“Ons boek moet vooroordelen over songfestival wegnemen”

Recent is ‘Het Grote Songfestival Boek’ van de hand van Telegraaf-journalist Richard van de Crommert en co-auteur Dave Boomkens verschenen. ESF Magazine sprak met Boomkens over het boek en zijn voorliefde voor het songfestival: “Ik wilde persé een hoofdstuk in ons boek om bepaalde vooroordelen weg te nemen.” • Door: Dennis van Eersel •

Als heteroseksuele Rotterdamse Songfestivalvolgers onder elkaar komt het onderwerp snel naar boven: hoe kan het toch dat het songfestival in Nederland het imago van een feestje voor homoseksuelen heeft, terwijl dat in de rest van Europa niet het geval is? “Hoe meer mensen ik spreek, hoe meer ik erachter kwam dat het géén homofeest is,” vertelt Dave Boomkens. “Ik heb onwijs veel heterofans ontdekt, ik heb zelf ook een vriendin. Maar lang hebben we het in Nederland toch als iets voor homo’s gezien, nadat Paul de Leeuw het songfestival in 1993 adopteerde. In Wit-Rusland hoef je er bijvoorbeeld niet mee aan te komen dat het een homo-evenement is.”

In Het Grote Songfestival Boek is op voorspraak van Boomkens ook een speciaal hoofdstuk gewijd aan dit onderwerp. “Wij spraken een Sloveen, die van zijn stoel viel van verbazing toen het hier over ging. Daar is het juist heel hip en mainstream om het over het songfestival te hebben.” Aan het eind van het hoofdstuk spreekt ook Cornald Maas zich uit over het onderwerp: “Als al die miljoenen televisiekijkers in Nederland homo zijn, heeft Nederland een demografisch probleem.”

Het gekste verhaal uit het boek
Voor het boek zijn interviews gehouden met 45 oud-deelnemers, tal van delegatieleiders en componisten. Bijvoorbeeld met Dick Bakker, hij componeerde en arrangeerde het winnende Dinge-Dong in 1975. “In 1975 was er veel terreurdreiging in Stockholm, de greenroom was alleen voor artiesten toegankelijk. Dick Bakker werd buiten gehouden en mocht eigenlijk niet naar binnen. Officieel hoorde hij niet bij de Nederlandse delegatie. Uiteindelijk mocht hij alleen naar binnen met begeleiding van een agent met de loop van zijn geweer op hem gericht.”

Dave BoomkensHet is een voorbeeld van één van de verborgen verhalen uit de geschiedenis van het songfestival. Boomkens: “Het is echt een verhalenboek geworden met verhalen die de lezer een inkijkje geven over wat er achter de coulissen van het festival plaatsvindt. Als lezer wordt je aan de hand genomen en loop je van kleedkamer naar kleedkamer en zie je de deelnemers zich klaarstomen. We hadden allebei al het idee om een boek te schrijven. En toen keken we elkaar aan en zeiden we: er moet een boek komen waarin verhalen worden verteld die nog nooit eerder zijn verteld over het festival. En die zijn er ontzettend veel.”

Zijn eigen verhaal
“De eerste keer dat ik bewust keek was in 2003,” vertelt Boomkens over de ontstaansgeschiedenis van zijn voorliefde voor het festival. “Traditioneel, met cola, borrelnootjes en natte haren op de bank. Er deden dat jaar ontzettend grote artiesten mee, denk aan t.A.T.u. uit Rusland. Ik vond het kick, een competitie tussen verschillende landen, een ontzettend knotsgekke puntentelling op het eind. Ik vond het te gek.”

Wil je meer weten en lezen? Welke internationale deelnemer ging op de Amsterdamse Wallen helemaal los? Wat is er waar van de haat-liefderelatie met de hitlijsten? Welke zangeres legde met haar verschijning het Portugese verkeer plat? Het boek is onder andere te bestellen via bol.com

In een speciale aflevering van de rubriek Het Oor-deel zal binnenkort het boek van Richard van de Crommert en Dave Boomkens worden gerecenseerd. Hou ESF Magazine dus in de gaten!


4 Responses to ““Ons boek moet vooroordelen over songfestival wegnemen””

 1. eric says:

  lekker deze promo hahahahaa. Maar worden er geen boeken verloot onder de trouwe lezers van ESF magazine of zo ????
  of is meneer van de Crommert daar te zuinig voor. 🙂
  Maar of zo’n boek nou het gay imago van het songfestival afhaalt.
  PS wat is er mis met een gay imago ??

 2. Jesse says:

  Ik weet niet of dat LGBT-imago nou iets typisch Nederlands is. Ik heb tijdens het ESF 2014 toch regelmatig publiek met een regenboogvlag voorbij zien komen in beeld om maar een voorbeeld te noemen.

 3. Pim says:

  typisch nederlands inderdaad, hier hoef je bij een rus of een kroaat niet mee aan te komen. maar ook geen duitser of scandinavier for that matter.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *