Songfestival 2014 Jaaroverzicht (1)

In de laatste dagen van 2014 blikt de redactie van ESF Magazine terug op het afgelopen Songfestivaljaar. Het jaar waarin Ilse DeLange en Waylon Nederland bijna de overwinning schonken. Maar er gebeurde nog veel meer…

Onze redacteur Dennis van Eersel hakt het jaar in drie delen en vat de belangrijkste gebeurtenissen samen in de periodes januari-april, mei-augustus en september-december. Uiteindelijk sluiten we het jaar af met een samenvatting van alle Nederlandse gebeurtenissen in het songfestivaljaar 2014.

Vandaag deel 1 van het jaaroverzicht: Januari – April

Het songfestival in Nederland leeft als nooit tevoren in 2014. Aan het begin van het jaar komen de cijfers naar buiten van de succesvolle televisieprogramma’s van het jaar ervoor. De finale van het Eurovisie Songfestival 2013 is het meest bekeken tv-programma van 2013. Het songfestival versloeg de inhuldiging van Willem-Alexander met ongeveer 20.000 kijkers. Ook de bezoekersaantallen van ESF Magazine gingen weer flink omhoog. Begin dit jaar doet de redactie dan ook verwoede pogingen om weer ‘on speaking terms’ met de TROS (tegenwoordig AVROTROS) te komen. Dit wordt echter op botte wijze afgewezen.

Nog lang niet alle 37 deelnemende landen hebben hun inzending gekozen, als de EBU de lotingen voor de halve finales verricht. Nederland en België hebben een – op papier – pittige loting, zo schrijft songfestivalweblog. Landen als Zweden, Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en Oekraïne missen niet of nauwelijks een finale en ook landen als IJsland, Estland, Hongarije en Moldavië zijn er de laatste jaren vaak wel bij. Maar 2014 zal definitief uitwijzen dat dogma’s als vriendjespolitiek er niet toe doen, als het totaalplaatje goed genoeg is.

pressconfWaar in 2013 het songfestival nog één presentator had, vallen de Denen terug op een trio. In februari maakt de DR bekend in zee te gaan met Nikolaj Koppel, Lise Rønne en Pilou Asbæk. Koppel (44) en Rønne (35) zijn allebei al werkzaam bij DR als presentatoren. Asbæk (32) maakt zijn presentatiedebuut tijdens het songfestival. Hij is vooral bekend als acteur en heeft één van de hoofdrollen in de Deense serie Borgen die ook in Nederland te zien is.

De EA-award van Eurovision Artists, bedoeld voor iets of iemand die het Songfestival op bijzondere wijze heeft gepromoot, wordt uitgereikt aan Eurovision in Concert. EA heeft terecht bewondering voor de organisatie van het jaarlijkse pre-Eurovisie concert dat in Nederland wordt gehouden. Jaarlijks treden ruim 20 Eurovisieartiesten op bij het festijn in Amsterdam.

De EBU laat in dezelfde maand ook weten dat enkele regels worden aangescherpt. Geruchten over omkoping en het ronselen van stemmen gingen in 2013 rond op diverse songfestivalwebsites. De EBU bevestigt dat er pogingen zijn gedaan om te frauderen met de televoting tijdens het songfestival van 2013. “Maar deze stemmen zijn gedetecteerd en niet meegenomen in de uitslag. Er is geen bewijs dat één van de deelnemende omroepen zich schuldig heeft gemaakt aan fraude”, zo luidt de verklaring. In de toekomst zullen omroepen strikter verantwoordelijk gehouden worden voor een eerlijke stemming in hun land en worden omroepen automatisch uitgesloten van deelname als fraude wordt geconstateerd; ook als de omroep er niets mee te maken heeft.

Sweden 2014 - Sanna NielsenOostenrijk kiest intern voor Conchita Wurst, een alter ego van Tom Neuwirth, waarbij hij een jurk aantrekt en een baard laat staan. Vanaf het moment dat ‘Rise like a Phoenix’ wordt gepresenteerd is er bijzonder veel discussie. Is het een circusact? Is het een goed nummer? En wat gaat de doorslaggevende factor zijn in Denemarken? Één ding is van begin af aan duidelijk: Conchita Wurst genereert aandacht en wordt het gesprek van de dag. Voorafgaand, tijdens en na afloop van het songfestival.

Ook voor onze partnerwebsite ESC Daily begint 2014 succesvol. Een enthousiast team van bloggers volgt het voorrondeseizoen intensief, waardoor het één na het andere bezoekersrecord sneuvelt. Vooral de Zweedse voorrondes van Melodifestivalen worden goed bekeken. Het winnende ‘Undo’ van Sanna Nielsen werd prompt gebombardeerd tot één van de kanshebbers in Kopenhagen…

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *