Met Het Mes Op De Keel 2016 (8) • Moldavië vs. Israël

In de rubriek ‘Met Het Mes Op De Keel’ zet de redactie van ••ESF Magazine•• elke dinsdag en donderdag twee deelnemers aan het komende Eurovisie Songfestival tegenover elkaar. Beide inzendingen hebben een link met elkaar, maar er zijn ook verschillen!Het is aan jullie om de keus te maken, het mes staat immers op de keel! In deze aflevering: Moldavië vs. Israël.

HET STAAT IN DE STERREN GESCHREVEN

De Link
Een lied met het thema “sterren”. Dat zal vast al vaak bezongen zijn op het songfestival, zal je denken. Maar dat valt nog reuze mee. Mouth en MacNeal deden het natuurlijk in 1974, toen ze derde werden. En ook Brainstorm in 2000 pakte een bronzen plak en SeBAlter haalde een paar jaar terug de finale. In Stockholm bezingen ook twee landen de sterren.

Moldova 2016 Lidia IsacLidia Isac doet voor Moldavië mee en haar nummer heet ‘Falling Stars‘. Het lied bezingt een verbroken relatie, een bondschap dat uiteen gespat is. De relatie is nu vergelijkbaar met vallende sterren.

Namens Israël doet Hovi Star mee, die een talentenjacht won om zijn ticket voor Stockholm te veroveren. Hovav Sekulets kan hierdoor wel goed de boodschap van zijn lied overbrengen. Ook in het geval van ‘Made Of Stars‘ wordt het hemellichaam namelijk als metafoor gebruikt. Want uiteraard is de mensheid niet echt opgebouwd uit sterrenstof.

De Verschillen
Het is pas de tweede keer in de historie van Israël dat er geen enkel woord Hebreeuws zit in de bijdrage. Het lied ‘Made Of Stars‘ was eerst ook een standaard popliedje, maar heeft een enorme make-over gekregen en is nu een R&B-achtig lied met prachtige orchestratie.

Israel 2016 Hovi StarBij Moldavië hebben ze vastgehouden aan een typisch voorbeeld van Zweedse Eurodance. Het is dan ook geschreven door een Zweeds team bestaande uit Gabriel Alares, Sebastian Lestapier, Ellen Berg en Leonid Gutkin. En in haar act zien we de metafoor ook in beeld terug. Veel vallende sterren op de LED-schermen.

De Balans
Wie bezingt de vallende sterren het beste dit jaar? Israël treedt aan in de tweede halve finale en Moldavië in de eerste halve finale. De kans zit er dus dik in dat beide landen het niet echt tegen elkaar gaan opnemen. Behalve in deze rubriek natuurlijk, want wij vragen je een keuze te maken tussen deze twee liedjes.

En nu jullie! Zoek de verschillen, beantwoord de vraag en reageer gerust, maar vergeet niet: Je móét kiezen: Moldavië, of Israël?

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘MET HET MES OP DE KEEL’ KLIK HIER


4 Responses to “Met Het Mes Op De Keel 2016 (8) • Moldavië vs. Israël”

 1. robbert-rotterdam says:

  Dit is wel heel makkelijk. Moldavië levert een massaproduct dat rechtstreeks van de lopende band komt. Er zit wel een fabricagefout in, want er wordt wat valsig gezongen. Hopelijk valt dit onder de garantie. In het product van Israël is duidelijk meer persoonlijke zorg geïnvesteerd. Zitten zelfs ambachtelijke elementen in. Aan de verpakking van het product zou wat meer aandacht besteed kunnen worden, misschien wat leukere kleertjes voor de zanger en een andere coupe voor het haar? Maar mijn antwoord mag duidelijk zijn: Israël!!!

 2. Karin says:

  Makkie! Moldavië kan echt niet meer jongens!
  Israël vind ik niet om aan te gluren, zo nep. Verder veel gepikt hier en daar. Maar veel moderner. Israël dus

 3. Luuk says:

  Moldavië is inderdaad echt al te vaak gedaan! En niet (meer) leuk, die beat, dan weer stilvallen.. Het is nog slecht gedaan ook. Je weet bijna ook al precies hoe dit er op het podium uit gaat zien, afgezaagd.
  Israël inderdaad een beetje nep, saai. En al helemaal nep als die achtergrondzangers er rond 1.40 bij komen, dat moeten ze echt NIET doen!
  Toch kies ook ik voor Israël!

 4. Shannon says:

  Moldavie is echt zo’n nummer, dat heb ik al zo vaak gehoord bij het Songfestival! Ik kies voor Israel, liedje is mooi en op de live videos brengt hij het er ook goed vanaf. Mooi nummer!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *