Op het Podium (7) • Only Teardrops

We zijn op weg naar Kopenhagen! Zeven keer haalde gastland Denemarken de top 3 van een Songfestivalfinale. ••ESF Magazine•• baant de weg naar Kopenhagen aan de hand van deze zeven inzendingen. In de rubriek Op Het Podium wijst Hendrik Kramer lezers de weg door de Songfestivalhoofdstad van dit jaar, en geeft hij en passant een kijkje in de Songfestivalgeschiedenis van het gastland. • Door: Hendrik Kramer •

Aan de rubriek ‘Op het Podium’ komt met deze laatste bijdrage een einde. Reden tot huilen? Nee, zo erg is het niet, maar ‘Only Teardrops’ is wel de titel van het liedje waarmee we deze rubriek gaan afsluiten. Zouden de Denen een traantje van vreugde hebben weggepinkt bij de overwinning van Emmelie de Forest? Wij vatten de vorige reeksen van op het podium nog even kort voor je samen zodat je gewapend met enige kennis over de Deense cultuur naar Kopenhagen af kunt reizen!

Even resumeren
We begonnen deze reeks met de ontstaansgeschiedenis van Denemarken. Het liedje Skibet skal sejle i nat was daarbij onze gids en een link naar de zeevaart geschiedenis van de Denen. Denemarken bestaat uit een schiereiland dat aan Duitsland vast zit (Jutland) en nog drie grote eilanden, te weten Sjaelland (hier ligt Kopenhagen), Lolland en Funen. Verder zijn er nog tal van kleinere eilandjes die enkel en alleen met een boot te bereiken zijn. Ook Groenland en de Faeroer-eilanden vallen onder de Deense vlag. De Unie van Kalmar maakte van Denemarken een grootmacht. Tegenwoordig is Denemarken een constitutionele monarchie.

Politiek kwam ter sprake in het deel Vi maler byen rød waarin rood een verwijzing was naar het rood van de daken en uiteraard naar het overwicht van sociaal- democratische partijen in het Deense Parlement. Het socialisme is vanaf 1945 tot en met 1990 altijd vertegenwoordigd geweest in het parlement. Ook nu is er een linkse premier: Helle Thorning-Schmidt en zij is tevens de eerste vrouw in Denemarken die het tot premier heeft geschopt. Of de daken rood waren van de hotels in Kopenhagen konden we niet zeggen maar enkele tips voor het vinden van een goed hotel kun je wel terug vinden. Een tip: Een hotel iets verder van de binnenstad af is vaak veel goedkoper, en met een goede OV-verbinding ben je toch in no-time waar je zijn moet.

De Olsen Brothers (Fly on the wings of love is) hadden beiden vrij typische Deense namen. De kans is groot dat je iemand tegenkomt die Jensen van zijn achternaam heet of Jens van zijn voornaam. Nils, Mette, Kirsten of Lars zul je ook vast tegenkomen. Daarnaast was de leeftijd van de Olsen Brothers reden om de ouderenzorg in Denemarken te bekijken. Er wordt goed voor ze gezorgd in Denemarken waarin ouderenzorg voornamelijk een sociale voorziening is in plaats van een medische voorziening. Kleinschalig en wijkgericht.

Wie nog niet te oud is om te dansen zal in de Euroclub zeker aan zijn trekken komen. Met een Dansevise kunnen de voetjes van de vloer. Uitgaansgelegenheden genoeg maar de place to be voor de songfestivalliefhebbers is het Vega complex midden in de stad. Ook een bezoekje aan Tivoli, wat eigenlijk een pretpark is, mag je niet overslaan. De cafés in Denemarken staan bekend om hun prima maaltijden.

Ka’ du se hva jeg sa? Kun je horen wat ik zeg? Dat is nog maar de vraag, want de Deense taal is lastig te verstaan, laat staan om hem uit te spreken. Dat komt vooral door de stød – een typisch Deens fonologisch fenomeen. Hierbij is sprake van een volledige sluiting van de stembanden in de meest extreme vorm. Het doet het Deens anders klinken dan broer Noorwegen en zus Zweden, maar op schrift kunnen ze elkaar prima verstaan.

Denemarken, Zweden en Noorwegen, een trio – maar juist de duo’s doen het zo goed op het songfestival voor de Denen. Dat merkten we vorige week in het deel Never ever let you go waarin we concludeerden dat zeven van de tien duo’s die de Denen naar het songfestival stuurden in de top tien terecht kwam. Dit jaar sturen ze geen duo, maar Basim met Cliche love song. Aan hem de eervolle taak om de Deense trots hoog te houden in Kopenhagen.

De laatste overwinning
De laatste inzending die Denemarken Op het Podium bracht was natuurlijk Emmelie de Forrest. Zij haalde het festival terug naar Kopenhagen, wat de aanleiding was voor deze rubriek. We sluiten dan ook af met een weergave van haar deelname, en spreken de hoop uit dat het afscheid van Kopenhagen alleen tranen en goede herinneringen teweeg mag brengen!


One Response to “Op het Podium (7) • Only Teardrops”

  1. Luuk says:

    Super leuke rubriek, bedankt!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *