Nieuwsupdate buitenland (week 7)

Ook in het buitenland zitten de diverse deelnemende landen aan het Eurovisie Songfestival niet stil. Elke week lees je hier de belangrijkste updates van de andere 42 landen, met gelijk een vleugje opinie rondom hun kansen. Nu een overzicht van het nieuws in week 7. • Door: Dennis van Eersel •

De in Iran geboren Tooji Keshar (foto) vertegenwoordigt Noorwegen op het komende songfestival. Met zijn oriëntaals klinkende ‘Stay’ probeert hij het Zweedse succes van Eric Saade te gaan kopiëren, danwel verbeteren. Vermoedelijk heeft hij ook goede kansen om het festival opnieuw naar Oslo te halen.

Zoals ik vorige week al voorspelde, koos men in IJsland voor een herkansing voor zanger Jonsi. In 2004 had hij weinig succes met zijn Engelstalige ballad, hoewel het tekstueel uitstekend in elkaar zat: “Blend your colors with my blue”. Samen met Gréta Salóme hoopt hij nu beter te scoren dan een negentiende plaats in de finale. De inzending kon je hier vorige week al bekijken.

Hongarije komt naar Bakoe met de groep Compact Disco. Visiueel hebben zij de zaken wel redelijk op orde, al zullen sommige die-hard fans een gedachte aan de wansmaak van Griekenland 2002 niet kunnen onderdrukken. Het nummer ‘Sound of our hearts’ zou zo uit de jaren ’80 afkomstig kunnen zijn en wordt niet altijd even zuiver gezongen. Het lijkt een slechte voorbode te zijn voor een nieuwe Hongaarse finaleplaats.

Gastland Azerbeidzjan wordt vertegenwoordigd door zangeres Sabina Babayeva. Vorig jaar lukte het haar niet om haar land te vertegenwoordigen, dit jaar maakte zij een favorietenrol wel waar. Met welk nummer zij gaat aantreden is nog niet bekend.

Wit-Rusland stuurt zangeres Alyona Lanskaya naar het songfestival en de verwachtingen zullen hoger zijn dan vorig jaar, met het zeer zwakke ‘I love Belarus’. De powerballad ‘All my life’ is wat melodramatisch, maar zal zeker de nodige stemmen opleveren. Ondanks de onverstaanbare Engelse tekst. Over slagingskansen voor de Wit-Russen valt pas iets te zeggen zodra bekend is hoe de échte zangkwaliteit is van Alyona, want het vermoeden bestaat dat in onderstaande video wordt geplaybackt.

Het jaarlijkse SanRemo-festival houdt deze week weer veel mensen in Italië aan de buis gekluisterd. Een evenement met klasse, maar ook wat langdradig met bijzonder veel herkansingen. Net als vorig jaar gaat de winnaar van het festival niet automatisch naar het songfestival, maar is er een aparte uitverkiezing voor het nummer met de beste scoringskansen in de rest van Europa.

De organisatoren van vorig jaar, Duitsland, hanteren wederom een succesvol gebleken format. Lena kwam twee jaar geleden via een castingshow als Duitse én Europese winnaar naar voren. Dit jaar probeert Roman Lob via dezelfde selectiewijze, hetzelfde succes te behalen. Het nummer heet ‘Standing Still’ en is hoorbaar gecomponeerd door Jamie Cullum. Vanwege de auteursrechten is de inzending slechts via de website van Duitsland te zien, maar het land lijkt opnieuw top-10 materiaal in handen te hebben.

Volgende week weer een flink gevuld overzicht, met onder andere de gemaakte keuzes in Oekraïne, Letland, Kroatië en Georgië onder de loep.


One Response to “Nieuwsupdate buitenland (week 7)”

 1. Adriaan says:

  Over Noorwegen en IJsland was ik toch wat teleurgesteld omdat daar betere nummers 2e zijn geworden, inmiddels begin ik de bijdrage van IJsland ook te waarderen, Noorwegen daarintegen ik verwacht ook echt niet dat dat nummer het heel goed gaat doen.
  De jurys hielden vorig jaar al niet echt van Eric Saade en televoters houden niet van namaak, daarnaast mist de zanger de sympathieke uitstraling van Eric…

  Zelf zou het mij goed doen als dit nummer mede door invloed van de vele balkanladen in die voorronde en een eventueel slechte loting er al in de voorronde er uit zou liggen, dat zou gerechtigheid zijn voor Nora 😉

  Het nummer van Duitsland daarintegen vind ik erg goed, zou idd zo maar weer de top 10 kunnen gaan halen en terecht, ook het nummer van Oekraine die vanmiddag is gekozen is aardig om te horen en heeft zeker potentieel al hoewel ik denk dat dit nummer het beter gaat doen bij televoting dan bij de vakjurys…

  De nummers van Hongarije en Wit-Rusland zijn leuk voor de opvulling, maar geef ik verder niet heel veel kans.

  Nu afwachten wat er vanavond bij gaat komen 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *