Nieuwsupdate buitenland (week 11)

In de week dat de Common Linnets hun songfestivalinzending ‘Calm after the storm’ aan Nederland en Europa presenteerden maakten ook tal van andere landen hun keuze. Zoals elke week zetten wij alles weer overzichtelijk op een rij voor je. Nu een overzicht van het nieuws in week 11. • Door: Dennis van Eersel •

Het gastland heeft de opvolger van Emmelie de Forest gekozen. Het is een vrolijk Bruno Mars-achtig liedje geworden voor Denemarken. Gaan de Denen opnieuw hoge ogen gooien dit jaar? Bekijk hieronder de ‘Cliché Love Song’ van zanger Basim:

Na vijf weken heeft de grootste en meest populaire voorronde in Europa ook zijn hoogtepunt gehad. De finale van Melodifestivalen in Zweden zorgde ervoor dat na zeven eerdere pogingen het eindelijk raak is voor Sanna Nielsen. Met het nummer ‘Undo’ treedt zij op in het eerste deel van de eerste halve finale, waar Nederland ook in zit.

Nog een interne keuze dan, in Montenegro. Vorig jaar bereikte geen enkel land uit de Balkan de finale en dit jaar doen er maar weinig landen mee uit voormalig Joegoslavië. Toch lijkt Sergej Cetkovic uitstekende kaarten in handen te hebben om Montenegro voor het eerst in de historie van het festival aan een finaleplaats te helpen. Ook dit nummer, ‘Moj Svijet’, komt uit in de eerste halve finale:

Slovenië komt met een ouderwets songfestivalrecept. Een uptempo Eurodance-act met een sleutelrol voor een bijzonder instrument. In dit geval de dwarsfluit van Tinkara Kovac. Zij zingt haar nummer ‘Spet/Round and Round’ in de tweede halve finale in een mengelmoes van Sloveens en Engels:

Ouderwets is een woord dat zeker niét van toepassing is op de inzending uit Griekenland dit jaar. Nederland heeft veel grote namen in het clubcircuit, maar stuurde nog nooit een nummer in dat genre naar het songfestival. Met Freaky Fortune feat. Risky Kidd durven de Grieken dat nu wel aan. Gaan ze succes boeken met ‘Rise Up’ om zo weg vrij te banen voor meer nummers in dit genre in de toekomst?

Het nummer van Georgië krijgt een beetje dezelfde ontvangst als de Nederlandse: “Mooi, maar het mist een climax”. In principe merken The Common Linnets van de concurrentie vanuit Tbilisi, want The Shin & Mariko zitten niet in dezelfde voorronde met hun hippienummer ‘Three minutes to Earth’:

De mooiste voorronde deze week werd gehouden in Duitsland. Een grote zaal, bomvol, met enthousiaste mensen en een televisie-uitzending waarin verstandige dingen werden gezegd over wat een succesvolle songfestivalinzending is. Ook veel grote nationale namen op de bühne, zoals The Baseballs en de band Unheilig. Het was echter het aanstormende talent Elaiza, die zich met een wildcard voor de finale had geplaatst, die er met de eer vandoor ging. Haar winnende liedje heet ‘Is it right’. Onderstaande video is van haar optreden in een clubconcert, waar ze de wildcard aan over hield:

Volgende week zijn ook de keuzes door de laatste ontbrekende landen gemaakt. Daarin zetten wij alles nog één keer op een rij. Ook beginnen wij met onze jaarlijkse rubrieken ‘De Glazen Bol’ en ‘Het Mes Op De Keel’ rondom alle gekozen songfestivalinzendingen van dit jaar.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *