Categorized | RUBRIEKEN, Het Oor-deel

Oor-deel • Elina Born – ‘Elina Born’

Eurovisie draait om beeld en geluid. En hoewel de verkoop van geluidsdragers terugloopt, wordt nog met grote regelmaat boeiend materiaal uitgebracht. ••ESF Magazine•• bespreekt albums van artiesten die we al kennen van het Songfestival of artiesten die we daar graag nog eens zouden zien stralen.

Voldoet het album aan de verwachtingen? Zijn er nog verbeterpunten en wat is ons uiteindelijke Oor-deel? Vandaag de CD-recensie van ‘Elina Born’, het self-titled debuutalbum van Elina Born, die samen met Stig Rästa voor Estland meedeed aan het Songfestival van 2015. • Door: Emma Coolen •

Aanleiding
De tijden dat je als beginnende artiest met je cassettebandje langs de deuren van de platenmaatschappijen moest gaan zijn sinds de komst van Youtube definitief voorbij, zo weet ook Elina Born, de vrouwelijke helft van de inzending van Estland van afgelopen jaar. Ze werd in 2012 op internet ondekt door zanger, liedjesschrijver en producent Stig Rästa, en drie jaar en een tweede plek bij de Estse Idols later sleepten ze samen een zevende plaats op het Songfestival in de wacht. Eén dag vóor de eerste halve finale van dat Songfestival kwam haar debuutalbum uit, getiteld Elina Born.

Verwachtingen
Het is bij een doorbrekende artiest altijd lastig om verwachtingen te hebben bij een debuutalbum, aangezien er weinig materiaal is om je verwachting op te baseren. Gelukkig windt Elina Born er geen doekjes om en weet je na het eerste nummer al direct wat haar intenties zijn met dit album.

elinabornZe doet meteen een gooi naar een plaats in de hitlijsten met het openingsnummer Untraceable. Het is een brutaal, eigentijds popnummer, en doet een beetje denken aan de wat recentere nummers van Britney Spears. Zonder ergens echt heel sterk te worden is Untraceable een prima opener.

Met Miss Calculation gaat de CD meteen weer een hele andere kant op. Denk Ai Se Eu Te Pego en Ballada, warm weer, strand en cocktails. In een liveversie bleek Miss Calculation muzikaal wat meer inhoud te hebben dan de genoemde zomerhits, al had Elina Born her en der nog wel wat moeite met het nummer.

Kilimanjaro haalde in augustus de derde plek in de Estse hitlijsten, en binnen een halve minuut hoor je waarom. Het is een easy-listening popnummer, wat snel in je hoofd zit, en dat slim in de slipstream van de zevende plaats op het Songfestival werd uitgebracht. Ook hier geen muzikale hoogstandjes, maar prima radiomuziek voor tijdens het poetsen of autorijden.

In een van de liveshows van Eesti Otsib Superstaari (Estland zoekt een Superster) zong Born met twee medekandidaten het nummer Wings van de Britse meidengroep Little Mix, en deze muziekstijl is ook terug te horen met de twee daaropvolgende nummers Enough en Mystery. Aanstekelijke refreintjes, zoveel synthesizers dat het bijna jaren ’90 aandoet, en af en toe een flirt met dubstep.

De eerste ballade volgt in Burned by the Sun, waarin ze zingt over een verloren liefde. Het is een beetje My Impossible Dream, en zou zo op het Songfestival van een jaar of twintig geleden gepast hebben. Een echt sterke ballade is het echter zeker niet.

Een Katy Perry-achtige dansvloerstamper, waarin Born zich ook nog waagt aan een stukje rap, wordt gevolgd door Fall With Me, en het Songfestivalnummer Goodbye to Yesterday. Niet alleen door de invloed van Stig Rästa is dit een welkome positieve onderbreking in de lange lijst met popdeuntjes die de CD tot nu toe voortbrengt. Weekend Wars, een krachtige maar gevoelige ballad, sluit de plaat af.

Verbeterpunten
Op Elina Born probeert de Estse zangeres alle kanten van de popmuziek even uit. Geen gek idee voor een eerste plaat, maar het maakt de CD er niet echt origineler op. De in augustus uitgebrachte single Kilimanjaro zal waarschijnlijk niet de laatste zijn, en ook niet de laatste die Elina Born succes oplevert in de nationale hitlijsten. Maar om nou te zeggen dat je als luisteraar na de 37 minuten die het album duurt iets wijzer bent geworden over Elina Born als artiest – nee, dat absoluut niet.

Naar Een Oordeel
Positieve uitschieters op Elina Born zijn Goodbye to Yesterday, Weekend Wars, en het zomerse Miss Calculation. Jammer dat je die andere zeven nummers er ook nog bij krijgt.

BEOORDELING ALBUM: Rating - 2.0 sterren

BEOORDELING COMPOSITIES: Rating - 2.5 sterren

WIL JE DEZE EN VORIGE CD-RECENSIES NOG EENS RUSTIG NALEZEN, VOLG DAN DEZE LINK


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *