Negatief record Nederland komt in gevaar

Het Nederlandse diepterecord van acht jaar op rij zonder finaleplek, staat meer onder druk dan vaak wordt gedacht. Nu Anouk de Nederlandse negatieve reeks heeft doorbroken, zijn er plots kapers op de kust. Met name Bulgarije en Montenegro komen een behoorlijk eind in de buurt. Ook Slovenië heeft een rijke historie van mislukkingen. • Door: Hendrik Kramer 

Afgelopen weekend schreef onze hoofdredacteur Steef van Gorkum over de financiële problemen die deelnemende omroepen teisteren. Toch is geld niet altijd de voornaamste reden om er de brui aan te geven. Ook een serie slechte resultaten kan leiden tot terugtrekking. Hoe vaak is in Nederland al niet geroepen, dat we er wellicht maar beter mee op konden houden?

ESF Magazine zet dit najaar de statistieken van tien jaar halve finales op een rijtje. Eerder al bestudeerden we de invloed van de startvolgorde; nu kijken we naar negatieve reeksen. Maar liefst 21 Songfestivallanden gingen het afgelopen decennia door een dal van tenminste drie uitschakelingen op rij. Vier daarvan hebben momenteel nog een ‘indrukwekkende’ reeks open staan:

Bulgarije: 2008 – 2013 (6x). Bulgarije haalde alleen in 2007 één keer de finale, en faalde net als Nederland acht keer. De laatste zes jaar stond Bulgarije niet in de finale, maar toch is de verwachting dat Bulgarije in 2014 weer meedoet. Nederland kan bij een nieuwe mislukte poging tot op één puntje genaderd worden.

Andorra: 2004 – 2009 (6x). Vanaf de invoering van de halve finale tot aan haar laatste deelname in 2009 haalde Andorra nooit de finale. Nu is de dwergstaat gestopt, maar mocht het land ooit terugkeren dan zou men Nederland binnen twee jaar kunnen evenaren.

Montenegro: 2007 – 2013 (5x). Montenegro sloeg het festival tussendoor twee keer over, maar haalde in zeven jaar tijd nooit de finale. Toch staat festivaldeelname nauwelijks ter discussie. Om Nederland in te halen hebben de Montenegrijnen nog wel een paar jaar te gaan.

Letland: 2009 – 2013 (5x). Letland is een vreemde eend in de bijt; jaren achtereen haalde het land ‘gewoon’ de finale, maar vanaf 2009 ging het mis. Als dat zo doorgaat, komt het Nederlandse record met een paar jaar in zicht.

In het verleden behaalden ook België en Estland een noemenswaardige reeks van vijf uitschakelingen op rij, maar in Malmö kwalificeerden beide landen zich voor de finale. Polen en Slovenië zijn er allebei in geslaagd om tot twee keer toe een reeks van drie neer te zetten. Verder ‘slaagden’ ook Portugal, Zwitserland, Cyprus, San Marino, Slowakije, Kroatië, Macedonië, Wit Rusland, Israël, Monaco, Tsjechië en IJsland erin minstens drie keer op rij de finale te missen. Tegenover dit rijtje staat een veel korter rijtje van 6 landen met een succesvol palmares: Azerbeidzjan, Bosnië & Herzegovina, Griekenland, Roemenië, Oekraïne en Rusland misten de finale nooit.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *