Oor-deel • 3JS – ‘Dichter Bij De Horizon’

Eurovisie draait om beeld en geluid. En hoewel de verkoop van geluidsdragers terugloopt, wordt nog met grote regelmaat boeiend materiaal uitgebracht. ••ESF Magazine•• bespreekt albums van artiesten die we al kennen van het Songfestival of artiesten die we daar graag nog eens zouden zien stralen. Voldoet het album aan de verwachtingen? Zijn er nog verbeterpunten en wat is ons uiteindelijke Oor-deel? Vandaag de CD-recensie van ‘Dichter Bij De Horizon’, het nieuwe album van de 3JS. • Door: Gert Waterink •

De 3JS. Goeie vrienden van Nick & Simon. Bekend geworden omstreeks 2007 met het album ‘Watermensen‘. Oorspronkelijke bezetting: Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte. Nieuwe bezetting sinds januari 2013: Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jan de Witte. Zoon Jan volgde pa Jaap op, omdat zich bij pa Jaap een chronische neurologische aandoening openbaarde aan z’n hand. Spelen op de gitaar werd onmogelijk. Voor een muzikant is dat verschrikkelijk.

Laten we even stilstaan bij Düsseldorf 2011. Een podium dat de 3JS, met of zonder de TROS, volledig hadden kunnen uitbuiten. Niet zuiver voor succes. Maar ook om de fans van het festival op hun wenken te bedienen. En misschien ook nog om er zelf een commercieel voordeeltje uit te halen. Helaas, we weten hoe het afliep. Dus laten we dan maar enkel de focus leggen op ‘Dichter Bij De Horizon’. Alweer een nieuw album van de drie J-mannen. Is het wat?

Verwachting
Tsja, drie albums in een tijdsbestek van vier jaar. Zorgt dat voor interessante muzikale ontwikkelingen? Kunnen we kleine experimentjes ‘proeven’? Als we de openingstrack ‘Til Me Op’ beluisteren, dan is dat inderdaad het geval. Met een heerlijk vrolijk Bretons folk-sfeertje wordt er goed afgetrapt. Het nummer doet denken aan het alternatieve koningslied Zo Mooi Als Jij, dat mooi ondersteund werd door de videoclip. Met ‘Dichter Bij De Horizon’ gaat de up-tempo-knop uit, maar daarvoor in de plaats krijgen we een best redelijke track, die in de verste doet denken aan een Beatles-liedje.

Helaas is de rest van het album minder veelbelovend dan de start doet vermoeden. ‘Twee Zielen’ is perfect afgemixt en de backings voegen veel diepte toe, maar het nummer heeft niet veel omhanden. Het is een nogal zielloos deuntje. Ierse pretfolk, maar dan zonder herkenbare melodie. Het is tekenend voor het verdere verloop van dit album. De liedjes hebben wel een leuk herkenningspunt, zoals een dwarsfluit in ‘Stel Je Voor’ en een Doe Maar-achtig sfeertje in ‘Raak M’n Hart’. Maar of het album daadwerkelijk harten kan raken? Berndien Stenberg en Doe Maar deden het beter in hun muziekgenre.

Klein lichtpuntje is de track ‘Sta Op En Loop’, maar ook hier geldt dat goed montagewerk in de studio wonderen kan verrichten. Voor de composities en melodielijnen geldt dat veel minder. Erg jammer is dan ook, dat de slottrack ‘Naar Huis’ dit album zo depressief moet afsluiten. Je kunt het nummer een innemende ballade noemen, maar de gekozen muziek, de typische stem van zanger Jan Dulles en het tempo maken er niet een mooi melancholisch geheel van. Integendeel, je wilt het snel uitzetten.

Verbeterpunten
En er zijn gewoon veel aanhangers van de 3JS. Het mannelijke Volendamse trio kan nog steeds volle zalen trekken. Het lichte vleugje folk in hun muziek maakt de muziek nog steeds redelijk verteerbaar voor een groot publiek. En drie van die nuchtere kerels op een podium is in onze Hollandse ogen nog steeds best charmant.

Maar vooralsnog is dit typische muziek voor binnen de landsgrenzen. Het heeft geen ‘internationale schwung’. De liedjes zijn in melodieus opzicht té lastig om echt te onthouden. En een goed album wil je vaker kunnen beluisteren. Voeg daaraan toe Jan’s markante stemgeluid, afgemixt met veel ‘Oeeee’s’, ‘Oooooowhs’ en ‘Aaaaah’s’, en je kunt je voorstellen waarom Europa hier in 2011 niet warm voor liep.

De teksten gaan toch wel erg veel over het wel en wee tussen jouw paps en mams, de liefde op het voetbalveld, de huiselijkheid van het gezin, liefde tussen kids. Ja, zelfs een tante wordt aangehaald. Kortom, de teksten blijven wel erg in de context van het gezin hangen. Niets mis mee, maar er zijn lezers (en schrijvers) die vroeger gemakkelijk tot bloedens toe het gevecht aangingen met zijn/haar broertje. Waarom dat niet eens bezingen? Iets minder lieflijk mag ook wel.

Naar Een Oordeel
Er valt niet veel aan dit album te verbeteren. Dit zijn de 3JS. En deze muziek is helemaal des 3JS. Door teveel aan deze sound te morrelen, zou je zelfs sommige fans van je kunnen vervreemden. En dat hoeft niet altijd. Ondanks de slechtste songfestivalnotering ooit voor Nederland, blijven de 3JS onverminderd populair. En dat is ook een prijs waard. Voor originaliteit en muzikale houdbaarheid ligt dat alleen een tikje anders. Het poëtisch getitelde vijfde album is daarom niet zo’n succes.

BEOORDELING ALBUM: Rating - 2.5 sterren

BEOORDELING COMPOSITIES: Rating – 3.0 sterren

WIL JE DEZE EN VORIGE CD-RECENSIES NOG EENS RUSTIG NALEZEN, VOLG DAN DEZE LINK


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *