Met Het Mes Op De Keel 2013 (9) • Slovenië vs. Montenegro

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van ••ESF Magazine•• elke dinsdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Montenegro vs. Slovenië.

DUBSTEP: EEN TOEKOMST OP HET SONGFESTIVAL?

De link
Met grote woorden kondigde de Montenegrijnse delegatie het aan: de Songfestivalinzending dit jaar zou ‘sterk beïnvloed zijn’ door het momenteel zeer populaire clubgenre dubstep. Dubstep is een elektronische Hannahmuziekstroming verwant aan underground en techno. Belangrijkste kenmerken zijn de typische basslijnen en het sterke accent op de derde tel in de maat.

Die eigenschappen vinden we ook terug in de inzending van Slovenië. Met name het intro en de andere instrumentale gedeelten zijn doorspekt met de zogenoemde wobble bass. Hoofdredacteur Steef van Gorkum schreef enkele weken terug in een commentaar dat dubstep de komende jaren wel eens hoog zou kunnen scoren. Heeft dit genre een Songfestivaltoekomst? Zijn Montenegro en Slovenië de trend vooruit?

De verschillen
Om de trend werkelijk vooruit te snellen, moet je nummer allereerst sterk en modern zijn. De Slovenen laten daar al steken vallen met het oorverdovend simpele refrein van ‘Straight into love’. De Amerikaanse zangeres Hannah Mancini komt bovendien in de videoclip nogal simpel over.

montenegroMontenegro maakte er dan meer werk van om met zijn tijd mee te gaan. Er werden rappers opgetrommeld, en duistere clubkelders met schaars geklede vrouwen vormen het decor van de clip van ‘Igranka’. Of die sfeer ook op het Songfestivalpodium over gebracht kan worden is nog de vraag.

De balans
Dubstepinvloeden hoor je dit jaar ook bij andere landen dan Montenegro en Slovenië. Maar geen van die landen staat er bij de bookmakers goed voor. Misschien is het Songfestival er nog niet klaar voor – misschien wordt het dat ook wel nooit. Maar een finaleplaats lijkt er vooralsnog voor beide landen niet in te zitten.

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Montenegro, of toch Slovenië?

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘MET HET MES OP DE KEEL’ KLIK HIER


3 Responses to “Met Het Mes Op De Keel 2013 (9) • Slovenië vs. Montenegro”

 1. Hebbuzz says:

  Deze keuze vind ik lastig. Beide nummers vind ik in tegenstelling tot de meesten wél heel leuk, gun ze ook beide wel een finale plekje, op basis van de studio-opname. Van beide nummers hoop ik dat het live goed uit de verf komt, want ik heb daar nu nog geen zicht op. Ik kies met lichte voorsprong voor:

  Slovenië,

  waarbij eigenlijk het doorslaggevende argument is dat ik niet wil stimuleren dat men in de toekomst nog meer rap gaat sturen. Toevallig is deze Montenegrijns bijdrage dan wel prettig. Ik vind rap eigenlijk helemaal niet onder de kunstvorm muziek vallen.

 2. Karin says:

  Vind Montenegro te erg voor mijn oren, dan Slovenie maar, hoewel ik dat ook net niks vind.

 3. Luuk says:

  Allereerst lijkt het mij ook een goede verandering dat ook Dubsteb op het Songfestival te vinden is. Over het algemeen vind ik de mannelijke stemmen in het lied van Montenegro niet al te best, een vrouwen stem past over het algemeen beter bij dit soort nummers, vind ik. Het is niet mijn favoriet, maar het zal zeker opvallen en het is een goede stap. De start van het lied van Slovenië is goed, ook de opbouw vanaf het moment dat de zangeres begint te zingen, maar de echte clash vind ik erg tegenvallen, eigenlijk valt de muziek bijna stil.. Ik kies dus voor Montenegro.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *