Met Het Mes Op De Keel 2016 (10) • IJsland vs. Wit-Rusland

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van ••ESF Magazine•• elke dinsdag en donderdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen!Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze slotaflevering: IJsland vs. Wit-Rusland.

HET GEBRUIK VAN LED-PROJECTIES

De Link
Het is gemeengoed op het songfestival dat landen zich laten inspireren door de winnaar van vorig jaar. En in het geval van Måns Zelmerlöw richt men zich dan vooral op het visuele spektakel van zijn lied ‘Heroes‘. Een jaar later maken opnieuw enkele delegaties gretig gebruik van de mogelijkheden van de LED-projecties achter de deelnemende artiest.

Iceland 2016 Greta SalomeGreta Salóme keert terug na een eerdere deelname in 2012 en pakt de zaken heel anders aan. Haar act rondom ‘Hear Them Calling‘ is volledig af en leunt sterk op de visuals achter de zangeres. Zij vecht met de schaduwen achter zich en er verschijnen zelfs handen die haar proberen te grijpen. Net als bij ‘Heroes’ is het iets wat je vooral zelf moet zien.

Wit-Rusland wil ook zanger IVAN net dat beetje extra geven in zijn stage performance van ‘Help You Fly‘. Er zijn rennende en huilende wolven, een groot playbackend hoofd en veel, veel lichtflitsen. Veel afleiding dus rondom het Wit-Russische lied.

De Verschillen
Heroes‘ had als grote kracht dat de visuals niet zorgden voor een afleiding van de man waar het uiteindelijk allemaal om draaide. Måns Zelmerlöw had de kwaliteiten om deze act te dragen en ondanks al het visuele geweld overeind te blijven.

Belarus 2016 IVANBij IVAN zie je dat bij vlagen hij wordt overschaduwd door alle prikkels die zijn team voor hem bedacht heeft. Het lied heeft een sterke hook nodig, omdat het vrij repeterend is, maar IVAN zal zelf ook meer moeten brengen in zijn performance. Nu weten we dat de Wit-Russen vaak sleutelen aan hun act, dus er zal ongetwijfeld nog wat veranderd worden.

Hear Them Calling‘ is wat dat betreft al veel meer af. Greta Salóme kan straks in Stockholm exact hetzelfde doen als bij de nationale finale in Reykjavik. Haar lied is misschien niet zo sterk als ‘Heroes‘ – een compositie die vaak werd onderschat – maar het is zeker sterk genoeg om goed te scoren in mei. Bovendien, ten opzichte van IVAN, heeft Greta wel de kwaliteit als artiest om ondanks alle visuals zélf het centrum van de aandacht te blijven.

De Balans
Greta Salóme heeft haar sporen al verdiend en haar land IJsland snakt naar een verlossende songfestivaloverwinning na enkele tweede plaatsen. Wit-Rusland kwam nooit hoger dan de zesde plaats en een finaleplek zou voor IVAN al een prestatie op zich zijn. Toch aan jullie de vraag: Wie maakt het beste gebruik van de LED-projecties in hun songfestivalact?

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: IJsland, of Wit-Rusland?

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘MET HET MES OP DE KEEL’ KLIK HIER


3 Comments


 1. // Reply

  Wit Rusland!! Ik vind dit een heerlijk nummer en ik vind de zanger het nummer zeer goed overbrengen. Ook live, vind ik toch dat hij het waarmaakt. Ijsland is weer een heel ander nummer, maar geen favoriet van mij haha.


 2. // Reply

  Vind het beide geen blijvertjes. Maar IJsland dan toch het leukst, Wit Rusland had een echt rocknummer moeten sturen om mij te raken


 3. // Reply

  IJsland wel aardig liedje, maar de achtergrond ondersteunt soms niet echt het lied, in ieder geval voor mij kwam het soms uit de lucht vallen.
  Wit-Rusland: hierbij vind ik de achtergrond niet erg afleidend, maar ook niet echt iets toevoegen.. Het nummer is wel ok, maar die jongen is nog tien keer enger dan de geesten waar IJsland over zingt.
  Ik kies dus voor IJsland!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *