Nederland met België in ‘zware’ semi 1

Nederland is bij de loting voor de halve finales van het Eurovisie Songfestival onder andere gekoppeld aan België. Het balletje met ‘The Netherlands’ bleef tot het allerlaatst achter in pot 4, waardoor Nederland samen met een aantal traditioneel sterke Songfestivallanden terecht kwam in de eerste halve finale. Ilse de Lange en Waylon zullen daarin wel in het tweede gedeelte mogen aantreden. • Door: Steef van Gorkum •

In de eerste halve finale neemt Nederland het onder andere op tegen drie landen die nog nooit eerder in een halve finale sneuvelden: Oekraïne, Rusland, Azerbeidzjan. Goede resultaten uit het verleden geven uiteraard geen garantie voor de toekomst, en Nederland kan zich vasthouden aan het feit dat een goede startpositie binnen handbereik ligt. The Common Linnets treden op tussen de 9e en 16e startplek.

De volledige loting ziet er als volgt uit:

SF1:

Deel 1:  Zweden, IJsland, Albanië, Rusland, Letland, Azerbeidzjan, Armenië, Estland
Deel 2:  NEDERLAND, België, Hongarije, Moldavië, Montenegro, San Marino, Portugal, Oekraïne

Denemarken, Frankrijk, Spanje stemmen mee

SF2:

Deel 1:  Noorwegen, Israël, Georgië, Oostenrijk, Litouwen, Polen, Malta
Deel 2:  Macedonië, Finland, Ierland, Roemenië, Slovenië, Wit-Rusland, Griekenland, Zwitserland

Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk stemmen mee

ESF Magazine komt dit weekend met meer context en opinie op de loting terug.


6 Responses to “Nederland met België in ‘zware’ semi 1”

 1. Roald says:

  “Zware semi” is relatief gezien. Want er is ook een positieve kant: qua West/Noord-West-Europese landen zijn Zweden en Ijsland erbij, Belgie, plus Denemarken en Frankrijk die mee stemmen. San Marino en Portugal, en Spanje dat mee stemt. Ook landen als Albanie (geeft vaak punten aan Nederland), Hongarije en Estland lijken me niet verkeerd, aangezien deze landen vaak eigenheid waarderen en niet zo’n duidelijke band met andere “Oostblok” landen hebben.

  Azerbeidzjan en Armenie hebben een roerige geschiedenis, en Armenie mist steun uit landen als Georgie en Griekenland; Moldavie mist steun van landen als Roemenie, Macedonie en Bulgarije. Een land als Letland scoort de afgelopen jaren ook niet zo goed, net als San Marino en het terugkerende Portugal.

  Al met al dus toch geen slechte loting; de kansen zijn nog steeds 50/50, en als The Common Linnets met een echt goed lied komen, zullen deze alleen maar stijgen, omdat de jury’s niet om kwaliteit heen kunnen. Komt bij dat de jury’s dit jaar hun keuzes moeten kunnen verantwoorden, en dus niet puur op “buren” kunnen letten.

  • Robbert-Rotterdam says:

   Ik zie de loting ook niet zo donker in, hoor. Als iets echt goed is, wordt dat wel opgemerkt. Bovendien burenstemmen door televoting kunnen door het nieuwe jurysysteem meer gecompenseerd worden dan door het oude. Voorheen was het zo dat een 12 uit de televoting leidde tot minstens een plaats bij de eerste 3 van een land. Dat kwam omdat alleen de eerste 10 van de individuele juryleden meetelden. Nu telt de hele lijst mee en dat werd vorig jaar al duidelijk. Armenië kwam bv. vorig jaar bij lange na niet bij de eerste 3 van het Nederlandse eindresultaat. De non-kwalificatie van Servië heeft ongetwijfeld ook met het nieuwe systeem te maken. Vanzelfsprekendheden zijn door het nieuwe systeem afgezwakt. Als Ilse en Waylon met iets goeds en uitgesprokens komen(dus niet met iets Hindiaans wat door iedereen ‘wel aardig’ gevonden wordt), blijft er een ruime kans voor Nederland om zich te kwalificeren. We moeten niet vergeten dat het liedje en de uitvoering ook nog een beetje tellen:)

 2. Pim says:

  Liedje en uitvoering tellen alles! daarom kun je nu ook nog nix van zeggen. Maar alleen denk ik wel dat sommige landen in de nederlandse semi vaak met goede inzendingen komen.

 3. hebbuzz says:

  In een semi waar er maar 5 hoeven af te vallen ipv 6 zoals de tweede, heb je sowieso een grotere kans om bij de eerste 10 te zitten. Met de uitgewisselde 12 met Belgie zal het ook wel goed zitten.

 4. Hans says:

  Ben blij dat het weer gaat beginnen. Ben het met hebbuzz eens, een echt zware loting is er dit jaar niet mogelijk omdat de halve finales zo klein zijn. Gewoon iets goeds insturen en dan ben je door.

 5. eric says:

  Af en toe komt er zon onzin uit de pers cq mensen met een mening. Kijk naar HANS die zegt. Gewoon iets goeds insturen en dan ben je door. Ja me koekoek dat wil toch elk land iets goeds ( en dan zijn iets opvallends of iets alla BIRDS achtig )
  Alles valt en staat bij het liedje en tot zo ver kan je er geen ene … van zeggen. Nou ja ok, dat je bij Azerbeidzjan zit die altijd doorgaan kan je als ongelukkig beschouwen. Maar wat wil je dan ? Bij alle landen die een slechte reputatie hebben. Ik mis weer de ARROGANTE FIGHT SPIRIT. ( het maakt geen bal uit waar we in zitten we gaan voor goud. Nu liedje(s) afwachten en dan pas oordelen. ( ps sorry hans niet persoonlijk bedoeld )

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *