Nieuwsupdate buitenland (week 3)

Het is tijd voor het nieuwe voorseizoen. In deze rubriek volgen wij alles op de voet, maar krijg jij een beknopt overzicht van de stand van zaken. Welke landen hebben al gekozen voor Kopenhagen 2014 en wie zijn concurrenten voor Ilse en Waylon? Nu een overzicht van het nieuws in week 3. • Door: Dennis van Eersel •

Zeven landen hebben al bekend gemaakt met welke artiest zij naar Denemarken zullen afreizen. Naast Nederland zijn dat Armenië, Israël, Macedonië, Montenegro, Oostenrijk en San Marino. Laatstgenoemd land komt met een “bekende naam”, want Valentina Monetta deed ook al mee in de festivals van 2012 en 2013. De andere namen komen in de komende weken voorbij, als er ook daadwerkelijk een nummer is gekozen voor elke artiest.

Drie andere landen zijn er al helemaal uit. Niet alleen is er al een artiest gekozen, ook het bijbehorende nummer is al bekend. Albanië was het eerste land dat hun keuze maakte, tijdens het Festivali i Këngës. Herciana Matmuja opende de voorronde in Tirana en sloot de avond ook weer af met haar ‘Zemërimi i një nate’, wat zoiets betekent als ‘de woede van één nacht’. Mogelijk wordt onderstaande Albanese versie nog vertaald en veranderd in een Engelse uitvoering:

Oekraïne probeert de derde plaats van vorig jaar te overtreffen met het liedje ‘Tick-Tock’ van Mariya Yaremchuk. Traditiegetrouw zal het nummer in de komende maanden nog door enkele producers flink onder handen genomen worden. Hoewel er potentie zit in de act uit Kiev, lijkt die opfrisbeurt muzikaal nog wel hard nodig:

En hoewel er altijd een slag om de arm gehouden moet worden, lijkt ook Wit-Rusland hun keuze te hebben gemaakt. Niet zonder slag of stoot, want de runner-up uit de nationale finale heeft al protest aangetekend. Het duo Max Lorens & DiDyuLya won de televoting, maar door stemmen van een professionele jury ging zanger TEO er met de eer vandoor. Laten we het er vooralsnog op houden dat het nummer ‘Cheesecake’ voor Wit-Rusland naar Kopenhagen gaat. Het is jammer dat de songtekst deels onverstaanbaar is, want het lied is best ludiek:

Volgende week vrijdag praten we je weer bij, voornamelijk over de kanshebbers in de grote competities in Scandinavië. Tot die tijd willen we natuurlijk graag jullie mening weten: wat vinden jullie van de eerste drie nummers die zijn gekozen?


One Response to “Nieuwsupdate buitenland (week 3)”

  1. Maarten says:

    Kans is groot dat Wit-Rusland met een ander nummer zal gaan.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *