Oor-deel • Vance Joy – ‘Dream Your Life Away’

Eurovisie draait om beeld en geluid. En hoewel de verkoop van geluidsdragers terugloopt, wordt nog met grote regelmaat boeiend materiaal uitgebracht. ••ESF Magazine•• bespreekt albums van artiesten die we al kennen van het Songfestival of artiesten die we daar graag nog eens zouden zien stralen.

Voldoet het album aan de verwachtingen? Zijn er nog verbeterpunten en wat is ons uiteindelijke Oor-deel? Vandaag de CD-recensie van ‘Dream Your Life Away’, het debuutalbum van de Australische singer-songwriter Vance Joy. • Door: Emma Coolen •

Aanleiding
Als Australië ooit weer eens een kans krijgt om aan het Songfestival mee te doen, sturen ze een nog grotere naam dan Guy Sebastian, zei SBS Australia-producer Paul Clarke vorig jaar. En hoewel dan natuurlijk meteen de namen van Kylie Minogue, Delta Goodrem en Sia vallen, is de singer-songwriter James Keogh, beter bekend als Vance Joy, misschien een aannemelijkere optie. Hij is na zijn wereldhit Riptide een bekende naam, maar staat aan het begin van zijn carrière en zou het Songfestival kunnen gebruiken om een nog groter publiek te bereiken. Een goede reden om eens een nadere blik te werpen op zijn debuutalbum, Dream Your Life Away, uit 2014.

Verwachtingen
Nadat Vance Joy’s debuutsingle From Afar in 2013 weinig succes had geboekt (het nummer haalde de hitlijsten in zijn thuisland Australië niet eens), had niemand zijn wereldwijde doorbraak met Riptide aan zien komen. De plaat stond maar liefst 107 opeenvolgende weken in de Australische ARIA-charts, een record, en werd alleen al in dat land vijf keer platinum. De grote vraag bij een debuutalbum volgend op zo’n hit is dan ook vaak of de artiest het succes van één nummer helemaal uitmelkt.

Natuurlijk, het gitaardeuntje in het openingsnummer Winds of Change klinkt ergens wel bekend, maar een Riptide-kopie is het zeker niet. Winds of Change zou zo in een avontuurlijke reclame of roadmovie passen. Het daaropvolgende Mess is Mine had niet misstaan op het eerste album van The Common Linnets, de duidelijke mix tussen country en pop zal niet voor het laatst voorbij komen op Dream Your Life Away.

Na het wat dromerige Wasted Time volgt dan Vance Joy’s doorbraak Riptide. Het vrolijke nummer is een boegbeeld geworden voor het singer-songwritergenre, en is ook anno 2015 nog regelmatig op de radio te horen. Who Am I, wat volgt, is qua tekst wat neerslachtiger dan Riptide, maar heeft ook dezelfde zomer-vibe als de wereldhit, en zou het waarschijnlijk ook goed kunnen doen op de radio.

Vance_Joy_By_Daniel_Åhs_KarlssonNa From Afar, de weinig succesvolle debuutsingle van Vance Joy, en de gitaarballade We All Die Trying To Get it Right, twee wat minder opvallende nummers, komt Georgia, dat in februari van dit jaar werd uitgebracht als single en het tot de vijftiende plek in de ARIA’s schopte. Georgia viel op vanwege de opmerkelijke videoclip, maar ook als nummer op zich is het sterk genoeg om de aandacht van de luisteraar vast te houden.

Dat Vance Joy zich ook graag inspireren door successen uit het verleden is duidelijk te horen op Red Eye, dat moeilijk te onderscheiden is van de evergreen Iris van de Goo Goo Dolls. First Time brengt meteen daarna een prettig contrast, en wat meer Riptide-uptempo.

Waylon had waarschijnlijk All I Ever Wanted graag toegevoegd aan het repertoire van The Common Linnets toen hij daar nog deel uitmaakte, en zelfs de uitvoering van Vance Joy doet wel wat denken aan de stem van de mannelijke helft van het Songfestivalduo. De laatste twee nummers van de CD, Best That I Can en My Kind of Man zijn wat rustiger, en allebei zouden ze het goed doen in een akoestische versie bij het kampvuur.

Verbeterpunten
Er is eigenlijk weinig aan te merken op de debuutplaat van Vance Joy. Het is gericht op een duidelijke nichemarkt, die van de singer-songwriters die zichzelf op hun gitaar begeleiden, maar dat doet niks af aan de kwaliteit van de CD. Alle nummers zijn door James Keogh zelf geschreven, en dat getuigt van een flinke dosis artistiek talent, of je nou wel of niet van dit genre houdt.

Naar Een Oordeel
Dream Your Life Away is een zeer solide debuutalbum, dat nergens echt door de ondergrens zakt. Voor mensen die houden van rustigere gitaarballades in combinatie met het wat ruigere geluid van Waylon in zijn Common Linnets-tijd is het een absolute aanrader. Als je als luisteraar helemaal niks met dit genre hebt vrees ik dat je er de komende maanden niet aan gaat ontkomen, want een paar nummers van deze CD zouden het zo maar eens heel goed kunnen gaan doen op de Nederlandse radio. Met Vance Joy heeft Australië een levensgevaarlijke Songfestivalkandidaat in de gelederen, die met een toegankelijk nummer zomaar eens een gooi zou kunnen gaan doen naar de Eurovisietitel, mocht Australië nogmaals mee mogen doen. Europa, je bent gewaarschuwd.

BEOORDELING ALBUM: Rating - 4.0 sterren

BEOORDELING COMPOSITIES: Rating - 3.5 sterren

WIL JE DEZE EN VORIGE CD-RECENSIES NOG EENS RUSTIG NALEZEN, VOLG DAN DEZE LINK


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *