Met Het Mes Op De Keel 2016 (2) • Australië vs. Roemenië

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van ••ESF Magazine•• elke dinsdag en donderdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen!Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Australië vs. Roemenië.

WIE DOORBREEKT DE STILTE

De Link
Soms zijn songtitels op het Eurovisie Songfestival weinig origineel. Het woord ‘Shine‘ wordt vaak bezongen en ook de stilte is – paradoxaal genoeg – een onderwerp dat vaak in de muziek terug komt. Dit jaar zijn er twee inzendingen die de ‘sound of silence’ bezingen.

Australia 2016 Dami ImAustralië mag na de uitnodiging van vorig jaar opnieuw meedoen, maar moet dit keer wel in de halve finale aantreden. De Koreaanse zangeres Dami Im zingt ‘Sound Of Silence‘, een knallend poplied over een lange afstandsrelatie, waarbij zij haar vriend probeert op te bellen, maar hem niet te pakken krijgt.

De Roemeense inzending van Ovidiu Anton heet ‘Moment Of Silence‘ en gaat over een minuut stilte. Iets wat wij in de afgelopen maanden vaker dan ons lief is hebben moeten toepassen bij talloze aanslagen en andere trieste gebeurtenissen. De directe aanleiding om dit lied te schrijven was een uitslaande brand in een discotheek in Boekarest, met enkele dodelijke slachtoffers.

De Verschillen
Zoals je kan lezen zit er in de betekenis van de liedjes nogal een verschil. De Roemenen roepen op tot een gepast moment van stilte. Een moment van bezinning en herdenking, zoals dat gebruikelijk is in de Westerse wereld. De Australiërs bezingen juist een ongewenste stilte. Dami Im probeert hopeloos haar geliefde te pakken te krijgen, maar slaagt hier niet in.

Ook muzikaal is er een wereld van verschil tussen de twee bijdrages in de tweede halve finale. Australië komt met een modern poplied, van een zangeres die enkele jaren geleden de X-Factor won. Het lied is radiovriendelijk en eigentijds, en zou ook buiten het songfestival om succes kunnen hebben.

Romania 2016 Ovidiu AntonOvidiu Anton niet. Zijn bijdrage zou uit de pen van MeatLoaf kunnen komen. Een rocknummer met een vleugje nostalgie, weliswaar met uitstekende vocalen, maar als compositie behoorlijk gedateerd. Zelf kijkt hij er anders naar, en noemde zijn zege “een overwinning voor rock ‘n roll.”

De Balans
De keuze van een songtitel hoeft niet origineel te zijn, dat heeft het verleden wel bewezen. Zeker omdat je muzikaal nog altijd alle kanten op kan. Dat hebben Dami Im en Ovidiu Anton dan ook allebei gedaan. Het is een beetje appels met peren vergelijken, als we luisteren naar Australië en Roemenië, maar dat maakt de opgave juist zo leuk deze keer. Welk land geniet jouw voorkeur?

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Australië, of Roemenië?

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘MET HET MES OP DE KEEL’ KLIK HIER


4 Responses to “Met Het Mes Op De Keel 2016 (2) • Australië vs. Roemenië”

 1. Karin says:

  Als er, God forbid, vlak voor het ESF weer een aanslag is, gaat Roemenië dik scoren, maar verder is het idd ontzettend gedateerd.
  Australië vind ik wel een aardig lied, dus dat lijkt me een duidelijke overwinning.

 2. Erik says:

  Australie wint voor mij deze tweestrijd, alleen al omdat Dami Im een geweldige strot heeft. Dat heeft Ovidiu ook wel, maar zijn lied is wat ouderwets. Verwacht ze beiden trouwens in de finale. De klemtoon in het woord ‘Silence’ bij Dami vind ik wel wat vreemd overkomen, maar de bekettingde plofkop van de Roemeen staat me meer tegen. Wanneer Asiavision dan uiteindelijk toch van xe grond komt, vind ik Sound of Silence een toepasselijke laatste bijdrage voor Asutralië.

 3. Luuk says:

  Australië is niet echt mijn type muziek, maar klinkt wel goed. Ben wel benieuwd of het ook zo krachtig kan overkomen op het podium, dan kan het een mooie act worden. Je kunt het echter ook verpesten.. Misschien een soort opbouw, zodat het niet te herhalend klinkt.
  Roemenië al slechte voorbode met de opkomst.. De commentatoren kunnen idd wel voor punten zorgen door het verhaal te vertellen en te zeggen in deze tijd met alle aanslagen. Het is echter verder maar een slecht nummer voor onder een film en ik hoop dat ze die rare danser weglaten, alsjeblieft er zijn al genoeg engbekken daar. Saai.
  Dus ik kies makkelijk voor Australië!

 4. Shannon says:

  Australie, want Roemenie doet niet meer mee!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *