Categorized | 2018 Lissabon

Prijspakketwinnaar Marc: “Eerste indruk is het belangrijkst”

Deze week reikte ESF Magazine’s hoofdredacteur Steef van Gorkum het prijspakket uit aan Marc van der Heijden. Van Gorkum won de prijspool, Van der Heijden legde als runner-up beslag op het pakket. In Nijmegen bespraken de twee het succes achter hun voorspellingen.

Met een Brabantse tongval spreekt Marc laconiek over zijn lijstje. “Ge vult wat in en dan moede ook wa geluk hebben.” Echter, ‘geluk’ lijkt niet het toverwoord achter deze zege. Het was de persoonlijke smaak van Van der Heijden die hem zijn topnotering bezorgde. “Ik weet dat smaak altijd mijn valkuil is. Als ik een liedje niet leuk vind, ga ik die ook nooit op 1 zetten. Dit jaar was ik al vanaf het begin weg van Israël. Ik hoopte dat Netta zou winnen.”

Smaak is belangrijk, maar ook veranderlijk. Daar keek Marc dit jaar extra goed voor uit. “De eerste indruk is het belangrijkst. Ik probeerde echt weer terug te gaan naar de eerste keer dat ik een nummer hoorde: wat vond ik er toen van? En ook: hoe reageerden mensen in mijn omgeving, mensen die helemaal geen Songfestivalfan zijn, toen ik ze een bepaald liedje voor het eerst liet horen?”

Positief verrast

Al jarenlang doet hij mee, maar nog nooit stond hij in de top 5. Tot dit jaar dus. “Na de halve finales stond ik, zoals altijd, weer eens in de middenmoot,” blikt Marc terug. “Maar na de finale ging ik toch maar eens kijken wat ik allemaal goed had.” Naast Israël zette Van der Heijden ook Cyprus en Italië op de juiste plek. Zijn finalelijstje was daarmee de sleutel tot zijn succes, terwijl Steef de basis voor zijn overwinning juist legde in de halve finales. “De halve finales gaan mij altijd goed af; sinds 2011 heb ik altijd tenminste 8 qualifiers goed voorspeld in elke show. De finale is een ander verhaal. Als ik niet van tevoren zie wie de winnaar wordt, klopt er ook niets meer van de rest van mijn lijstje.”

Al snel waaiert het gesprek uit naar andere onderwerpen, zoals de jurystemming, en het uitbreiden van het festival met landen van buiten Europa. Volgend jaar een festival in Israël? Marc ziet het wel zitten. “Het wordt uiteindelijk toch gewoon Jeruzalem. En ik zou het leuk vinden om er eens een keer echt bij te zijn.”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *