Met Het Mes Op De Keel 2016 (3) • Zwitserland vs. San Marino

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van ••ESF Magazine•• elke dinsdag en donderdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen!Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Zwitserland vs. San Marino.

IMPORT ARTIEST

De Link
Het songfestival is niet gebonden aan grenzen. Zeker de kleinere landen kiezen er met enige regelmaat voor om hun nummers te laten produceren in het buitenland, of zelfs te laten uitvoeren door iemand die niet uit het deelnemende land komt.

Switzerland 2016 RykkaZwitserland is één van die landen. Net als in 1988, toen Céline Dion meedeed en won, sturen zij dit jaar een Canadese zangeres naar het festival. Christina Maria Rieder, artiestennaam Rykka, groeide op in Vancouver. Haar opa kwam uit Zwitserland maar emigreerde naar Canada, dus ergens heeft ze wel wat Zwitsers bloed in zich.

De Turkse zanger Serhat doet dit jaar mee voor San Marino, dat daardoor een keer niet een bijdrage van Ralph Siegel instuurt. Via zijn Italiaanse agentschap kwam de zanger, die woont en werkt in Frankrijk en Duitsland, terecht bij de Sanmarinese omroep. Voor het kleine microstaatje is geld vaak de doorslaggevende factor, en dat heeft Serhat kennelijk voldoende.

De Verschillen
Er zijn een paar duidelijke verschillen. Waar Rykka nog enigszins een link heeft met het land dat zij vertegenwoordigd, is dat voor Serhat niet het geval. San Marino biedt hem een podium waar hij graag op wil staan. Serhat werd dan ook intern gekozen, terwijl Rykka zich via de Zwitserse nationale finale moest plaatsen voor Stockholm.

San Marino 2016 SerhatHaar lied ‘The Last Of Our Kind‘ heeft dus al enige competitie doorstaan en we hebben al een aardig beeld van het totaalplaatje. De kloon van Stacey Rookhuizen heeft een leuk, fris, modern poplied, maar mede omdat ze het zittend zingt, vliegt het vocaal nogal uit de bocht.

Serhat ontloopt die valkuil op eigenzinnige wijze. Hij zingt namelijk niet echt, maar vertelt bijna een monoloog in ‘I Didn’t Know‘. Het maakt het in ieder geval een unieke bijdrage in het hedendaagse songfestival. Zeker als hij zijn monocle blijft dragen in Stockholm.

De Balans
Wat van ver komt is bijzonder, maar niet altijd beter. Zowel San Marino als Zwitserland kiezen er dit jaar voor om hun deelnemende artiest aan het Eurovisie Songfestival buiten de eigen landsgrenzen te zoeken. Wie is in die zoektocht het beste geslaagd?

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Zwitserland, of San Marino?

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘MET HET MES OP DE KEEL’ KLIK HIER


4 Comments


 1. // Reply

  Weet je zeker dat Ralph Siegel niet meedoet? Ik dacht hem toch gewoon weer te herkennen. Vind Zwitserland ook niet veel bijzonders en dan is dit nog wel de studioversie. Maar ja, mes op de keel : Zwitserland


 2. // Reply

  Het is moeilijk een keuze te maken tussen twee oerlelijke draken. Maar ja, dat mes hè? Kop of munt? Nee, in navolging van vader Abraham: ‘Doe mij dan maar Zwitserland’.


 3. // Reply

  Het plastic discogeluid in de Turkse bijdrage doet me nog wel aan de Pet Shop Boys denken. Dat is het enige positieve dat ik kan bedenken. Rykka heeft een liedje van Katie Perry gejat (The one that got away) en zingt dat live vreselijk slecht. Onvoorstebaar dat ze desondanks de Zwitserse finale kon winnen waar 5 betere uitvoeringen werden voorgeschoteld. Hoe Serhat live praat weten we niet. ik kies toch voor Zwitserland omdat ik dat voordat ik het ooit live hoorde best een aardig maar kansloos liedje vond.


 4. // Reply

  Zwitserland saai, nikszeggend liedje zeg..
  San Marino haha nee dat is geen zingen en zijn stem is nou ook niet echt prettig.. Ze moeten die moves er wel bij houden. Het nummer is niks maar met een monocle en die moves denk ik dat ik het wel grappig gedaan ga vinden. Ik kies voor San Marino!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *