Met Het Mes Op De Keel 2016 (7) • Polen vs. Denemarken

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van ••ESF Magazine•• elke dinsdag en donderdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen!Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Polen vs. Denemarken.

VERRASSENDE KEUZES

De Link
Sport kan niet bestaan zonder verrassingen, en de woorden “wat als” zijn al even zinloos als verleidelijk. Ook het Songfestivalvoorrondeseizoen kent ieder jaar wel weer de nodige verrassingen.

Poland 2016 Michal SzpakIn Denemarken sprak men voorafgaand aan de finale van DMGP grote woorden. Denemarken zou weer voor de winst gaan meedoen, zo zei omroep DR, want zo hoort dat nu eenmaal – de Denen winnen altijd in Zweden. Op de deelnemerslijst prijkten enkele mooie namen, waaronder Simone Egeriis (die al eens tweede werd achter Emmelie de Forrest) en de Australische X-factorster Anja Nissen, die ervoor zorgde dat onze partnersite ESCDaily extra aandacht aan de Deense selectie besteedde. Drie acts haalden de superfinale: Simone, Anja en de band Lighthouse X. En waar twee blonde dames vechten om een ticket, gaat de wat fletse boyband ermee heen.

Ook Polen kende een bewogen seizoen. Eerst was er de reorganisatie van omroep TVP, die ook het Songfestival raakte. Daarna kwam er een voorronde en stegen de Polen prompt naar de top van de favorietenlijsten, en dat allemaal vanwege Margaret en haar lied ‘Cool me Down’. Ze werd het niet; en ook de runner-up uit 1994, Edyta Gorniák, niet. In plaats daarvan ging Michal Szpak er met het ticket voor Stockholm vandoor.

De Verschillen
Het verhaal is vergelijkbaar, en zowel Michal Szpak als Lighthouse X dragen een juk van teleurstelling met zich mee naar Zweden. Maar de liedjes zijn natuurlijk nog voldoende verschillend. Het Poolse lied ‘Color of your life’ is een traditionele Disneyballade in de stijl waarmee Polen vorig jaar ook al de finale haalde. Het kent niet één, maar twee modulaties, maar dat weerhoudt Michal er niet van om het uitstekend te zingen.

Denmark 2016 Lighthouse XDe winnende inzending in Denemarken is weliswaar ook niet erg origineel – het is wel een stuk vrolijker dan de Poolse ballad. ‘Soldiers Of Love’ is boybandmuziek ten voeten uit; klassiek opgebouwd, met wisselende lijntjes in de coupletten en een uplifting refrein. Wie het lied vergelijkt met het Deense bandje van vorig jaar, komt toch wel bedrogen uit – dit lied klinkt gevarieerder en hoeft niet per se te sneuvelen in de halve finale.

De Balans
Waarom Denemarken Anja Nissen niet koos – daar breekt menig collega van ESCDaily nog steeds zijn hoofd over. In Polen liet de live-uitvoering van ‘Cool me down’ duidelijk te wensen over. En het alternatief? Twee redelijke inzendingen met finalepotentieel, maar een zege in Stockholm zit er niet in. Ook niet voor de Denen, die nochtans hoog van de toren bliezen aan het begin van het seizoen. Welk land heeft volgens jullie de slechtste keus gemaakt?

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Polen, of Denemarken?

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘MET HET MES OP DE KEEL’ KLIK HIER


3 Comments


 1. // Reply

  In Denemarken hebben heel veel pubermeisjes gestemd! Verder een draak van een lied. En ik weet niet of het songfestival zo goed is voor boybands ( Blue 2011, alhoewel die een groot probleem met geluid hadden. maar een veel beter lied dan dit)
  Ook Polen niet een goed lied, maar wel een goede zanger,( hoop dat hij nog wat aanwijzingen krijgt voor zijn bewegingen) dus dan kies ik Polen


 2. // Reply

  Polen, oh Polen, pijnlijk om dit aan te zien en aan te horen.. Saai, nikszeggend..
  Denemarken inderdaad glad, die ene jongen hoopt meer dat jongens op hem stemmen hoor denk ik trouwens Karin. Lekker glad deze, Blue was wel leuk inderdaad! Maar denk dat deze jongens genoeg stemmen gaan krijgen en beter gaan scoren dan Polen. Dat ze aan het eind in het Deens bedanken is eigenlijk het leukst, ze zouden een soort Borgen-liedje moeten sturen, zou nog geheid winnen ook denk ik! maarja.. Ik wil vanwege die jongens en vanwege dat het Polen is voor Polen kiezen, maar ik moet objectief blijven en dan vind ik Denemarken toch een beter lied.
  Ik kies dus voor Denemarken!


 3. // Reply

  POLEN! Wat een gaaf nummer is dat toch eigenlijk. Vooral de bridge en het eind vind ik zo goed bedacht, modulatie hier en daar, MOOI! Deze man ziet er ook nog eens mooi en speciaal uit! Toen stuitte ik vandaag op de live performance. Ik ben zo verrast! Wat geweldig!! Wat een topper!! Prachtig stem en bereik en het nummer staat gewoon als een huis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *