Met Het Mes Op De Keel 2015 (3) • Malta vs. Georgië

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van ••ESF Magazine•• elke dinsdag en donderdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen! Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Malta vs. Georgië.

WIE IS DE KRACHTIGSTE ‘WARRIOR’?

De Link
Een van de eerste dingen die opvalt als je naar de lijst van inzendingen van dit jaar kijkt, is dat zowel Malta als Georgië een lied stuurt dat ‘Warrior’ heet. In een rubriek als ‘Met Het Mes Op De Keel’ ontkom je dus bijna niet aan een vergelijking. Maar hebben de nummers, buiten de titel nog meer overeenkomsten, of zijn ze compleet verschillend?

Georgia 2015 Nina SublattiDe eerste ‘Warrior’, gezongen door de Georgische Nina Sublatti (foto), zal de afsluitende act zijn in de eerste halve finale, en is daarmee dus een directe concurrent van Trijntje Oosterhuis. Ze werd op 14 januari in een startveld van 5 acts uitgeroepen tot winnaar van de nationale finale met een overtuigende 38% van de stemmen, 50/50 bepaald door televoting en een internationale jury (met daarin o.a. Emmelie DeForest). Ze is geen onbekende in de Georgische muziekindustrie, want in 2013 won ze al de Georgische versie van Idols. Sublatti heeft Songfestival-veteraan Thomas G:son gestrikt om haar team te komen versterken in de voorbereiding op Wenen.

De 23-jarige Amber Bondin, of simpelweg Amber, zal met haar ‘Warrior’ vanaf de vijfde startplek in de tweede halve finale beginnen. Ze heeft ervaring met het Songfestival, want in 2012 stond ze als achtergrondzangeres van de Maltese inzending Kurt Calleja op het podium in Bakoe. Voor Amber was het vijf keer scheepsrecht, want in alle jaren vanaf 2011 haalde ze al de finale van de voorselectie van Malta, en dit jaar lukte het haar dan eindelijk om deze te winnen.

De Verschillen
Zoals je misschien wel kunt verwachten van nummers met zulke krachtige titels zijn beiden echte ‘powerhouses’. De schelle stem van Nina Sublatti wordt ondersteund door roffelende drums, terwijl ze een ode brengt aan de Georgische vrouw. Malta 2015 Amber‘De Georgische vrouwen zijn altijd in staat geweest hun woede te beheersen en hun kinderen op te voeden als krijgers’, zei ze in een interview. In de videoclip zien we dan ook enkele van deze vrouwen, uitgebeeld als krachtige historische figuren.

De Maltese ‘Warrior’ is wat minder agressief in zowel muziek als tekst, maar wel wat donkerder van thema. Meest opvallend muzikaal gezien zijn de aanwezige strijkers, die in de videoclip bespeeld worden door mannen met donkere kappen over hun hoofden. Amber zingt onder andere over doorzettingsvermogen, en hoe je een ‘warrior’ moet worden om door moeilijke tijden heen te komen.

De Balans
Hoewel de gelijkenissen tussen de twee ‘Warriors’ verder gaan dan alleen de titel, is het voornaamste verschil dat Amber (foto) eigenlijk een beetje de ‘Disney-versie’ van Nina Sublatti is. Alles aan het nummer is net wat familievriendelijker dan dat van haar Georgische collega. Die laatste moet het juist niet hebben van de gunfactor, maar meer van haar pure, vrouwelijke, ‘no-nonsense’-attitude. Ondanks dat Malta het op dit moment (iets) beter doet dan Georgië bij de bookmakers, kan de gunstige laatste startpositie nog wel eens een groot voordeel op gaan leveren voor Nina Sublatti. Voor beiden lijkt het behalen van een finaleplek een flinke klus te worden.

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Malta, of Georgië?

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘MET HET MES OP DE KEEL’ KLIK HIER


5 Comments


 1. // Reply

  Één goede zangeres en een zeer matige. Makkelijke keuze dus; Georgië


 2. // Reply

  Maar Georgië heeft een ondiepe afbeelding. Makkelijke keuze: Malta.


 3. // Reply

  Vind t allebei niet echt bijzonder. Malta dan maar


 4. // Reply

  Niet zo gek dat Amber er niet eerder doorheen is gekomen, een saai nummer. De power komt niet echt over. Hoop dus dat Malta inderdaad de finale niet zal halen. Georgië ook niks bijzonders, ben ook benieuwd hoe ze het gaan brengen. Zou tegen kunnen vallen maar ook meevallen, hangt wel echt van de performance af. Ik kies maar voor Georgië.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *