Nieuwsupdate buitenland (week 6)

Nieuwe concurrenten voor Ilse & Waylon zijn er nog niet. De landen die de afgelopen week hun keuze voor het festival van 2014 hebben gemaakt komen namelijk uit in de tweede halve finale. Nu een overzicht van het nieuws in week 6. • Door: Dennis van Eersel •

Donderdag kwam de EBU naar buiten met de resultaten van hun onderzoek naar het vermeende ronselen van stemmen op het songfestival. Uit dat onderzoek is gebleken dat dit inderdaad voor kan komen, maar dat tot op heden is voorkomen dat er invloed op de uitslag is. Zelfs als een omroep niet betrokken is bij het ronselen van stemmen, zoals afgelopen jaar met Azerbeidzjan het geval was, dan kan het deelnemende land voor drie jaar uitgesloten worden van deelname als er stemmen op hun land worden gekocht. De EBU hoopt hiermee dat de omroepen hun fans/achterban kunnen beteugelen. Zondag komen wij hier verder op terug in ons hoofdredactionele commentaar.

In Zwitserland is de nationale finale gewonnen door zanger SeBAlter – de artiestennaam van Sebastiano Paulessi. Met een viool in de hand en vrolijk fluitend vertolkt hij zijn nummer ‘Hunter of stars’ op authentieke wijze. Is het voldoende om via de kleine tweede halve finale door te stoten naar de show op zaterdag? De tijd zal het leren:

Punkbandjes doen het – over het algemeen – goed in de laatste jaren op het songfestival. In een zwakke preselectie in Finland was het dan ook geen verrassing dat de groep Softengine als winnaar uit de bus kwam. Een finaleplaats lijkt wel haalbaar, maar heeft de groep voldoende charisma om daar echt hoge ogen te gooien met ‘Something better’? Oordeel zelf:

Zweden is begonnen met Melodifestivalen. Eerder schreef ik al dat oud-winnaar Helena Paparizou mee zou doen. Afgelopen zaterdag werd zij met een derde plaats doorverwezen naar de herkansingsronde. Een nieuwe songfestivaldeelname met het lied ‘Survivor’ lijkt dus ver weg.

Ook Georgië is eruit, maar een liedje is nog niet bekend. The Shin, een etnisch fusion-jazz bandje, gaat met zangeres Mariko Ebralidze, die een zware diepe stem heeft. Het kan een bijzondere combinatie opleveren in de tweede halve finale.

Tenslotte nog kort naar de castings van Eurosong in België. Dat voormalig X-Factor winnaar Udo Mechels en Nelson Moraïs (finalist in Eurosong 2008) konden zingen wisten we al. Zij gingen dan ook logischerwijs gelijk door naar de reeks van drie halve finales. Zanger Axel Hirsoux was één van de meest aangename verrassingen. Zelfs Anne-Marie David, winnaar van het songfestival in 1973, liet op Facebook weten dat ze onder de indruk was van zijn vertolking van haar ‘Tu te reconnaîtras’:

Volgende week zie je hier onder andere de inzending uit Malta en blikken we vooruit op de finale in IJsland, één van de concurrenten van Nederland in de eerste halve finale.


3 Responses to “Nieuwsupdate buitenland (week 6)”

  1. eric says:

    Nu ik ben heel benieuwd wat er zondag gaat komen over het omkoopschandaal. ik heb het altijd beweerd . Het voorstukje hierboven gaat het ontkennen al weer door. Nu zijn het de fans die het doen en niet de omroepen . JAJA het wordt steeds geloofwaardiger.

  2. Luuk says:

    Tu te reconnaîtras, prachtig nummer! Goede uitvoering ook inderdaad 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *