Categorized | 2017 Kiev

Prijspoolwinnares Iris: “Ik sluit me twee weken volledig af van de wereld”

Hoofdredacteur Steef van Gorkum reikte deze week het prijzenpakket uit aan prijspoolwinnares Iris. Iris won het pakket al voor de derde keer in zes jaar tijd.

Jong, student, vrouw en oh ja – ze woont in Friesland. Drievoudig prijspoolwinnares Iris voldoet niet aan de stereotypen die menig criticaster van Songfestivalfans verwacht. Toch bewijst ze dat haar waanzinnige score in Baku 2012, toen ze de volledige TOP-7 van het eindklassement goed voorspelde, geen toeval was. Na haar zege in Malmö pakte ze dit jaar haar derde overwinning in de ESF Magazine prijspool. Tussendoor eindigde ze ook nog tweemaal in de top 5.

Dat kan geen toeval meer zijn, toch? “Ik denk stiekem van wel,” lacht Iris zelf. “Ik heb geen bijzondere systemen of rekenmodellen, ik doe heel veel op gevoel. Dit jaar heb ik tot het laatst getwijfeld of ik Bulgarije niet op 1 moest zetten in plaats van Portugal. Dan was het allemaal heel anders gelopen.”

Toegegeven, de verschillen waren dit jaar miniem, maar feit blijft: nog nooit won iemand de prijspool voor een tweede keer, laat staan een derde. Tot Iris dat deed. “Ik doe er wel veel voor, ik sluit me tijdens het Songfestival twee weken volledig af van de wereld. Dan ben ik amper aanspreekbaar, ook niet voor m’n vader of moeder. Huiswerk moet maar even wachten tot na de finale.”

Wat doet Iris dan precies in die twee weken? “Dan volg ik ESF Magazine en ESC Daily, en een paar andere websites. Ik kijk alle repetities, dit jaar kon ik zelfs één van de juryshows via een livestream vanuit het perscentrum volgen. Maar ik doe het omdat ik het leuk vind. Een paar weken voordat het festival van start gaat, begint het eigenlijk al te kriebelen, dan kan ik me nergens anders meer op concentreren.”

Één van de speerpunten in Iris’ prijspoolcampagne dit jaar was haar topscore in semi 2. “Ik had er daar misschien zelfs wel 10 goed kunnen hebben. Ik twijfelde tussen Noorwegen en Zwitserland als laatste qualifier, maar heb me door anderen laten overtuigen om toch voor Estland te kiezen. Terwijl ik zelf niet dacht dat zij de finale zouden halen.”
Het is een lange rit, vanuit Friesland naar het Groene Hart, maar Iris heeft het er graag voor over. Toch beloof ik haar dat ik een eventueel volgend pakket persoonlijk kom brengen. Als ze erin slaagt om nog eens te winnen, natuurlijk.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *