Nieuwsupdate buitenland (week 6)

Ook in het buitenland zitten de diverse deelnemende landen aan het Eurovisie Songfestival niet stil. Elke week lees je hier de belangrijkste updates van de andere 42 landen, met gelijk een vleugje opinie rondom hun kansen. Nu een overzicht van het nieuws in week 6. • Door: Dennis van Eersel •

Ook Malta heeft zijn inzending gekozen. In een voorronde waar jaarlijks veelal dezelfde namen aan deelnemen kwam dit keer Kurt Calleja (foto) boven drijven met ‘This Is The Night’. Een innemende persoonlijkheid op het podium met, helaas voor hem, een bekend Maltees niemendalletje. Doordat Kurt wel wat zangkwaliteiten heeft en het nummer ook niet in-en-in slecht is, zal het vast de nodige punten krijgen. Of het voldoende is valt te betwijfelen, al is van het verdere deelnemersveld in de tweede halve finale nog weinig bekend….

Er is een kans van 40 procent dat Ierland een oude bekende naar het Eurovisie Songfestival stuurt. De deelnemende tweeling Jedward gaat na vorig jaar opnieuw een poging wagen. Donna McCaul probeert dit keer zonder haar broertje (2005) wel de finale van het festival te bereiken. Op 24 februari weten we of één van deze deelnemers op herhaling mogen.

In IJsland lijkt het komende zaterdag een strijd te worden tussen twee oud-deelnemers. Regina Osk deed als lid van de Euroband al mee in 2008. Jonsi zong IJsland in 2004 naar een teleurstellende negentiende plaats, maar lijkt in zijn bombastische duet met Greta Solome wel de beste kaarten in handen te hebben….

Vorige week is de Deense inzending al bekend gemaakt. Ook de andere Scandinavische landen zijn druk bezig met hun zoektocht naar een prima inzending voor Bakoe. Noorwegen gebruikt ook een beproefd concept. Het Melodi Grand Prix bracht het land in 2009 nog de victorie met ‘Fairytale’ van Alexander Rybak. Weinig bekende namen dit jaar, hoogstens Malin Reitan die als heel klein meisje ooit meedeed aan het junior songfestival.

De strijd lijkt zaterdagavond te gaan tussen het nummer ‘Stay’ van “Eric Saade-kloon” Tooji en het intieme ‘Somewhere Beautiful’ van zangeres Nora Foss Al-Jabri. Laatstgenoemde inzending is hieronder alvast te bekijken en te beluisteren:

Zweden heeft geen reden om het succesvolle Melodifestivalen-format aan te passen. Is het niet door de talrijke noteringen die de nummers van het het festival elk jaar in de Zweedse charts heeft bereikt, dan wel door de bronzen medaille die Eric Saade vorig jaar binnenhaalde.

De komende weken werkt Zweden toe naar de grote finale in Globen op 10 maart. Een aantal bekenden zoals Charlotte Perelli (winnares Eurovisie in 1999), Lotta Engberg (deelneemster in 1984), Andreas Johnson (grote hit in Nederland met het nummer ‘Glorious’) en Molly Sandén (voorheen junior-songfestival deelneemster) geven acte-de-présance. Eerdere deelnames zijn in Zweden echter geen garantie voor nieuw succes. Zo is de groep Afro-Dite (ESF 2002) al in de eerste voorronde uitgeschakeld.

Duitsland is net als twee jaar geleden bezig met een castingshow om hun kandidaat te vinden. Twee jaar geleden kwam de winnende Lena via dit format naar voren. Van de 20 kandidaten zijn er inmiddels nog vier over: Shelly Phillips, Roman Lob, Yana Gercke en Ornella de Santis. Het tempo wordt opgeschroeft, want de finale staat al gepland voor 16 februari.

Volgende week praat ik jullie, behalve over de uitkomsten uit Noorwegen en IJsland, ook bij over de keuzes van Hongarije en Wit-Rusland, waar de nationale selecties in de komende week op de agenda staan.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *