Op het Podium (4) • Vi maler byen rød

We zijn op weg naar Kopenhagen! Zeven keer haalde gastland Denemarken de top 3 van een Songfestivalfinale. ••ESF Magazine•• baant de weg naar Kopenhagen aan de hand van deze zeven inzendingen. In de rubriek Op Het Podium wijst Hendrik Kramer lezers de weg door de Songfestivalhoofdstad van dit jaar, en geeft hij en passant een kijkje in de Songfestivalgeschiedenis van het gastland. • Door: Hendrik Kramer •

‘We verven de stad rood’, dat is de titel van het vrolijke liedje waarmee Birthe Kjaer voor Denemarken in 1989 een derde plaats wist te behalen op het Eurovisie Songfestival. Bij de kleur ‘rood’ denken we natuurlijk aan de Deense vlag, aan de liefde en aan de kleur van het socialisme. Bij ‘de stad’ denken we natuurlijk aan Kopenhagen en op songfestivalgebied vooral aan de hotels.

Politieke ontwikkeling
“Vi maler byen rød” is geschreven door Keld Heick en Søren Bundgaard. Heick trad bij diverse Deense inzendingen op als backing en Bundgaard is de mannelijke helft van Hot Eyes. De titel van het lied betekent zoiets als: ‘de bloemetjes buiten zetten’. Kunnen de songfestivalfans in Kopenhagen de bloemetjes buiten zetten? Hebben de hotels in Kopenhagen allemaal rode daken? Rood was in elk geval wel vaak de kleur van de Deense coalities.

Birthe KjaerOmdat ik in het eerste deel van deze rubriek de historische context van Denemarken al geschetst heb, wil ik in dit deel vooral de politieke ontwikkeling van Denemarken sinds de Tweede Wereldoorlog doornemen. Denemarken is net als Nederland een constitutionele monarchie. Op dit moment is koningin Margarethe II het staatshoofd en Helle Thorning-Schmidt is de eerste vrouwelijke premier van het land. Het socialisme is vanaf 1945 tot en met begin jaren ’90 de overheersende politieke stroming in Denemarken. Ook vandaag de dag kleuren  de sociaaldemocraten Denemarken rood.

Het Deense parlement heet de Folketing en bestaat uit een kamer met 179 leden, waarvan 175 leden uit het vaste land van Denemarken komen en vier leden uit de autonome gebieden van de Faröer Eilanden en Groenland. Er zijn grofweg gezien vier politieke stromingen in Denemarken; sociaal-democraten, links-liberalen, rechts-liberalen en conservatieven. In 1959 kwam daar nog de Sociale Volkspartij bij. De Socialdemokratiet werd in 1871 opgericht en heeft – met uitzondering van enkele jaren – tot 1990 steeds deel uitgemaakt van het parlement. De Konservatieve Folkparti werd in 1916 opgericht en is een voortzetting van de conservatieve rechtse partij Hjre Partier uit 1870.

De rechts-liberale partij Venstre werd ook in 1870 opgericht en is de tegenpool van de Hjre Partiet. De conservatieven hebben vooral veel aanhang bij ambtenaren, burgerij en ondernemers, terwijl de rechts-liberale partijen meer voor de boerenstand op kwamen. Denemarken heeft ook een communistische partij gekend, maar deze is in 1989 opgegaan in de nieuwe milieupartij De Rod/Gronne. Dat was hetzelfde jaar waarin Birthe Kjaer haar derde plaats op het Songfestival behaalde. Haar lied had dus net zo goed ‘We verven de stad rood-groen’ kunnen heten.

Hotels
Goede en goedkope overnachtingen zijn een must voor elke Songfestivalfan die van plan is voor korte of langere duur in de Deense hoofdstad te verblijven. Wij Nederlanders staan er om bekend graag voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten. Daarom staan hieronder wat tips om een goed en goedkoop hotel of hostel te vinden:

1. De dure hotels vind je vaak aan de grote pleinen en in dure winkelstraten. Achter deze A-locaties zijn er echter ook goedkopere een of twee sterren ho(s)tels en Bed and Breakfast’s.
2. Kijk of er een goede OV-verbinding met het centrum is, dan kan het de moeite lonen om een hotel wat verder van het centrum te zoeken en met het OV heen en weer te reizen naar het centrum. Het Generator Hostel Copenhagen een prima locatie in het centrum van Kopenhagen. Een andere goede locatie is Bed and Breakfast Bonvie aan de Frederiksberggade – dat ligt verder uit het centrum.
3. Je kunt ook kiezen voor een Danhostel waarbij je ook op een slaapzaal terecht kunt komen. Een tweepersoonskamer in een Bed and Breakfast ligt normaal gesproken tussen 400 – 600 DKK.  Het is een leuke manier om met de Deense ontbijtgewoonten kennis te maken en in contact te komen met de Denen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *