Op het Podium (2) • Dansevise

We zijn op weg naar Kopenhagen! Zeven keer haalde gastland Denemarken de top 3 van een Songfestivalfinale. ••ESF Magazine•• baant de weg naar Kopenhagen aan de hand van deze zeven inzendingen. In de rubriek Op Het Podium wijst Hendrik Kramer lezers de weg door de Songfestivalhoofdstad van dit jaar, en geeft hij en passant een kijkje in de Songfestivalgeschiedenis van het gastland. • Door: Hendrik Kramer •

Wie naar Kopenhagen reist zal natuurlijk ook graag een of meerdere avondjes uit willen gaan. In deel 2 van Op het Podium zet ik een aantal leuke uitgaansgelegenheden op een rij.

Danswijsje
Het lied van deze week is Dansevise, de eerste Deense winnaar ooit. In 1963 stuurden de Denen dit vrolijke liedje naar het Songfestival. Grethe en Jorgen Ingmann wonnen overigens met slechts twee punten verschil van Zwitserland. En dat nadat de Noorse jury opnieuw haar punten bekend moest maken vanwege onverstaanbaarheid; ze kwamen de tweede keer met een heel ander resultaat op de proppen.

De titel van het lied betekent zoiets als ‘Danswijsje’ – en wat lijkt de Deense taal dan toch ineens op het Nederlands. Een wijsje om op te dansen dus, en dat soort wijsjes doet ook in deze dagen nog wel eens mee aan het Songfestival! De doorsnee Songfestivalfan is wel te porren voor een feestje.

Er zijn genoeg uitgaansmogelijkheden in de Deense hoofdstad. Wil je naar een echte pub toe? Dan zul je even moeten zoeken. De typische Deense pub wordt bodega genoemd en ze zitten meestal verstopt in keldertjes  door de stad. Maar je kan ook kiezen voor een trendy en stijlvolle bar. De Vega Nightclub Complexen zijn hiervoor goede locaties: Ideal Bar of Stereo Bar bijvoorbeeld. Hier vind je de jonge modebewuste mensen. Het adres is Enghavevej 40.

Cafés heb je in Kopenhagen ook in overvloed. Ze zijn een gedegen concurrent voor de restaurants, omdat ze doorgaans prima eten serveren. Er zijn simpele sandwichbars, maar voor de hogere sociale klassen is er ook het fameuze Café Victor met zijn Franse keuken. Andere bekende cafés zijn: Cafe Sommersko en Dan Turells die je net als Café Victor in het centrum van Kopenhagen vindt. Adressen: je vindt Café Victor op Ny Østergade 8 en Sommersko en Dan Turrels op Kronprinsensgade 6 en Store Regnegade 3.

Als je naast songfestivalmuziek van jazz houdt ben je in Kopenhagen op de juiste plek.  Kopenhagen is de thuishaven van veel verschillende jazzmuzikanten van wereldklasse. Aanrader is het bezoeken van het Copenhagen Jazz House op de Niels Hemmingsensgade 10. Voor blues en folk ben je welkom in de Mojo Blues-bar op de Løngangsstræde 21.

De Euroclub is dit jaar te vinden in het Vega Complex midden in de stad. Dat is hetzelfde complex als waar je de Ideal Bar en de Stereo Bar vindt. Vega is gevestigd in een oud handelsgebouw uit de jaren 1950. Er is ook een Vega Lounge geopend. Je vindt er naast de eerdergenoemde bars ook een aantal nachtclubs. Genoeg te beleven dus!

Tivoli
Dit park midden in de stad mag niet ongenoemd blijven. Tivoli is meer dan een pretpark: het is de plek waar avontuur, vermaak, gezelligheid, muziek, eten en drinken bij elkaar komen. Wat dat laatste betreft Tivoli heeft maar liefst 32 restaurants en een iets kleiner aantal bars en koffiehuizen. Er zijn 27 verschillende attracties en 5 achtbanen met daarbij de oudste houten achtbaan ter wereld (gebouwd in 1914). Tivoli zelf is gebouwd in 1843. Het park staat vol met bloemen, 400.000 maar liefst. Het inspireerde de bekende Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen tot het schrijven van ‘de nachtegaal’. Qua danswijsjes kun je er zowel voor klassieke als populaire muziek terecht. Bekend zijn de zogeheten vrijdagconcerten waarbij de crème de la crème van de Deense pop- en rockscene optreedt. Het park kost 75 Deense kronen entree en het adres is Vesterbrogade 3.

Dance
De meest moderne danswijsjes van tegenwoordig vind je in de dancemuziek. En laat dance nu een genre zijn waarin Denemarken zijn sporen heeft verdiend. Je kunt denken aan de groep Aqua, maar ook aan Alphabeat die met Fascination een grote hit hadden in Denemarken. De deuntjes zijn allemaal erg aanstekelijk en wellicht zullen naast de Scandinavische Eurovisiedeunen ook deze Deense danceklanken door de stad klinken.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *