Songfestival 2013 Jaaroverzicht (3)

In de laatste dagen van 2013 blikt de redactie van ESF Magazine terug op het afgelopen jaar. Een bijzonder succesvol songfestivaljaar dankzij de negende plaats van Anouk. Maar er gebeurde nog veel meer…

Onze redacteur Dennis van Eersel hakt het jaar in drie delen en vat de belangrijkste gebeurtenissen samen in de periodes januari-april, mei-augustus en september-december. Uiteindelijk sluiten we het jaar af met een samenvatting van alle Nederlandse gebeurtenissen in het songfestivaljaar 2013.

Vandaag deel 3 van het jaaroverzicht: September – December

De voorbereidingen in Denemarken zijn in volle gang. De locatiekeuze voor het songfestival van 2014 wordt een afvalrace tussen vier steden en een zestal locaties. Als het Parken Stadion zich terugtrekt lijkt de Boxen Arena in Herning de grote favoriet te zijn om het festival te huisvesten. Maar juist de gebrekkige huisvesting voor een leger aan pers, delegaties en fans wordt het kleine stadje fataal.

Hoofdstad Kopenhagen wordt in september alsnog aangewezen als gastheer voor het Eurovisie Songfestival 2014. Parken heeft zich dan dus al teruggetrokken, en het plan om een grote tent te plaatsen op het terrein van de publieke DR wordt afgewezen. Het festival van 2014 gaat naar een scheepswerf, de Refshaleøen. Hieronder is al een kleine impressie te zien:

7. BW-ShipyardEr moet nog veel gebeuren op het eiland waar het festival gehouden gaat worden, dat is duidelijk. De Denen en de EBU maken zich echter geen zorgen dat alles op tijd gereed is. Zorgen zijn er in het laatste deel van 2013 wel over de hoeveelheid afhakers voor het festival van 2014. Portugal en Polen keren weliswaar terug, maar Bulgarije, Cyprus, Kroatië en Servië trekken de stekker uit hun deelname. Bovendien blijven toonaangevende landen als Bosnië-Herzegovina en Turkije ook absent en is het nog maar de vraag of Slovenië en Griekenland vanwege de economische crisis ook op de definitieve deelnemerslijst in januari staan.

Een doemscenario lonkt: een festival met slechts 35 deelnemers, waarvan zes rechtstreeks in de finale. Twee halve finales met 15 en 14 deelnemende landen, waarvan er ook nog eens gewoon tien doorgaan. Want Executive Producer Sietse Bakker liet ons al weten dat de regels op het gebied van kwalificatieplaatsen niet aangepast gaan worden voor 2014.

Zo ver als het afgeroomde deelnemersveld van het Junior Eurovisie Songfestival zal het ongetwijfeld niet komen. Op 30 november staat de jaarlijkse kindereditie van het festival voor het elfde jaar op het programma. Nederland wordt vertegenwoordigd door de tweeling Mylène en Rosanne. 9. GaiaHun lied ‘Double me’ eindigt op de achtste plek. Dat klinkt mooier dan het is, want er deden slechts twaalf landen mee in Kiev.

Voor het eerst in de historie wint Malta een Eurovisie Songfestival. De 11-jarige Gaia Cauchi krijgt 130 punten voor haar liedje ‘The start’ en zorgt voor euforie op het Zuid-Europese eiland. Malta is zelfs zo trots op haar prestatie dat zij een poging waagt om het Junior Eurovisie Songfestival in 2014 te mogen organiseren. Dat verzoek wordt door de EBU ingewilligd.

Ook in 2013 zijn er een aantal notabelen voor de songfestivalwereld overleden. Aan het einde van dit jaaroverzicht noemen wij ze hier, als laatste eerbetoon:

* Herman Emmink (86) Emmink was eind jaren vijftig en begin jaren zestig vooral bekend als zanger en omroeper bij de VARA en AVRO. Later presenteerde hij diverse tv-programma’s waaronder het populaire Wie van De Drie. In 1960 nam hij deel aan het Nationaal Songfestival. Met In Mijn Hart werd hij vijfde. Zijn meest bekende nummer was echter Tulpen uit Amsterdam.

* Silvi Vrait (62) In 1994 was ze de eerste kandidaat voor Estland. Een groot succes werd de eerste deelname niet. Silvi Vrait eindigde met Nagu merelaine als 24e van de 25 kandidaten.

* Rita Reys (88) Tussen alle jazz-successen door nam ze in 1958 deel aan het Nationaal Songfestival met twee nummers: ‘De warmte van je hart’ en ‘Een verlicht raam‘. Deze eindigden echter niet bij de eerste vijf in het jaar dat Corry Brokken won met Heel de wereld.

* Jetty Paerl (92) Ze was in 1956 de eerste Nederlandse songfestivalkandidaat en opende in dat jaar ook het festival, waarmee ze de eerste in een reeks van inmiddels 58 edities is. 1956 was het enige jaar dat ieder land met 2 kandidaten mocht aantreden.

* John de Mol senior (81) In 1957, 1959 en 1960 nam hij deel aan het Nationaal Songfestival. John de Mol senior was de vader Talpa-oprichter John de Mol en de actrice/presentatrice Linda de Mol. In 1959 was één van zijn nummers ‘Een Beetje‘, dat ook door Teddy Scholten werd gezongen. Nadat de jury eerst bepaalde dat dat het winnende nummer was viel voor de vertolking de keus op Teddy Scholten. Zij zou later ook het Eurovisie Songfestival in Cannes winnen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *