Categorized | Het Oor-deel, Homepage

Oor-deel • Delta Goodrem – ‘Child of the Universe’

Eurovisie draait om beeld en geluid. En hoewel de verkoop van geluidsdragers terugloopt, wordt nog met grote regelmaat boeiend materiaal uitgebracht. ••ESF Magazine•• bespreekt albums van artiesten die we al kennen van het Songfestival of artiesten die we daar graag nog eens zouden zien stralen.

Voldoet het album aan de verwachtingen? Zijn er nog verbeterpunten en wat is ons uiteindelijke Oor-deel? Vandaag de CD-recensie van ‘Child of the Universe’ van Delta Goodrem, mogelijk de volgende vertegenwoordiger van Australië op het Eurovisie Songfestival. • Door: Jill Guthrie •

Aanleiding
Delta Goodrem is misschien wel de meestgenoemde naam om Australië dit jaar te vertegenwoordigen in Stockholm. Haar laatste studio-album dateert alweer uit 2012, maar in de zomer van 2015 kwam ze terug met de single ‘Wings’; drie minuten lang, en met een prachtig uitgewerkte act uitgevoerd op het podium van The Voice of Australia… Maar helaas net een paar weken te vroeg uitgebracht voor het Songfestivalpodium. Toch: de discussie was op gang gebracht.

Verwachtingen
Goodrem’s carrière begon als actrice, maar op haar vijftiende tekende ze haar eerste contract bij Sony Music. Vier jaar later kwam haar debuutalbum Innocent Eyes uit, met een multi-platinum status als gevolg. Ook de huidige single Wings is een enorm verkoopsucces met platinum status in Australië, Nieuw Zeeland en grote delen van Europa.

Daar tussenin moeten we zoeken voor haar laatste studioalbum: Child of the Universe. Delta Goodrem wordt weliswaar niet snel gekarakteriseerd als een singer-songwriter, maar ze heeft een stevige vinger in de pap bij het schrijven van de liedjes. Je hoort dan ook dat ieder album tot zover een weergave is van haar present being.

Child of the Universe speelt met snel wisselende akkoorden, invloeden uit zowel de pop- als de rockmuziek, en de veelzijdigheid van Goodrem’s stem komt tot zijn recht. Het album kwam binnen op nummer twee in Australië en kreeg lof uit alle hoeken. Diversiteit in stijl en genre, goede vocalen en de thematiek van jezelf opnieuw ontdekken.

De titelsong is daar direct een goede weergave van. Experimenten met veranderende percussie, en een refrein dat harten opent en mensen bij elkaar brengt. ‘War on Love’ en ‘When my star comes out’ zijn beiden ook simpele powerpopliedjes die eruit knallen op de radio. Qua stemgeluid doet Delta hier ietwat aan Christina Aguilera denken.

Haar bekendste liedjes zijn ballads, maar tracks zoals ‘Sitting on top of the world’, ‘Hypnotized’ en ‘Dancing with a broken heart’ worden gedragen door stevige beats, wat zorgt voor een mooie ritmische afwisseling op het album. Laatstgenoemd lied wordt wel bekritiseerd als één van de mindere composities op het album, en ik snap waarom: de muziek overstemt hier soms de vocalen.

‘Hunters and Wolves’ is uit ander hout gesneden. Een bijna tribale vibe klinkt door dit lied heen, en dat matcht met de lage, bijna rock-achtige vocalen van Delta in dit lied. Andere uitschieters zijn ‘Control’ en ‘Touch’, liedjes waarin de stemgeluiden juist luchtiger klinken, en sensuele elektronische klanken de overhand hebben.

Het album bestrijkt een breed muzikaal spectrum, want in ‘Knocked out’ en ‘I lost al love 4 you’ komt de poprock weer bovendrijven. Gelaagde arrangementen, met een gevoel van onafhankelijkheid in muziek én tekst.

Maar het best kennen we Delta Goodrem natuurlijk van de pianoballads, en ook die zijn aanwezig op dit album. Het bijna klassiek gearrangeerde ‘Wish you were here’, en het echoënde ‘I’m not ready’, plus de meer bombastische klanken van het Mariah-Carey-achtige ‘Safe to believe’.

Verbeterpunten
Child of the Universe is een collectie van anthems, en een blijk van zichtbare persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen in de teksten van de liedjes, maar ook in de composities die Delta Goodrem grotendeels (mede) geschreven heeft. De breedte is de kracht van dit album, de verschillende stijlen en invloeden maken het tot een succes. Slechts één of twee liedjes vliegen uit de bocht en zijn misschien te experimenteel – denk aan ‘Dancing with a broken heart’.

Naar een Oordeel
Delta Goodrem heeft alles: een multifunctionele stem, muzikale kwaliteiten, ze kan muziek schrijven, spelen én zingen. Op dit album laat ze bovendien zien vele genres te beheersen. Ik verheug me op het aangekondigde nieuwe album, en wie weet ook op een Songfestivaldeelname.

Composities: Rating - 4.0 sterren

Album: Rating - 4.5 sterren


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *