Songfestival 2013 Jaaroverzicht (4)

In de laatste dagen van 2013 blikt de redactie van ESF Magazine terug op het afgelopen jaar. Een bijzonder succesvol songfestivaljaar dankzij de negende plaats van Anouk. Maar er gebeurde nog veel meer…

Onze redacteur Dennis van Eersel hakt het jaar in drie delen en vat de belangrijkste gebeurtenissen samen in de periodes januari-april, mei-augustus en september-december. Uiteindelijk sluiten we het jaar af met een samenvatting van alle Nederlandse gebeurtenissen in het songfestivaljaar 2013.

Vandaag deel 4 van het jaaroverzicht: Nederland in vogelvlucht

“Anouk zingt in Malmö het nummer Birds Falling Down. Dat meldt haar producer Tore Johansson vandaag in het Zweedse blad Sydsvenskan. Samen met Martin Gjersrad werkt hij samen met Anouk aan haar nieuwe album dat op 17 mei zal verschijnen. Het nummer is één van de tracks van het album.”

Het eerste bericht over ‘Birds’ dateert van begin februari 2013. Het is de opmaat voor een bewogen Nederlands songfestivaljaar. Tijdens een benefietoptreden voor de spierziekte ALS eind februari is voor het eerst een klein stukje van het lied te horen. Na enig aandringen van aanwezigen in de zaal om haar songfestivalnummer te zingen, gaat Anouk uiteindelijk overstag.

De potentie van het lied op het songfestival is op basis van die 30 seconden nog niet in te schatten. Anouk zelf is wel vanaf dag één lyrisch over haar “killersong”: ‘Ik wilde al een jaar of zes deelnemen, maar het kwam er nooit van. Nu met dit nummer moest het gebeuren. Vorig jaar toen ik het aan het afmixen was, dacht ik van: Wow, dit is het.’

10. anouk1Na de daadwerkelijke presentatie in maart wordt vooral positief gereageerd op het lied van Anouk. Enkele BN’ers, onder wie Gordon, kraken ‘Birds’ af, maar het leeuwendeel is lovend. ‘Birds’ bereikt ook al snel de eerste plek van de iTunes Top 100.

De verwachtingen worden nog groter na de eerste twee repetities van Anouk in Malmö. Bij de eerste repetitie maakt Anouk nog te weinig gebruik van de camera’s, maar vanaf de tweede ronde wordt de beeldvoering veel beter. Ook haar drie geweldige backingvocals hebben een aandeel in de succesinzending. Toch blijft de Nederlandse pers voorzichtig: het is immers al zo vaak fout gegaan…

Hoewel het vocaal gezien niet de beste uitvoering in de twee weken is, gaat Anouk op dinsdag 14 mei glansrijk naar de finale. Voor het eerst sinds 2004 is Nederland erbij op zaterdagavond. 3,7 miljoen Nederlanders bekijken de eerste halve finale. Bijna 4,9 miljoen mensen zien de finale.

Het wordt een grandioos succes. Voor het eerst sinds 1999 eindigt Nederland bij de beste tien landen op het Eurovisie Songfestival. De magische grens van 100 punten wordt overschreden waardoor “The Netherlands” in de puntentelling veelvuldig te horen is. Iedereen is blij. Het songfestival leeft weer in Nederland.

Het laatste deel van het jaar staat in het teken van het vasthouden van dit succes. Grote namen worden genoemd rondom de songfestivaldeelname van 2014. De AVRO en de TROS fuseren en de eerste zet van de AVRO is het terughalen van Cornald Maas als commentator. Hij heeft ook een flinke vinger in de pap bij de aanstelling van The Common Linnets voor 2014. Onder die noemer gaan 12. Waylon-IlseWaylon en Ilse de Lange naar Kopenhagen. Opnieuw zijn er hoge verwachtingen, omdat Nederland opnieuw met gevestigde grote nationale namen Europa wil veroveren.

Ilse DeLange probeerde lange tijd voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten, maar dat lukte vooralsnog niet. In Nederland was er wel veel succes. Nu wil ze opnieuw over de grenzen doorbreken. Waylon is de artiestennaam van Willem Bijkerk. Hij was van jongs af aan geïnspireerd door countrymuziek. In 2005 nam hij al eens deel aan het Nationaal Songfestival. Samen met Rachel Kramer kwam hij de voorrondes niet door. In 2008 nam hij met meer succes deel aan Holland’s Got Talent waarin hij op de tweede plaats eindigde. Zijn eerste single “Wicked Way” werd een wereldwijde hit.

Voldoende reden om aan het eind van 2013 gematigd positief te zijn over de Nederlandse kansen op een volgend prachtig songfestivaljaar in 2014. Gematigd omdat er over de échte kansen van Nederland in Kopenhagen nog niets valt te zeggen, totdat “ons liedje” en alle andere inzendingen bekend zijn.

Wij van ESF Magazine gaan het in ieder geval weer op de voet volgen. We hebben goede hoop dat we ook in Kopenhagen weer kunnen zorgen voor duiding, interviews, sfeerverslagen en prijspoles. Namens het hele team wensen wij jullie het beste toe voor 2014!


4 Comments


 1. // Reply

  In de Top 2000 van Radio 2 de volgende Songfestivalliedjes:

  398 Anouk – Birds (nieuw)
  836 ABBA – Waterloo (39 jaar na winst!)
  881 Loreen – Euphoria (Vorig jaar nieuw op 484)
  1778 Vicky Leandros – Aprés toi (41 jaar na winst!)

  Andere aardigheidjes:
  Op 1440: Frida Boccara – Cent mille chansons (B-kant van Un jour un enfant! 44 jaar na winst!)
  Op 1297: Paul de Leeuw ‘zijn’ Eurovisieparodie ‘Vlieg met me mee naar de regenboog.
  Op 1421: Paul de Leeuw – Blijf bij mij (Ruth Jacott cover preselectie 1993, 20 jaar na dato)

  Ilse en Anouk staan beiden met 13(!) nummers in de Top 2000.

  Ter vergelijking: Adele 8x, Paul de Leeuw 8x, Guus Meeuwis 10x, Racoon 10x, Pink Floyd 11x, Marco Borsato 15x, Blof 18x, Fleetwood Mac 18x, Coldplay 18x, Bruce Springsteen 20x, ABBA 21x, Queen 23x, Golden Earring 27x, Rolling Stone 31x, Beatles 50x, 3J’s 3x


 2. // Reply

  Dank ook voor deze toevoeging, Hebbuzz. Loreen wel erg teruggevallen; toch niet een blijvertje? Jullie van ESF ook de beste wensen voor 2014 en laat ons als lezers weer genieten van een goede verslaggeving dit nieuwe songfestivaljaar!


 3. // Reply

  Alle lezers en de hele redactie de beste wensen voor 2014!!!


 4. // Reply

  Karin, het is een logisch proces. Hits van vorig jaar zijn allemaal flink terug gevallen ten gunste van hits van dit jaar. Ik vind een plekje bij de 1e 1000 nog altijd heel goed. Helemaal als je bedenkt dat maar 3 winnaars de top 2000 gehaald hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *