Songfestival 2013 Jaaroverzicht (2)

In de laatste dagen van 2013 blikt de redactie van ESF Magazine terug op het afgelopen jaar. Een bijzonder succesvol songfestivaljaar dankzij de negende plaats van Anouk. Maar er gebeurde nog veel meer…

Onze redacteur Dennis van Eersel hakt het jaar in drie delen en vat de belangrijkste gebeurtenissen samen in de periodes januari-april, mei-augustus en september-december. Uiteindelijk sluiten we het jaar af met een samenvatting van alle Nederlandse gebeurtenissen in het songfestivaljaar 2013.

Vandaag deel 2 van het jaaroverzicht: Mei – Augustus

De magische datum van 18 mei staat bij songfestivalfans in Europa (en ook ver daarbuiten) al een lange tijd in de agenda. Maar voor Nederlandse volgers is dinsdag 14 mei D-Day; de dag van de eerste halve finale. Anouk moet als achtste het podium op en eindigt uiteindelijk als zesde. Voor het eerst sinds 2004 staat Nederland weer in de finale van het Eurovisie Songfestival. In ons vierde en laatste deel van het jaaroverzicht 2013 lees je overmorgen meer over het Nederlandse succes in Malmö.

De eerste vier repetitiedagen worden op afstand gevolgd, vanuit een bioscoopzaal in de Euroclub, waar in de tweede week door veel deelnemende landen feesten worden gegeven. Het immense perscentrum vanaf dag 5 is nog groter dan in Bakoe. Het “downsizen” in 2013 heeft geen betrekking op de hoeveelheid persaccreditaties. Het songfestival leeft meer dan ooit en de EBU begrijpt dat je die grote achterban alleen kan bereiken door middel van de pers. Dat is het laatste waarop wordt bezuinigd.

Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Dat maakt elke (sport-)competitie interessant. De verliezers zitten dit jaar vooral in voormalig Joegoslavië, zo blijkt na de eerste halve finale. Geen Slovenië, Cyprus, Oostenrijk, Kroatië, Montenegro en Servië. Nederland en België bereiken de finale wel. Denemarken wint, zo blijkt na afloop, ook hun halve finale met vlag en wimpel.

In de tweede halve finale is er een opmerkelijke exit voor Israël en fanfavoriet San Marino. Georgië mist bijna voor het tweede jaar op rij een songfestivalfinale, maar eindigt nog net aan tiende. Het moet gezegd dat het gat qua punten tussen nummer elf Valentina Monetta en nummer tien ‘Waterfall‘ wel behoorlijk is. Azerbeidzjan wint met een behoorlijke marge de tweede voorronde.

5. Team aan het werkDaags voor de finale op zaterdagavond is het de vraag wie Denemarken van de winst kan afhouden. De voorspellingen van onze redacteuren spreken boekdelen. Steef van Gorkum, Dennis van Eersel, Erik Bolks, Hendrik Kramer en Jill Guthrie geven allemaal in hun prognose aan dat Emmelie de Forest de grootste kanshebber is. Alleen redacteur Gert Waterink zet zijn geld in op de Noorse Margaret Berger; Denemarken neemt in zijn lijst de tweede plek in. Margaret Berger wordt uiteindelijk vierde.

Hoewel gezamenlijk behoorlijk succesvol in de voorspellingen, wint niemand van de redactie van ESF Magazine de prijspole. De Friese Iris voorspelt de volledige top 7 goed en is daarmee onverslaanbaar! Net als in 2012 wint zij ook dit jaar onze PrijsPole. Een statisch unieke prestatie waardoor de redactie, met oog op 2014, dan ook op zoek gaat naar haar geheim.

Het Nederlandse succes en het hoge niveau van de inzendingen in de afgelopen jaren zorgt ervoor dat steeds meer mensen naar het songfestival kijken. De eerste halve finale breekt records en voor de finale geldt hetzelfde. Gemiddeld kijken 4,859 miljoen mensen naar de uitzending via Nederland 1. De kijkdichtheid ligt op 31,5% met een marktaandeel van liefst 65,1%.

In andere landen zijn de cijfers vergelijkbaar met vorig jaar. Via de BBC kijken 7,7 miljoen mensen, de ARD 8,21 miljoen, Spanje heeft 5,4 miljoen kijkers, France 3 scoort 2,74 miljoen en Rai 2 moet het doen met 1,87 miljoen (wel veel hoger dan vorig jaar). In Oostenrijk trekt het festival 350.000 kijkers en in Roemenië 1,5 miljoen. Gastland Zweden heeft 3,418 miljoen kijkers en Griekenland 2,7 miljoen. In Australië wordt het festival door 750.000 mensen bekeken. Wereldwijd schakelen meer dan 170 miljoen kijkers in voor het songfestival 2013. (bron: SKO)

De Denen winnen en dus is zangeres Emmelie de Forest in alle staten. “Ik ben het meest gelukkige meisje ter wereld.” Ze bekent dat er wel wat druk op haar zat als favoriet. “Maar aan de andere kant betekende het dat veel mensen het nummer goed vonden, dat ze me steunden en uiteindelijk ook op me stemden.”

Ze draagt de overwinning op aan haar vader, die enkele maanden voor het festival overleed. “Hij komt uit Zweden en hield van het songfestival. Ik ben er zeker van dat hij er net zoveel van zou hebben genoten als ik.”

In de maanden na het songfestival is er zoals altijd betrekkelijke rust rondom de muziekcompetitie. In de landen die slecht gescoord hebben, wordt geklaagd dat het een politiek feestje is en dat het niet meer om de liedjes gaat. Rusland, Azerbeidzjan en Wit Rusland liggen in de clinch als blijkt dat zij onderling juist weinig punten hebben uitgewisseld.

6. 12points Lorem Ipsum

Ook in 2013 wordt er dus weer veel met de vinger naar anderen gewezen, in plaats van kritisch te kijken naar de eigen prestaties. Richting het najaar van 2013 is met name runner-up Azerbeidzjan de nieuwste zondebok van de songfestivalfans en songfestivalpers.

In Litouwen duikt een video op waarin twee individuen stemmen proberen te kopen. Zij doen zich voor als Azeri representatives. De zaak wordt opgeklopt in diverse media, maar verder bewijs blijft uit. Toch besluit de EBU de zaak in onderzoek te nemen.

Voor sommige “pers” is dat niet voldoende. Zij starten een hetze die ook in de laatste maanden van het jaar zal aanhouden. Maar in die maanden gebeurden er gelukkig ook dingen die wél relevant voor het songfestival waren. De gebeurtenissen tussen september en december lees je morgen in deel 3 van ons jaaroverzicht.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *