Songfestival 2014 Jaaroverzicht (2)

In de laatste dagen van 2014 blikt de redactie van ESF Magazine terug op het afgelopen Songfestivaljaar. Het jaar waarin Ilse DeLange en Waylon Nederland bijna de overwinning schonken. Maar er gebeurde nog veel meer…

Onze redacteur Dennis van Eersel hakt het jaar in drie delen en vat de belangrijkste gebeurtenissen samen in de periodes januari-april, mei-augustus en september-december. Uiteindelijk sluiten we het jaar af met een samenvatting van alle Nederlandse gebeurtenissen in het songfestivaljaar 2014.

Vandaag deel 2 van het jaaroverzicht: Mei – Augustus

Het songfestival valt vroeg in het jaar 2014. Al eind april beginnen de repetities voor de grote shows die begin mei worden gehouden. De grote favorieten op voorhand? Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Armenië en Hongarije. Drie van die landen eindigen uiteindelijk in de top-10, maar om de winst blijken ze niet mee te kunnen doen.

In de nieuwe talkshow The ESC Daily Show nemen journalisten en andere toonaangevende mensen rondom het songfestival twee weken lang al het nieuws vanuit Denemarken door. Presentator Steef van Gorkum krijgt onder andere Sietse Bakker en stage designer Claus Zier aan tafel! Natuurlijk worden ook de liveshows uitgebreid geanalyseerd. Eerst de halve finales, waar België en Israël tot hun eigen verbazing niet de show op zaterdag weten te bereiken.

Daags voor de finale komen de kenners in de talkshow met een duidelijke prognose: Het gaat tussen Oostenrijk en Nederland. Die prognose komt uit. Conchita Wurst wint het Songfestival voor Oostenrijk, Nederland volgt op plaats twee en pas daarna komt het rijtje genoemde favorieten.

Steef reikt prijspakket uit aan Marc de JongNa twee zeges op rij, gaat de Prijspool dit seizoen niet naar Iris, maar naar Marc de Jong. Hij heeft Oostenrijk op 1 en Nederland op 2, net als de daadwerkelijke uitslag dit jaar. “Ook in een lastig jaar als dit, is het belangrijk om bij je eerste indrukken te blijven. United Kingdom stond hoog bij de bookmakers, maar toen ik het voor het eerst hoorde, dacht ik al: Nee. Daar heb ik aan vast gehouden,” aldus de winnaar terwijl hij zijn prijzenpakket in ontvangst neemt.

De zege van Conchita Wurst blijft uiteraard niet onbesproken, maar in Nederland ligt de focus vooral op de tweede plaats van The Common Linnets. Al tijdens de show worden er fraaie cijfers geboekt: 6,6 miljoen kijkers in Nederland. En ook na het behalen van het zilver blijft er positief nieuws komen, met succes in de hitlijsten.

Over de winnaar zelf blijven de meningen verdeeld. Waar er bij Loreen en Emmelie de Forest weinig onvertogen woorden vielen, roept Conchita Wurst ook andere emoties op bij songfestivalfans. Heeft een gimmick het gewonnen van de muziek? Is het songfestival weer terug bij af, net als na de zege van Lordi? Beroepsgokker Rob Furber legt de bal neer bij de jury’s, die hun werk niet goed hebben gedaan volgens hem. “Jury’s gedroegen zich als televoters”, laat hij ESF Magazine weten.

Aan de andere kant is er ook een grote groep mensen die blij zijn met de overwinning van Conchita. De boodschap van tolerantie voor iedereen, ongeacht afkomst, uiterlijk of seksuele voorkeur, is dan ook een goede boodschap. En dat het songfestival soms gebruikt wordt voor politieke thema’s, moeten de tegenstanders dan voor lief nemen. Tom Neuwirth, de persoon die schuilgaat achter het typetje Conchita Wurst, is er in ieder geval duidelijk over: “Everything changed for the better”.

Of dat daadwerkelijk zo is, merken we in 2015. De tolerantie werkte afgelopen jaar namelijk niet alle richtingen op. Zo werd de tweeling uit Rusland getrakteerd op boe-geroep en kregen journalisten die een kritische vraag stelden aan Conchita Wurst een reprimande van sommige fans. Ondanks de zege van Conchita, valt er op het gebied van tolerantie en vrijheid in de wereld, maar zeker ook op het songfestival, nog altijd veel te winnen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *