Oor-deel • Guy Sebastian – ‘Madness’

Eurovisie draait om beeld en geluid. En hoewel de verkoop van geluidsdragers terugloopt, wordt nog met grote regelmaat boeiend materiaal uitgebracht. ••ESF Magazine•• bespreekt albums van artiesten die we al kennen van het Songfestival of artiesten die we daar graag nog eens zouden zien stralen.

Voldoet het album aan de verwachtingen? Zijn er nog verbeterpunten en wat is ons uiteindelijke Oor-deel? Vandaag de CD-recensie van ‘Madness’ van Guy Sebastian, die man die Australië mag vertegenwoordigen op het komende songfestival. Hij heeft al laten doorschemeren zeer waarschijnlijk een lied van dit album als songfestivalinzending te gaan gebruiken. Nog meer reden voor een grondig Oor-Deel van ‘Madness’. • Door: Jill Guthrie •

Aanleiding
Wat een leuke verrassing vorige maand, toen Australië aankondigde mee te gaan doen aan het Songfestival in Wenen. Meteen begonnen de speculaties over mogelijke deelnemers als Kylie Minogue, Sia, Iggi Azalea of misschien wéér Jessica Mauboy. Aan alle geruchten kwam een einde toen voormalig Planetshakers-zanger Guy Sebastian vorige week naar voren geschoven werd.

Verwachting
Guy Sebastian is een mooie middenweg – een grote naam in eigen land, immense populair op het Australische continent, maar relatief onbekend in Europa. ‘Madness’ is zijn achtste studioalbum, uitgebracht in november. Het kwam binnen op #6 in de charts en heeft inmiddels de gouden status bereikt. Een serieuze artiest dus, maar wat voor lied komt er voor Wenen?

Sebastian liet in interviews weten dat hij een ‘leuk en energiek’ lied voor het Songfestival wilde – elders claimde hij echter weer voor een ballad te gaan. In dit album staan R&B, soul en popmuziek centraal. ‘Madness’ is een cd vol samenwerkingen met grote namen uit die wereld, zoals Lupe Fiasco en 2 Chainz.

De openingstrack heet ook gelijk ‘Madness’, en de cd knalt er daarmee meteen in. Zwoel met een zomerse vibe, synthesizers op de achtergrond en een R&B basis. Één van de sterkste nummers op het album. Sebastian heeft een stem die beangstigend veel lijkt op die van John Legend. ‘Madness’ wordt, net als veel andere liedjes, geaccentueerd met fluitjes, runs, en slimme pianodeuntjes.

De eerste grote single die van dit album afkomstig is, is ‘Mama Ain’t Proud’. Dit is echte hiphop, ondanks de vreemde combinatie met wat ’90s surfer-rock riffjes in het refrein. De rap in de coupletten komt van 2 Chainz, en Sebastian is de zanger in de refreinen. Een combi die in de hitlijsten al tijden populair is, maar er op het Songfestival nog nooit is uitgekomen – zie ook dit artikel van onze hoofdredacteur Steef van Gorkum.

Als er één nummer is van Guy dat we allemaal kennen, is het ‘Like a Drum’. Het lied werd genomineerd voor meerdere awards in Australië. De electropop wordt hier slim gemixt met soulful, zomerse tonen. Je wordt automatisch vrolijk van dit aanstekelijke ritme in combinatie met de grillige melodie. Een urgent up-tempo nummer dat in de verte wat weg heeft van ‘Am I Wrong’ van Nico & Vinz.

De volgende twee liedjes ‘Alive’ en ‘Light & Shade’ gaan allebei over alles uit het leven halen wat erin zit. De arrangementen zijn verschillend, maar passen beiden goed bij de boodschap. ‘Alive’ heeft een borrelige popmelodie die makkelijk in het gehoor ligt, terwijl ‘Light & Shade’ meer de kant van de hiphop op gaat. De rapcoupletten worden opnieuw verzorgd door een gastartiest (Sage the Gemini).

In ‘Linger’ komt een andere grote naam om de hoek kijken. Samen met Lupe Fiasco maakte Guy Sebastian hier een grote hit van in eigen land. Lage tonen gecombineerd met wat synthesizers die de R&B invloed verzorgen. Het arrangement is voldoende afwijkend van de andere tracks om de luisteraar halverwege het album even op te schrikken.

Het album heeft ook enkele tragere nummers. Ballades met soulinvloeden, soms met latinotonen, akoestische gitaren… ‘Elephant’ is een van die nummers, net als ‘One of Us’, één van de drie liedjes die Sebastian in zijn eentje schreef. Het zijn overigens wel nummers die een achtergrondrol spelen op dit album, tussen de grote hits & samenwerkingen met grote namen.

Imagine the Sunshine’ lijkt op dit album zelfs een beetje out of place. Het lied heeft een optimistische songtekst gebouwd op singer-songwriter-achtige akoestische gitaartonen. ‘Come With Me’, een andere single van dit album, heeft kenmerkende blazers in het refrein. De rest van het nummer is opnieuw gestoeld op electro-pop en vlotte melodieën.

Het nummer ‘Lightnings’ is een welkome afwisseling door de vrouwelijke vocalen van Fatai. Een sterk duet met lichte latinoflair, en een prominente drum in het refrein. In dit nummer, net als in ‘Animal in Me’, laat Sebastian zijn talent zien om de zomer via muziek je huiskamer in te brengen, zonder dat dat altijd een flinterdun dansdeuntje hoeft te zijn.

The Pause is het slotlied van het album en dit zou zomaar eens een mooi voorbeeld kunnen zijn van wat we in Wenen gaan horen. Een ritmische ballad, vrij van cliché’s, waarin de suave John Legend vocalen goed naar voren komen. Het arrangement is simpel en duidelijk, en met een mooie percussie die het lied voortduwt. Dit maakt het lied soulful, en net even anders dan de rest.

Verbeterpunten
‘Madness’ is een divers album waarin Sebastian terug gaat naar zijn roots als muzikant. Een solide popbasis, waarop verder gebouwd wordt met R&B, hiphop en elektronica. Los van elkaar gezien zijn de composities sterk – hoewel de een sterker dan de ander. Maar samen vormen ze soms een onsamenhangend geheel, als rap overgaat in ballad en daarna de akoestische gitaar weer tevoorschijn komt. Het weerhield de muziekcritici in Australië er niet van om dit album een goede ontvangst te geven.

Naar een oordeel
Guy Sebastian gaat zeer waarschijnlijk een goede keuze blijken. Hij is een gelouterde zanger die veel verschillende genres aan kan. De ideale brug tussen professionaliteit en opkomend talent. Nu hangt alles af van het nummer. ‘Madness’ is een sterk recent album, en geeft dus wellicht een hint over welke kanten hij op kan gaan.

BEOORDELING ALBUM: Rating - 3.5 sterren

BEOORDELING COMPOSITIES: Rating - 4.0 sterren

WIL JE DEZE EN VORIGE CD-RECENSIES NOG EENS RUSTIG NALEZEN, VOLG DAN DEZE LINK


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *