Met Het Mes Op De Keel 2014 (5) • Noorwegen vs. Nederland

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van ••ESF Magazine•• elke dinsdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Noorwegen vs. Nederland.

WIE STAAT ER NOG OVEREIND ALS DE STORM IS GAAN LIGGEN

De Link
Wie wind zaait zal storm oogsten. Wanneer een Songfestivalbijdrage bekend wordt gemaakt komt er altijd een storm aan commentaar los. Vaak overheerst het negatieve, soms praat iedereen elkaar na in de euforie, maar altijd blijkt het een storm in een glas water. Voor de totaal onbekende Carl Espen en in Nederland wereldberoemde Ilse de Lange & Waylon was dat niet anders.

Norway 2014 - Carl EspenWie zich in de teksten van beide nummers verdiept, ontdekt poëtische uitingen over de stilte na de storm. Het woord ‘calm’ komt in beide liederen terug. Deze inzendingen moeten het hebben van een verstilde visualisatie, waarbij de nadruk enkel en alleen op een ingetogen vertolking moet liggen om zo de emotie het beste over te brengen. Beide bijdragen zijn ‘puur’ en zouden op voorhand niet meteen geschikt lijken voor een festivalpodium.

De Verschillen
‘Silent storm’ handelt over de innerlijke (mentale) storm, waar de Common Linnets de tijd na een stormachtige relatie bezingen. Waylon en Ilse wentelen zich nog even terugkijkend in zelfmedelijden, wat noodzakelijk is voor de verwerking. Carl Espen is  een stapje verder en durft al licht-optimistisch zijn vertrouwen in de toekomst uit de spreken als hij vooruitkijkend zingt ‘someday I’ll be calm’.

Netherlands 2014 - Common LinnetsTekstueel gezien blijven de Common Linnets in hun stemming hangen: ‘the rain ain’t gonna change us’. Het past dus ook muzikaal, dat het nummer niet uitpakt maar voortkabbelt. De vier keer dat het korte refrein terugkeert, blijft de stemming ongeveer gelijk. Het is namelijk de bedoeling een sfeer neer te zetten. ‘Silent storm’ heeft juist een boodschap en dus zit er veel dynamiek in de melodie, die een duidelijke brug van couplet naar refrein kent. Deze melodie wordt tweemaal herhaald waarbij de laatste keer die hoop voor de toekomst extra wordt benadrukt.

De Balans
Nadat de wind ging liggen bekoelde enerzijds het enthousiasme rondom de Noor en steeg langzaamaan de waardering voor onze eigen muzikanten. Het is dus de vraag wie de uiteindelijke storm het beste zal overleven. Kan de favoriet de enorme druk van diens favorietenrol wel waarmaken of kan de underdog uiteindelijk toch als een sluipmoordenaar zegevieren? Kiezen ‘we’ voor de Noorse bijdrage of gaan ‘we’ toch als één man achter Oranje staan?

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Nederland, of toch Noorwegen?

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘MET HET MES OP DE KEEL’ KLIK HIER


2 Responses to “Met Het Mes Op De Keel 2014 (5) • Noorwegen vs. Nederland”

  1. Hebbuzz says:

    Beide bijdragen zijn mooi, maar de mannen zijn lelijk. Nederland heeft de mooie Ilse als pluspunt, Noorwegen de mooie melodie. Van Nederland wordt ik onrustig omdat er niets gebeurt. Bij Noorwegen wordt ik stil van bewondering. Noorwegen dus.

  2. Karin says:

    Noorwegen heeft violen om kippenveleffect te krijgen, dat kennen we al. Ik vind Nederland vernieuwender. Nederland dus

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *