Songfestival 2013 Jaaroverzicht (1)

In de laatste dagen van 2013 blikt de redactie van ESF Magazine terug op het afgelopen Songfestivaljaar. Een bijzonder succesvol jaar dankzij de negende plaats van Anouk. Maar er gebeurde nog veel meer…

Onze redacteur Dennis van Eersel hakt het jaar in drie delen en vat de belangrijkste gebeurtenissen samen in de periodes januari-april, mei-augustus en september-december. Uiteindelijk sluiten we het jaar af met een samenvatting van alle Nederlandse gebeurtenissen in het songfestivaljaar 2013.

Vandaag deel 1 van het jaaroverzicht: Januari – April

“We are one”. In januari wordt de slogan bekend voor het songfestival, dat in mei in het Zweedse Malmö wordt gehouden. ‘Vlinders hebben één naam, maar bestaan in duizenden vormen en kleuren. Net als het Eurovisie Songfestival. Eén naam, maar het bestaat dankzij verschillende nationaliteiten en de diversiteit binnen die nationaliteiten. Als we allemaal samenkomen en samenwerken kunnen we alles bereiken. We Are One’, zo luidt de bijbehorende omschrijving van het organiserende SVT en de EBU.

39 landen willen dit jaar bij deze eenheid behoren. Al vroeg in januari wordt voor al deze landen een eerste loting verricht. Nederland komt in het eerste deel van de eerste halve finale. Pas in maart worden de definitieve startposities bepaald. Dat gebeurt niet meer na loting, maar door het productieteam. Op deze manier hoopt de organisatie vergelijkbare nummers niet na elkaar te laten optreden. Het is één van de wijzigingen die in 2013 wordt doorgevoerd op het songfestival.

Ook een verandering in Malmö: slechts één presentator bij de drie shows. De keus valt op Petra Mede, een cabaretière met veel tv-ervaring. Mede is bovendien geen vreemde voor het songfestival. In 2009 presenteerde ze Melodifestivalen al. De laatste keer dat één persoon het songfestival presenteerde was in 1995. Sinds de invoering van de halve finale(s) in 2004 waren er ook telkens 2 of 3 presentatoren

2. Petra MedeAl in de aanloop naar de maand mei laat de SVT weten dat zij een “groen” songfestival willen produceren, waarin begrippen in het kader van duurzaamheid centraal staan. In Bakoe werden in 2012 kosten nog moeite bespaard om de pers en fans te verwennen met gratis hapjes en frisdrank. In Malmö krijgen journalisten een gratis bidon op hun eerste dag, die zij de gehele twee weken gratis kunnen bijvullen met tapwater.

Een andere maatregel om de kosten van het songfestival te drukken is het inkorten van het repetitieschema. De eerste vier repetitiedagen zijn niet openbaar en de repetitiedagen zijn langer. In verband met het “downsizen” van de grootste muziekwedstrijd ter wereld zijn er in de kleine(re) arena geen zitplaatsen op de vloer, maar enkel staanplaatsen.

Tussen januari en april moet het merendeel van de deelnemende landen hun keuze nog maken. Er zijn veel voorrondes, die door journalisten en fans over de gehele wereld worden gevolgd. Een goed voorbeeld daarvan is onze partnerwebsite ESC Daily, waar op de avond van de nationale finale van het gastland Zweden tienduizenden mensen afstemden om het laatste nieuws te volgen.

Nederland heeft dan eind 2012 al aangekondigd dat Anouk in Zweden namens ons land zal meedoen. In maart wordt het lied ‘Birds’ gepresenteerd. Over de ontvangst van de Nederlandse inzending in die eerste maanden van het jaar komen we over enkele dagen terug in het afsluitende deel van ons jaaroverzicht.

3. emmelieBehalve in Nederland en in Zweden wordt in 37 andere landen gekozen. Soms volledig intern, soms met een ouderwetse nationale finale. Dat laatste is ook het geval in Denemarken, waar ene Emmelie de Forest in het kleine stadje Herning wint met het lied ‘Only teardrops’. Ze verslaat favorieten Mohamed en Simone Egeriis.

Met terugwerkende kracht is het interessant om te lezen wat bezoekers van het Nederlandse songfestivalweblog destijds vonden van wat uiteindelijk de winnende inzending zou worden. Zo is ene Jimmy niet onder de indruk. Hij ‘dacht direct aan een weggelopen bosheks’ toen hij haar voor het eerst zag. Het merendeel van de reacties is echter positief. Een finaleplaats lijkt een zekerheid voor velen en zelfs de term ‘kanshebber voor de winst’ wordt al opmerkelijk vaak gebruikt.

En we weten het. Emmelie ging uiteindelijk ook daadwerkelijk voor de winst. Hoe dat ook alweer ging en wat de naweeën van het songfestival in Malmö ons brachten lees je morgen in het tweede deel van ons jaaroverzicht.


1 Comment


  1. // Reply

    Ik ben gek op jaaroverzichten! Leuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *