorbraken (Abba, Celine Dion, Cliff Richard) wordt ook geregeld een beroep gedaan op gevestigde artiesten om hun carrière ten goede van hun vaderland te keren. Met name het Verenigd Koninkrijk heeft hier een recente geschiedenis mee. Het land stuurde achtereenvolgens componisten Andrew Lloyd Webber & Pete Waterman, boyband Blue en zanger Engelbert Humperdinck naar het Eurovisiepodium.

De verschillen
Grote namen, oké, maar wat hebben zij de UK de voorbije jaren gebracht? Blue hield het hoofd nipt boven water, maar voor Pete Waterman viel het doek, en Andrew Lloyd Webber scoorde slechts door de hulp van het nieuwe talent Jade Ewen. Vorig jaar bereikte de Grote Namenreeks van het Verenigd Koninkrijk een absoluut dieptepunt met de wanprestatie van Engelbert Humperdinck. De Grote Namen van het VK hebben namelijk nóg iets met elkaar gemeen: ze teren op vergane glorie.

Cascada Official Photo Eurovision.tvBonnie Tyler past met haar 61 jaar in ieder geval qua leeftijd prima in dat rijtje. Niet voor niets circuleerde er kort nadat haar deelname bekend werd de tekst ‘Britten sturen wéér een bejaarde naar Songfestival. Wegens succes geprolongeerd?’ op Twitter. Over Cascada valt tenminste nog te twisten. Haar grote mainstream successen liggen een paar jaar achter ons, maar in het echte clubcircuit is de Duitse act nooit weggeweest.

De balans
Laten we eerst en vooral duimen dat Bonnie Tyler ondanks haar leeftijd vocaal de schade beperkt houdt. De Britten hebben op dat punt al genoeg te verduren gekregen. Qua score lijkt Cascada de te kiezen dame uit dit duo, al vrezen steeds meer mensen dat haar bookmakerscores wel eens tegen kunnen vallen in Malmö. Maar welke Grote Naam wilde jij altijd al op het Songfestival zien?

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Duitsland, of toch UK?

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘MET HET MES OP DE KEEL’ KLIK HIER


5 Comments


 1. // Reply

  Het Verenigd Koninkrijk wat mij betreft. Van mij mogen beide inzendingen buiten de top 15 eindigen. Ik vind ze niet bijster origineel of verrassend.


 2. // Reply

  Absoluut Cascada. Niet origineel, wel helemaal passend bij hun stijl, al jaren lang. En veel meer van deze tijd. Ze kan ook live zingen. Dat is van Bonnie nog maar af te wachten. Wordt het Engelse songfestival gesponsord door de facelift industrie? Na vorig jaar Engelbert nu weer een sterk(?) staaltje van de plaatselijke Bergman kliniek. Het nummer komt wel uit de tijd van de jeugd van Bonnie.


 3. // Reply

  Van deze 2 Duitsland, maar het is dan ook de keuze tussen een remix van Euphoria en een gedateerde ballad.


 4. // Reply

  Met veel tegenzin Duitsland, omdat ik zeer teleurgesteld ben in de bijdrage van het VK.

  PS. Cliff Richard had al grote hits voor zijn 1e songfestivaldeelname dus is zeker niet doorgebroken dankzij het songfestival, maar was al een gevestigde naam.


 5. // Reply

  Duitsland heeft wel voor een goed up-tempo liedje gekozen, wat ik altijd wel kan waarderen 🙂 de beat is vrij goed, er zijn wel betere beats op dit moment maar vooruit, het is wel ‘mijn’ genre. Het zou fijn zijn als de de zangeres van de UK een zak over dr hoofd zou doen? Het lied is mij ook te saai en te traag. Er zit eigenlijk niks in dus dit zou een slechte notering op de eindlijst moeten betekenen. Dit is dus een hele makkelijke keuze, ik kies voor onze Oosterburen, Duitsland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *