Of de Big 5 de halve finale zou overleven

Als het aan Dennis van Eersel ligt, doet de Big 5 voortaan ‘gewoon’ mee aan de halve finales. Dat doet de vraag rijzen: had de Big 5 de voorbije jaren moeten aantreden in de halve finales, hoe ver zouden ze dan gekomen zijn? ••ESF Magazine•• doet een voorspelling achteraf. • Door: Hendrik Kramer •

DE BIG 5 ONDER DE LOEP
Veel regels veranderden gedurende de afgelopen tien jaar halve finales. Maar één ding bleef stabiel: de vier/vijf grootbetalers mochten standaard meedoen aan de finale. Toch deden deze landen het lang niet altijd even goed. Wat als ze wel aan de halve finales mee hadden moeten doen? Hadden ze zich dan gekwalificeerd? In dit artikel scroll ik door de volledige lijst. Ik gebruik daarbij het volgende rankingssysteem:

• 1 = zeker geen finale
• 2 = waarschijnlijk geen finale
• 3 = twijfelgeval
• 4 = waarschijnlijk wel finale
• 5 = zeker wel finale

DE BIG 4 IN 2004

Duitsland: een 5
De door Stefan Raab gecomponeerde inzending weet indruk te maken. Het lied lijkt erg veel op dat van het Nederlandse Re-union en streeft in de puntentelling onze inzending ver voorbij. Re-union gaat klagend naar huis met een 20e plek, maar de Duitsers zijn trots op Max. Onze voorspelling achteraf is dan ook dat Max niets te vrezen had gehad van een eventuele halve finale.

Frankrijk: een 2
A Chaque Pas‘ is een typische Franse ballad en werd opgeleukt door de eenwieler-act op de achtergrond. Frankrijk werd er vijftiende mee in een tijd zonder juries. Onze voorspelling achteraf luidt dat Jonathan Cerrada het in 2004 net niet had gered in de halve finales. Zou het lied in 2009 of later zijn uitgebracht, dan was de finale binnen handbereik.

Spanje: een 5
Ramon weet een 10e plaats te behalen voor Spanje. Het is een nummer zoals we dat vaker van Spanje hebben gehoord. De Spanjaarden hadden de finale zeker gehaald. Het is een toegankelijk nummer en het had van de halve finalisten van 2004 geen tegenstand hoeven te verwachten.

Verenigd Koninkrijk: een 2
James Fox brengt een lied dat het best goed zou doen op een EO-jongerendag; maar in 2004 waren de televoters er minder van gecharmeerd. Een 16e plaats voor deze old-school inzending uit het VK. Dit lied had waarschijnlijk ook geen potten kunnen breken in de halve finale.

DE BIG 4 IN 2005

Duitsland: een 1
Voor Duitsland is 2005 een rampjaar. Gracia eindigt laatste met haar Run and hide. Dat moeten veel televoters ook hebben gedacht bij haar bijdrage: Snel vluchten en verstoppen. Kansloos voor de finale, met dank aan het geschreeuw.

Frankrijk: een 1
Frankrijk doet zijn best om met Ortal een Oosters klinkende bijdrage in te zenden. Misschien met de gedachte: beter goed gejat dan slecht verzonnen. Alleen is deze inzending te doorsnee en heb je het na 30 seconden wel gehoord. In de finale haalde Ortal een 23e plaats. Dat was in de halve finales niet veel hoger geweest.

Spanje: krijgt een 2
De inzending van Son de Sol is qua kleding kleurrijk en klinkt typisch Spaans. Helaas is het net als de inzending van Frankrijk veel van hetzelfde. Je hebt het idee alsof je het al 100x eerder gehoord hebt op een of andere vage illegale piratenzender. Een finaleplaats was dan ook niet waarschijnlijk.

Verenigd Koninkrijk: ook een 2
De volledige BIG 5 faalt in dit jaar, Javine wordt voor de VK 22e. De VK probeert het, net als Frankrijk, met een copycat van Oost-Europees klinkende inzendingen. In de halve finale had het misschien hoger kunnen eindigen, maar het was niet voldoende geweest.

DE BIG 4 IN 2006

Duitsland: een 4
Texas Lightning met ‘No No Never’ is een vrolijke country meezinger en wist destijds nog de middenmoot te halen. Vooraf was Duitsland een favoriet voor de hoge klasseringen. Nu gebeurt het wel eens dat een lied dat door de halve finale komt, in de finale tegenvalt. Ik denk dat dit voor ‘No No Never‘ ook was opgegaan.

Frankrijk: een 3
Virginie met ‘Il Etait Temps‘. Een hartverscheurende ballad, waarin de zangeres bijna huilt met haar stem. Wij vinden dit een twijfelgeval. In de finale sneuvelde deze ballad, wellicht was hij in de halve finales meer opgevallen.

Spanje: een 1
‘Met een bekende naam moet het vast lukken’, moet Spanje hebben gedacht. Dus sturen ze Las Ketchup met ‘Bloody Mary‘. Toch was het toen al even geleden dat deze groep echt een hit had gehad. ‘Bloody Mary‘ lijkt totaal niet op ‘Asereje‘, het is veel trager en er zit geen pakkend refrein in. Dit nummer was zeker niet in de finale gekomen.

Verenigd Koninkrijk: een 3
Daz Simpson met ‘Teenage life‘ is in elk geval een toegankelijk liedje. Soms is het lastig om te bepalen waarom een lied wel of niet goed scoort. In de halve finales had Daz misschien meer kans gemaakt. Misschien niet voldoende om door te gaan – maar je weet het maar nooit.

DE BIG 4 IN 2007

Duitsland: een 2
Frauen Regieren Die Welt‘ is in elk geval een degelijke inzending en had bij juries vast veel beter gescoord. De televoters vonden het echter niet interessant genoeg. Waarschijnlijk gebeurde er te weinig op het podium. Aangezien 2007 de grootste halve finale ooit had, vermoeden we niet dat Roger Cicero opgewassen was geweest tegen de andere inzendingen. Bij een 50/50 uitslag waarin ook een jury punten geeft had deze inzending het wel veel beter gedaan.

Frankrijk: krijgt een 1
Is Les Fatals Picards met ‘L’Amour A La Francais‘ bedoelt als gimmick? Het ziet er in elk geval erg maf uit. Het lied kent veel herhaling en het is dan ook niet gek dat dit slechts 22e werd. Het had in de halve finale zeker geen potten kunnen breken.

Spanje: ook een 1
De inzending van Spanje is I Love You My Vida. Het nummer lijkt echt geschreven te zijn met het oog op het songfestival. De praktijk heeft uitgewezen dat zulke nummers het juist vaak niet halen.

Verenigd Koninkrijk: een 1
Opnieuw vormt het VK het absolute dieptepunt in een mager jaar voor de Grote 4. De gimmick ‘Flying The Flag (For You)‘ haalt slechts een 22e plaats. In de halve finale had dit niet meer opgeleverd dan een glimlach, of een gefronste wenkbrauw.

DE BIG 4 IN 2008

Duitsland: een 1
Dit jaar probeert Duitsland het met No Angels die ‘Dissapear‘ zingen. Het resultaat is weer bedroevend: een 23e plaats. De belangrijkste reden daarvoor is dat het lied te gedateerd klinkt, en niet zuiver gezongen wordt. Dit was dan ook zeker blijven steken in de halve finale.

Frankrijk: een 2
Sebastian Tellier mag het met ‘Divine‘ voor Frankrijk proberen. Die poging levert niet meer op dan een 18e plaats. Het geheel ziet er erg vreemd uit en onze verwachting is dat dit ook in de halve finale was blijven steken. Een zekerheid is het echter niet.

Spanje: ook een 2
Veel boegeroep aan het begin van de Spaanse inzending. Niet verwonderlijk want ook Rodolfo Chikilicuatre met ‘Baila El Chiki Chiki‘ doet aan als een inzending die je niet al te serieus moet nemen. Het lied is niets, maar de act ziet er nog wel kleurig uit. Toch blijven de finalekansen miniem.

Verenigd Koninkrijk: een 2
Andy Abraham zingt ‘What If’ voor het VK. Een vrolijk disconummer. Helaas is het verder heel braaf en veel van hetzelfde. Een 23e plaats zegt dan ook veel. Dit soort nummers worden snel weer vergeten.

DE BIG 4 IN 2009

Duitsland: een 3
Miss Kiss Kiss Bang‘ van Alex Swings Oscar Sings is een typische Amerikaans klinkend lied uit de jaren ‘20. De hele act is uitbundig en moet het gevoel van de roaring twenties weergeven. Het geheel wordt slechts beloond met een 20e plaats. Toch zou het in de halve finale misschien nog wel kans gehad hebben.

Frankrijk: een 5
Frankrijk zet een streep door de gimmicks en pakt het weer serieus aan. Patricia Kaas treedt aan met ‘Et S’Il Fallait Le Faire‘. Het wordt beloont met een 8e plaats. Dit was zéker opgevallen in de halve finale.

Spanje: krijgt een 2
Soraya scoort voor Spanje laag, ondanks een ideale loting. Het lied was, als vanouds, weer een meezinger. Geheel volgens het boekje en dus ook gedateerd. De kans is klein dat dit de finale had gehaald.

Verenigd Koninkrijk: een 5
Een verademing voor het Verenigd Koninkrijk: Jade Ewen haalt de TOP 5 met ‘My Time‘. Na jaren van geklooi, weet het VK weer te scoren. Natuurlijk mede dankzij de jury’s die vanaf dit jaar ook 50% invloed hebben op de einduitslag. Dit lied was zeker in de finale gekomen.

DE BIG 4 IN 2010

Duitsland: wederom een 5
De winnaar van 2010: Lena met ‘Sattelite‘! Duitsland boekt zijn tweede zege na 28 jaar. Geen vraag natuurlijk of dit in de finale was gekomen.

Frankrijk: een 4
Jessy Matador met ‘Allez! Olla! Ole!‘ is een vrolijke meezinger. Onze verwachting is dat dit nog wel door de halve finales was gekomen, hoewel je daar niet zeker van kunt zijn.

Spanje: een 4
Geen gimmick en geen inzending volgens het boekje. Spanje pakt het in elk geval beter aan. Daniel Diges scoort met ‘Algo Pequeñito‘ een 15e plaats en dat is misschien mede dankzij het dubbele optreden. Het optreden ziet er vrolijk uit met dansende clowns, maar het nummer zelf moet je vaker gehoord hebben om het te waarderen. Met een beetje invloed van de juries was dit lied wel in de finale gekomen.

Verenigd Koninkrijk: een 2
Josh Dubovie zingt ‘That Sounds Good To Me‘, een lied geschreven door Peter Waterman. Dit nummer had ongetwijfeld in de jaren ‘80 een goede plaats  in de hitlijsten veroverd, maar voor 2010 was het voor de meeste mensen toch te gedateerd.

DE BIG 4 WORDT DE ‘BIG 5’ IN 2011

Duitsland: een 4
Lena verdedigt haar titel met het lied ‘Taken By A Stranger‘. Het is een lied dat je waardeert of niet; een middenweg lijkt er niet te zijn. Met een 10e plaats in de finale, lijkt dit een lied dat ook wel door de halve finales was gekomen.

Frankrijk: ook een 4
De klassiek geschoolde Amaury Vassili zingt ‘Sognu‘. Met zijn stem is niets mis, en met het lied ook niet zoveel. De uitvoering in de finale viel echter tegen. Amaury werd slechts 15e. Wij denken dat dit wel goed genoeg was geweest om door de halve finale te geraken.

Italië: een 5
Italie is na 14 jaar weer terug. De BIG 4 wordt hiermee uitgebreid en heet vanaf nu de ‘BIG 5’. Raphael Gualazzi met ‘Madness of Love‘ mag de Italiaanse eer hoog houden. Het is een lekker jazzy nummer. Dit nummer valt op en wordt prima uitgevoerd. Zeker in de finale.

Spanje: een 3
Lucía Pérez zingt ‘Que Me Quiten Lo Bailao‘ en haalt slechts een 23e plaats. Toch moet ook gezegd worden dat ze nog wel 50 punten weet binnen te slepen. Twijfelgeval of dit in de halve finales was opgepikt.

Verenigd Koninkrijk: een 4
Blue met ‘I Can‘ werd zelfs getipt voor de eindoverwinning, maar het viel erg tegen met een 11e plaats. Toch is het nummer goed genoeg om door een halve finale te komen.

DE BIG 5 IN 2012

Duitsland: een 5
Duitsland heeft met Roman Lob en ‘Standing still‘ opnieuw een prima inzending in handen. Prima zanger en een liedje dat aansluit bij de hedendaagse popcultuur. Wij zien dit dan ook wel als een zekerheidje. En jullie?

Frankrijk: een 3
Frankrijk kiest weer voor een bekende naam: Angunn. Ze zingt ‘Echo‘ en wordt helaas slechts 22e. Persoonlijk vond ik dat ze wel beter had verdiend. Nu heb ik al eerder gezegd dat een lied dat door de halve finale komt wel vaker in de finale helemaal onderuit kan gaan. Ik schaar dit nummer daar ook wel een beetje onder.

Italie: krijgt een 5
Nina Zilli brengt ‘L’Amore È Femmina‘. Het is een wat minder nummer dan ‘Madness Of Love‘ maar nog steeds ruimschoots goed genoeg om de finale te halen.

Spanje: een 5
Pastora Soler was bij de fans zeer geliefd. Na jaren kiest Spanje weer een ballad met ‘Quedate Conmigo‘, een productie van G:Son. Zeker een nummer dat door de halve finale was gegaan.

Verenigd Koninkrijk: een 1
Engelbert Humperdinck en ‘Love Will Set You Free‘ was in 2012 het lachertje bij de redactie. Misschien dat oma en opa in West- Europa dit nummer nog wel konden waarderen. Dat is echter niet het publiek van een hedendaags songfestival.

DE BIG 5 IN 2013

Duitsland: een 2
Cascada met ‘Glorious‘. Waar heb ik dit eerder gehoord? Deed dit lied vorig jaar ook al niet mee? Als er een ongeschreven songfestival regel is dan is het wel: doe nooit, maar dan ook nooit de winnaar van vorig jaar na. Dat Duitsland een grote naam instuurt was leuk, maar de timing was dramatisch.

Frankrijk: een 2
Amanda Bourgeois zingt ‘L’Enfer Et Moi‘. Een nummer zoals we dat vaker gezien hebben van Frankrijk. Het is lastig inschatten wat dit gedaan had in de halve finale. Toch neigen we er naar dat ze was blijven steken.

Italië: een dikke 5
Opnieuw een prima inzending van Italië. Marco Mengoni brengt een mooie song. Dit lied was zeker de wat zwakkere ballads in de halve finale gepasseerd.

Spanje: een 2
ESDM met ‘Contigo Hasta El Final‘ was op de cd prima te beluisteren, maar valt live helaas door de mand. Kijkend naar het niveau van 2013 had dit nummer het waarschijnlijk niet gered.

Verenigd Koninkrijk: een 2
Weer een bekende naam voor het VK. Op de cd is dit een prima nummer om te luisteren. Toch is het voor de meeste kijkers waarschijnlijk te ouderwets. Bonnie had het dan ook zeer waarschijnlijk niet gered.

EN WAT CONCLUDEREN WE?
Natuurlijk, dit zijn slechts meningen. Het blijft altijd lastig om achteraf te voorspellen of liedjes de finale hadden gehaald. Met zekerheid kun je het nooit zeggen. Maar op basis van de cijfers kun je wel een redelijke inschatting maken.

Wie wil aannemen dat bovenstaande indeling klopt, kan zelf meetellen: 22 van de 43 liedjes waren waarschijnlijk blijven steken. Als we de twijfelgevallen dan allemaal door laten gaan, kom je nog steeds op een score van iets minder dan 50% uit. De Big 5 zijn daarmee, met uitzondering van Italië, gewoon menselijk. De scores zijn iets lager dan gemiddeld. Niet dramatisch, maar ook zeker niet altijd van toegevoegde waarde in de finale.


2 Comments


  1. // Reply

    Leuk zo’n natte vinger oefening. Met het merendeel van de inschaling ben ik het ook wel eens. Ik mis alleen een soort van afsluitende conclusie. Als ik die zou moeten trekken zou het zijn: Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk mogen in hun handjes knijpen dat ze automatisch in de finale staan. Waar Duitsland en Italië de laatste jaren waarschijnlijk ook zonder automatische kwalificatie de finale gehaald zouden hebben.

    Wat verder opvalt: Wanneer een BIG-land iets kwalitatiefs instuurt wat óf heel hedendaags (en dus niet 3 jaar na de hype) is óf heel tijdloos, dan scoren ze bijna altijd!


  2. // Reply

    Ik mis regelmatig motiveringen. “Zou het waarschijnlijk in de halve finale wel gered hebben.” Waarom bijvoorbeeld daar wel en niet in de finale?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *