Op het Podium (5) • Fly on the wings of love

We zijn op weg naar Kopenhagen! Zeven keer haalde gastland Denemarken de top 3 van een Songfestivalfinale. ••ESF Magazine•• baant de weg naar Kopenhagen aan de hand van deze zeven inzendingen. In de rubriek Op Het Podium wijst Hendrik Kramer lezers de weg door de Songfestivalhoofdstad van dit jaar, en geeft hij en passant een kijkje in de Songfestivalgeschiedenis van het gastland. • Door: Hendrik Kramer •

Fly On The Wings Of Love van The Olsen Brothers was in 2000 een van de meest onverwachte winnaars ooit. Niemand had voorspeld dat de twee oudere broers met hun gitaar de Denen aan een nieuwe overwinning zouden helpen. Ter ere van hun overwinning kijken we deze week hoe het gesteld is met de ouderen van dagen in Denemarken. En zijn Jorgen & Niels Olsen dragers van de meest typische Deense namen?

Oudste winnaars ooit
Jorgen (1950) en Niels (1954) Olsen vormen samen The Olsen Brothers. Ze begonnen in 1965 met hun bandje The Kids en het eerste album als The Olsen Brothers kwam uit in 1972. Tot nu toe brachten de broers in totaal twaalf albums uit, maar het grootste succes blijft het Songfestival van 2000. Leuk detail is dat dit festival in Zweden werd gehouden, en dat Denemarken er met de overwinning vandoor ging – precies zoals in 2012.

olsen brothersMet Fly On The Wings Of Love haalden de broers eindelijk het Eurovisie Songfestival. Het was namelijk zeker niet hun eerste deelname aan de nationale voorronde. De heren probeerden het al eerder in 1978,1979,1980,1986,1989 en 1990. De aanhouder wint, zullen we maar zeggen! De overwinning smaakte overigens naar meer: in 2005 probeerden Jorgen en Niels het opnieuw, en in 2007 deed Jorgen nog een keer solo mee aan de Deense voorronde.

Toen Jorgen en Niels het Songfestival op hun naam schreven waren ze 50 en 46 jaar oud en daarmee voor het Eurovisie Songfestival al aardig op leeftijd. Op dat moment was Jorgen zelfs de oudste winnaar ooit. Hij werd een jaar later echter al ingehaald door Dave Benton die slechts twee maanden ouder was.

De Oudjes
Intussen mag Jorgen al bijna met pensioen. Hij is daarvoor dan primair aangewezen op de lokale gemeenten. Die dragen in Denemarken namelijk verantwoordelijkheid voor de ouderenzorg. Wonen, zorg & welzijn wordt op lokaal niveau geregeld. Denen zien ouderenzorg als een vorm van sociale dienstverlening in plaats van als een vorm van gezondheidszorg. Daarom staat kleinschaligheid in het Deense model centraal.

Grotere gemeenten hebben hun ouderenbeleid weer gedecentraliseerd over wijkgemeentes van hooguit 10.000 inwoners. Integrale wijkteams bieden verpleging en verzorging, en er is ook een schoonmaakteam voor de huishoudelijke hulp. Het typeert Denemarken, dat ook op andere gebieden graag kleinschalig denkt. Niet voor niets staat ook Songfestivalhoofdstad Kopenhagen bekend om de verregaande autonomie van stadswijken als Nørrebro en Fredriksberg.

Het uitgangspunt van de Denen is: iedereen heeft recht op professionele basis(thuis)zorg, en voor de sociale activiteiten moet de ‘omgeving’ zorgen. Iedereen boven de 75 jaar heeft – ook degenen die niet om zorg vragen – bovendien recht op een halfjaarlijks bezoek van een professionele ouderenadviseur.

Veel voorkomende namen
Bij het horen van de naam Jorgen en Niels Olsen weet je al direct dat je met Scandinaviërs te maken hebt, en waarschijnlijk ook met Denen. Maar Olsen is niet de meest voorkomende Deense naam. Jensen staat op 1, gevolgd door Nielsen en Hansen. Olsen komt pas op de veertiende plaats. Deense achternamen eindigen vaak op –sen, wat betekent ‘zoon van’. Olsen betekent ‘zoon van Ole’, Nielsen betekent ‘zoon van Niels’, enzovoorts.

De meest voorkomende voornamen bij de mannen zijn Jens, Peter en Lars. Niels en Jorgen staan allebei in de top tien. Ook Ole, Morten, Jesper, Per en Soren zijn veelgebruikte jongensnamen die je buiten Denemarken weinig ziet. Bij de vrouwen vormen Anne, Kirsten en Hanne de top 3. Typisch Deense namen in de lijst zijn Mette, Lene, Bente, Inger en Jette.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *