Nederland 9e, Denemarken 1e

Het lange wachten heeft dan toch eindelijk z’n vruchten afgeworpen. Na 14 jaar heeft Nederland gisteren weer eens een prachtige TOP 10-klassering behaald: Anouk werd 9e in de finale van het 58e Eurovisie Songfestival. Alle lof voor Anouk en de drie backing vocals Yerry Rellum, Shirma Rouse en Ricardo Burgrust.

Het was overigens nog tot het laatste moment spannend of ‘we’ de 8e plaats konden vasthouden of toch alsnog 9e zouden gaan worden. Maar in een druk deelnemersveld van 26 finalisten (in totaal deden dit jaar 39 landen mee) is een 9e plaats gewoon goed. Nederland kreeg in totaal 114 punten: België gaf ons 12 punten, 10 punten kregen we van Denemarken; en Zweden, Oostenrijk, Noorwegen, Finland en IJsland gaven Anouk 8 punten. Maar ook landen als Albanië, Hongarije, Rusland, Slovenië, V.J.R.Macedonië, Kroatië en Litouwen hadden punten over voor ‘Birds‘.

Einduitslag scorebord - Eurovisie Songfestival 2013

Denemarken werd zoals verwacht winnaar van het songfestival. Het was de 3e overwinning voor de Denen, na eerdere overwinningen in 1963 (Grethe & Jørgen Ingmann met ‘Dansevise‘) en 2000 (The Olsen Brothers met ‘Fly On The Wings Of Love‘). In de voorspellingen van de PrijsPole 2013, hadden 5 van de 6 redacteurs Denemarken goed voorspeld als winnaar. Maar ook de overige landen in onze voorspellingen eindigden uiteindelijk bijna allemaal in de TOP 10.

Bookmakers - Update 18 mei 2013Opmerkelijk is toch het feit dat de bookmakers er dit jaar dichtbij zaten. Ook daar kreeg Denemarken eigenlijk sinds de uitverkiezing van het lied ‘Only Teardrops‘ constant zeer lage ‘odds‘ toebedeeld. Op Georgië en Duitsland na, die ‘glorious‘ ten onder gingen in de finale, kwamen de eerste 10 landen bij de bookmakers ook daadwerkelijk in de TOP 10 terecht.

Verrassingen waren er ook. Zo bleken de optredens van Malta, Hongarije en België beter in de smaak te vallen dan wat de polls aanvankelijk voorspelden. Daarbij moet vermeld worden dat de redactie ••ESF Magazine•• de liedjes van Malta en Hongarije kwalitatief erg sterk vond. Muzikaliteit wordt dus wel degelijk beloond op het songfestival. Ook de zeer goed geachte nummers uit Italië en Noorwegen wisten de TOP 10 te behalen.

Resultaat 1e halve finale
Ondanks een wat lastigere startpositie van Nederland in de eerste halve finale, vlak na topfavorieten Denemarken, Rusland en Oekraïne, wist Nederland een nette gedeelde 5e (officieel 6e) plaats te behalen met België. Anouk kreeg daar uiteindelijk 75 punten.

Songfestival terug op de kaart?
Dat het songfestival de afgelopen dagen, weken en maanden meer aandacht kreeg in de Nederlandse pers dan veel voorgaande edities, was al een signaal dat 2013 wel eens een mooi songfestivaljaar zou kunnen worden.

De populariteit van Anouk en het songfestival vertaalde zich ook terug in de kijkcijfers van gisteravond. Want het songfestivaljaar 2013 heeft een absoluut kijkcijferrecord gebroken. Maar liefst 4,859 miljoen Nederlanders stemden af op Nederland 1. Sinds Stichting Kijk Onderzoek is begonnen met het meten van de kijkcijfers van het songfestival, is dit aantal nog nooit gehaald. Het hoogste en laatste gemeten record dateert uit 2003 toen 3,836 miljoen kijkers de verrichtingen van Esther Hart in Riga volgden. De uitzending van het 58e Eurovisie Songfestival is tot dusver het best bekeken programma van 2013 en is zelfs beter bekeken dan de inhuldigingsceremonie van Koning Willem-Alexander.

Of het songfestival weer écht terug op de kaart is gezet, zal de komende maanden moeten blijken als de nieuwe fusieomroep AVROTROS de plannen gaat ontvouwen voor 2014. Hopelijk zullen vooraanstaande namen uit de Nederlandse muziekindustrie Anouk’s legacy voortzetten. Enkele ideeën heeft ••ESF Magazine•• al aangedragen in de recensie-reeks Het Oor-deel. De recensies gaan we komende weken weer voortzetten.


13 Comments


 1. // Reply

  Het klinkt natuurlijk zeikerig maar van Engeland en duitsland nul punten klopt natuurlijk weer geen hol van. Waar zitten de jury’s van dit soort landen te doen. ?


 2. // Reply

  Het is inderdaad ietwat zeikerig Eric. Overigens zijn het niet enkel juries, maar in elk land is er een mix van 50% juries en 50% televoters. Wellicht kregen we van de 100% juries in Frankrijk en Duitsland bijvoorbeeld 6 punten, maar werd dat teniet gedaan door een zeer slechte ranking bij de televoters. De gesplitste resultaten worden pas van de zomer bekend gemaakt door de EBU, dus tot die tijd…..neem een beetje voorzichtigheid in acht met bepaalde bewoordingen.


 3. // Reply

  Zo’n vermoeden had ik ook al: dat het nummer wel bij de vakjury’s hoog geplaatst is, maar door de televoters in die landen genegeerd. Toch ben ik superblij met die negende plaats:)


 4. // Reply

  Ik had ergens gelezen dat de jury ook zou kijken naar originaliteit, zang en nog een aantal criteria. Dan denk ik, Birds past daar helemaal in dus op z’n minst zou je ook van onze buren punten mogen verwachten. De jury heeft het dan waarschijnlijk te lage punten gegeven kunnen we wel concluderen. Smaakt speelt ongetwijfeld mee, maar ze horen er objectief naar te kijken. Birds wordt door veel mensen ook saai gevonden, maar je kunt niet ontkennen dat het kwaliteit is en dat had beloond mogen worden. Ik zeik ook, want na 8 jaar een plek in de top 10 behalen is fantastisch. Toch had ik het nummer zelf hoger zien eindigen. Kan alleen maar goed zijn voor het songfestival 😛

  Opvallend de punten uitwisseling tussen Azerbeidzjan en Malta. Er klopt iets niet en meer mensen delen dat gevoel. Zo’n kritische blog als ESFMagazine zou daar best wel eens onderzoek naar mogen doen :)of in elk geval iemand! Als je kijkt naar de itunes hitlijsten dan wordt het nummer van Azerbeidzjan helemaal niet zo vaak gedownload door de Maltezers. Als het nummer echt zo populair zou zijn dan had het toch wel hoger gestaan of praat ik nu poep? Het zal wel. Ooit komt de waarheid naar boven.


 5. // Reply

  Nou ja ik mag nooit wat zeggen hier over burenpunten etc etc. Vandaar dat ik zelf maar zei over dat ZEIKERIGE ( cynisch bedoeld dus )
  Bastian geeft ook al iets op wat her en der steeds meer mensen gaat opvallen . Er is nu ook een filmpje opgedoken op you tube over omkoping op het SF. Ik zeg niet dat Nederland had moeten winnen gisteren ( vond zelf 7e plaats) Maar wat mij toch ook opviel is Belgie en ik ga zeker kijken war die punten vandaan komen ( behalve de 12 buurpunten van Ned dan ) Jullie gaven zelf aan aan dat belgie geen schijn van kans ging maken in de halve finale en de finale . Ik zou ook inderdaad zo graag de uitslagen in het geheel willen zien. Heb nooit begrepen waarom die pas in de ZOMER bekend worden gemaakt en niet nu ( ze zijn immers bekend ) Dat riekt altijd naar iets dat je zoiets doet. Ik denk ook wel dat de EBU het zelf weet maar er gewoon niet mee om kan of wil gaan.


 6. // Reply

  Geruchten over corruptie duiken wel vaker op, maar zijn nog nooit bewezen. De EBU waakt hier juist erg voor, kijk naar het geval van de gelekte vakjuryleden van Nederland.
  Burenstemmen zijn er wel degelijk, maar maken maar een klein deel uit van de totale einduitslag: twee of drie keer “douze points” van enkele buren leiden nog niet tot een overwinning. Denemarken kwam vooral op kop omdat het land bijna van elk land enkele punten kreeg; steeds een paar puntjes is effectiever dan enkele keren hoge punten.
  Wat betreft Malta en Azerbeidzjan: wellicht wonen er veel Azeri op het eilandje? Of zijn er andere betrekkingen? Azerbeidzjan heeft trouwens ook van veel West-Europese landen punten gekregen, en dus een verdiende hoge notering behaald.
  Ik ben blij en trots op Anouks prestatie en de negende plaats van Nederland; na acht jaar afwezigheid meteen een top-tien notering behalen en van de helft van de deelnemende landen punten krijgen (ook Oost-Europese) is een TOPprestatie.


 7. // Reply

  Teksten als we kregen ook punten uit oost Europese landen zijn dooddoeners . Want 80% Vd punten kregen we uit noord Europa. Ik zei ook geen overwinning , maar met name in de halve finale zijn burenpunten wel degelijk belangrijk. Trek onze belgenpunten er even af en de 10e plaatst komt dichterbij. We hebben dit jaar de finale gehaald door een heel sterke Anouk en een prima loting qua landen die ons punten mogen geven . En een goed liedje dat ook. Maar als Nederland een matig liedje heeft kunnen we het wel shake. En met andere landen is dat soms niet het geval. En iedereen weet welke landen


 8. // Reply

  Valt wel mee, want in semi zat bijna geheel ex-Joegoslavie met midelmatige liedjes en toch is geen enkele van hen in de finale beland, ondanks eventuele gunstige burenstemmen.


 9. // Reply

  Nee het valt niet mee , maar volgend jaar als we weer een middelmatige ” sieneke” hebben dan missen we de boot weer en komt het oude verhaaltje WEER boven.
  We zeggen nu gewoon niet zo veel ,omdat we de finale zijn geraakt. Zoiets
  als de uitslag verbloemt een beetje hoe het gegaan is .
  En hoe komt het dat de ex joeg Lidejdes niet door is gegaan. JUIST dat komt omdat de noord europese langzaam het zelfde beginnen te doen. ( boontje om zijn loontje )
  Echter is voor mij dat geen songfestival.
  Ik denk dat we af moeten van televoting en er veel aandacht aan besteed moet worden wie er in een vakjury komt van elk land. Scheidsrechters bij de ueafa doen het toch ook redelijk goed ( uitzonderingen zijn zelden). Het songfestival wordt langzaam elk jaar meer BIG MONEY bij goksite’s en het illegaal circuit. Dit jaar wederom meer omzet !!!!!


 10. // Reply

  Nederland is ondanks een meerderheid van ex-Joegoslavische en “Oostblok” buurlanden (Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en Moldavie) in de finale beland. Burenstemmen zijn niet voldoende om de finale te halen of een hoge positie te behalen. Wat betreft de hoge noteringen van landen als Azerbeidzjan, Oekraïne en Rusland dit jaar: die zijn terecht, want het waren goede liedjes met een mooie podiumpresentatie. Ze stonden ook in mijn top tien:)


 11. // Reply

  @ Roald . Ok officieel weten we nog niet verhouding stemmen jury / televote. Maar pak even het totaal score bord van Nederland halve finale. Haal even de Noord Europese punten bij ons weg !!! Schrik je nu niet ?


 12. // Reply

  @eric: ik zie wat je bedoeld, maar schrik er niet van; ik had al het idee dat Nederland de hoogste toekenning van punten van West-Europese landen moest kriigen. Dit heeft op zich niets met buurstemmen te maken (de enige echte “buur” in semi 1 was België), maar ik denk eerder aan het soort muziek en wellicht Anouks redelijke bekendheid in West-Europa. Als de verdeling van West- en Oost-Europese landen enigzins in verhouding is, zou ook een evenredig aantal landen uit elk deel van Europa naar de finale kunnen stromen. Daarom is het wel juist dat de semi’s op een evenredige manier worden ingedeeld.


 13. // Reply

  In semi 1 waren de Balkanlanden behoorlijk verdeeld over elkaars inzendingen, waardoor ze allemaal strandden. ‘Lekker-puh!’zijn we dan geneigd te denken in Nederland. Meer gebaseerd op de onderbuik dan op de cijfers.

  Is daarom het misschien niet juist een interessante gedachte om alle buurlanden bij elkaar in de finale te stoppen omdat ze toch qua smaak enigszins overlappen, zodat van hen alleen de sterksten overwinnen en dus kwalificeren en de zwakkere broeders achterblijven? In de finale komen alle stemmende landen toch weer bij elkaar, dus daarvoor hoef je het niet te laten.

  Eenzelfde clustering zou je ook van vaak kansloze landen (San Marino, Andorra, en Nederland en Oostenrijk, Slowakije, Slovenie, Hongarije) kunnen maken. En van de Scandivaniërs.

  Opeens voel ik wel voor een kwalificatiepoule zoals ook in de sport, maar dan gebaseerd op correlatie. Uit elke poule gaan er twee door en dan nog de helft van de beste nrs 3 of zo.

  Lijkt me leuk als EBU daar eens een paar jaar mee gaat worstelen, gewoon om te kijken hoe dat uitpakt en om de uitkomst van semi’s en finales wat minder voorspelbaar en dus spannend te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *