OVER DEZE WEBSITE

Welkom op de website van ESF Magazine! Dé website bij uitstek voor mensen die méér van het songfestival willen lezen, zien en horen dan alleen maar het droge songfestivalnieuws zonder context.

ESF Magazine is begonnen op het absolute dieptepunt van de Nederlandse Songfestivalgeschiedenis: 2010, het jaar van Vader Abraham. Ons doel was om eraan bij te dragen dat Nederland terug zou keren aan de top. Dat wilden we doen door als journalisten het Songfestival met kritisch oog te volgen, de beslissingen van de omroep TROS onder de loep te leggen en waar nodig alternatieven te suggereren. We hebben daarbij meermaals onze diensten aan de Nederlandse delegatie aangeboden.

De TROS heeft weinig met onze aangeboden hulp gedaan. Toch kwam de ommekeer. We kennen inmiddels allemaal het verhaal: Anouk was de gamechanger, The Common Linnets volgden met hun fantastische staging en na het succes van Douwe Bob is duidelijk dat de nieuwe koers van Nederland ook tegen een stootje kan als het een keer een jaar niet lukt. De (inmiddels) AVROTROS heeft een solide draaiboek liggen waarmee Nederland structureel Songfestivalsucces wil en kan halen.

Daarbij is de toon in de berichtgeving van mainstream media over het Songfestival veranderd. Feiten voeren nu weer de boventoon in plaats van allerhande complottheorieën – ook iets waar ESF Magazine zich hard voor heeft gemaakt. Wij prijzen daarom nu de Nederlandse delegatie, zijn trots op de bescheiden rol die wij zelf wellicht in dit proces gespeeld hebben, maar krabben ons ook achter de oren: wat nu, nu het ultieme doel bereikt is?

Het format: Een online opinietijdschrift

ESF Magazine was als online opinietijdschrift in 2010 een vernieuwende toevoeging aan het mediabestel. Onze opzet sloot aan bij de internettrends van destijds én voegde iets toe wat in het Songfestivalspectrum nog niet bestond.

Inmiddels zijn we zeven jaar verder en de online wereld heeft niet stil gestaan. Daarom leefde bij ons opnieuw de vraag: wat nu? We zijn afgestapt van de vaste rubrieken en overgeschakeld op een persoonlijker opinieplatform a-la “De Correspondent”.

Personeel verloop

Door uiteenlopende persoonlijke issues hebben door de jaren heen achtereenvolgens Friso Veenstra, Gert Waterink, Jill Guthrie, Emma Coolen en Dennis van Eersel het team verlaten. Erik Bolks en Hendrik Kramer schrijven nog mee op ad hoc basis. Een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt bij mijzelf. Die basis is te dun.

Zonder vers bloed kan deze website niet de vernieuwingen doorvoeren die nodig zijn. Ons team heeft een nieuwe missie en een nieuwe werkwijze nodig, en het is niet meer aan mij om die te bedenken – dat is aan de nieuwe talentvolle mensen die ons team wellicht willen komen versterken.

Ik realiseer mij dat die mensen niet morgen op de stoep staan, klaar om te beginnen. Daar gaat tijd overheen. En tot die tijd gaat ESF Magazine door, want deze website is te mooi om te laten verslonzen.