Songfestival 2014 Jaaroverzicht (3)

In de laatste dagen van 2014 blikt de redactie van ESF Magazine terug op het afgelopen Songfestivaljaar. Het jaar waarin Ilse DeLange en Waylon Nederland bijna de overwinning schonken. Maar er gebeurde nog veel meer…

Onze redacteur Dennis van Eersel hakt het jaar in drie delen en vat de belangrijkste gebeurtenissen samen in de periodes januari-april, mei-augustus en september-december. Uiteindelijk sluiten we het jaar af met een samenvatting van alle Nederlandse gebeurtenissen in het songfestivaljaar 2014.

Vandaag deel 3 van het jaaroverzicht: September – December

Het songfestival van 2014 is nog maar een paar maanden geleden gehouden, of de EBU en de winnende omroep ORF komen al met de eerste plannen voor 2015. Het festival wordt volgend jaar gehouden in de Wiener Stadthalle, ook al moeten daarvoor wat haken en ogen worden overwonnen. De hal was aanvankelijk al geboekt voor andere evenementen, waardoor even zelfs andere steden dan Wenen in beeld komen. Maar omdat het volgend jaar de 60ste editie van het festival is, moet er flink uitgepakt worden, en dus is muziekstad Vienna de enige echte optie.

In de laatste maanden van dit jaar komt de kaartverkoop al op gang en kiezen sommige landen zelfs al hun artiest. Een paar landen, waaronder Nederland, maken ook het lied voor Wenen al bekend. De weg is lang, er is nog weinig bekend, maar de eerste prognoses voor Trijntje Oosterhuis met haar lied ‘Walk along’ zijn gunstig. Op ESF Magazine is de verdieping al begonnen – het vizier is gericht op Wenen.

Logo_JESC_allHet festival van 2015 wordt qua deelnemers groter dan dat van 2014. Oekraïne trekt zich, mede door politieke onrust, terug uit het festival. Cyprus en Tsjechië keren wel terug op het songfestival. 39 landen zullen daardoor van de partij zijn. In welke halve finale elk land zit, wordt bekend na de loting op 26 januari.

Het Junior Songfestival bloeit op in 2014. Julia eindigt met het nummer “Around” namens Nederland als achtste in Malta, een redelijk resultaat omdat er voor het eerst in jaren weer een fatsoenlijk aantal deelnemende landen is. Italië debuteert en is meteen de beste van de zestien landen. De enige jongen die meedoet op Malta, Vincenzo Cantiello, krijgt de meeste punten voor het lied “Tu primo grande amore”.

Ook in 2014 overleden er weer een aantal mensen met een link naar het Eurovisie Songfestival. Zodat wij ze niet vergeten, worden zij ter afsluiting van dit jaaroverzicht nog een keer in de herinnering opgeroepen:

* Jean Vallée, de Belgische deelnemer uit 1970 en 1979. Bij zijn eerste deelname in Amsterdam werd hij achtste, in Frankrijk won hij bijna het festival met “L’amour ca fait chanter la vie” en eindigde als tweede. Vallée was al enige tijd ziek en overleed in maart op 72-jarige leeftijd.

* Jan Groth, één van de leden van de Noorse groep Just4Fun, overleed op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. In 1991 werd hij 17de van de 22 deelnemende landen met het lied “Mrs. Thompson”.

* Peret, de Spaanse kandidaat uit 1974. In Brighton eindigde “Canta y sé feliz” als 9de van de 17 kandidaten in het door ABBA gewonnen festival. Hij trad ook op tijdens de Olympische Spelen in Barcelona van 1992.

* Lynsey de Paul, tweede in duet met Mike Moran namens het Verenigd Koninkrijk in 1977 met “Rock Bottom”, overleed in oktober aan de gevolgen van een hersenbloeding. In Nederland was ze ook bekend van de nummer 1-hit “Sugar me”. Lynsey de Paul werd 64 jaar.

* Tarmo Leinatamm, slechts 57 jaar geworden, deed in 2008 nog mee aan het Eurovisie Songfestival. Met de clowneske bijdrage “Leto svet” wist hij met de andere leden van de groep Kreisiraadio geen potten te breken in Belgrado. Het lied uit Estland haalde de finale niet. In de jaren ’90 was hij succesvoller als dirigent van de tweede inzendingen van Maarja-Liis Ilus.

* Udo Jürgens, winnaar van het festival in 1966 en eveneens deelnemer in ’64 en ’65 overleed enkele dagen voor Kerst onverwachts op 80-jarige leeftijd aan een hartaanval.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *