Songfestival 2014 Jaaroverzicht (4)

In de laatste dagen van 2014 blikt de redactie van ESF Magazine terug op het afgelopen Songfestivaljaar. Het jaar waarin Ilse DeLange en Waylon Nederland bijna de overwinning schonken. Maar er gebeurde nog veel meer…

Onze redacteur Dennis van Eersel hakt het jaar in drie delen en vat de belangrijkste gebeurtenissen samen in de periodes januari-april, mei-augustus en september-december. Uiteindelijk sluiten we het jaar af met een samenvatting van alle Nederlandse gebeurtenissen in het songfestivaljaar 2014.

Vandaag deel 4 van het jaaroverzicht: Het songfestivaljaar van Nederland

Achteraf bezien klinkt het raar, maar het Nederlandse songfestivaljaar 2014 begon voor veel mensen in mineur.

Ilse DeLange & Waylon presenteren hun liedjeCalm after the storm’ op 12 maart bij De Wereld Draait Door. De reacties zijn voornamelijk negatief, vooral uit showbizzland. Dat trekt weliswaar een beetje bij na de presentatie van de studioversie op de radio, maar het kwaad is al geschiedt.

ESF Magazine kiest voor een mildere aanpak. Het lied heeft potentie, mits het juist in beeld gebracht kan worden, stelt Steef van Gorkum in een commentaar. De setting in De Wereld Draait Door was ongepast voor het songfestival. Het kon alleen maar tegenvallen.

Common Linnets 12 MarchBeetje bij beetje neemt het vertrouwen toe. Kleine liedjes doen het goed de laatste jaren, countrymuziek blijkt niet zo’n slecht track-record te hebben als gevoelsmatig gedacht werd en Ilse en Waylon raken in ieder interview de juiste snaar: ze nemen het festival zeer serieus. Bovendien is de 14de startplek in de halve finale gunstig, tegen het einde van de show. In de buurt van het Portugese carnavalsgeweld kan Nederland best eens positief opvallen.

Kwalificatie voor de finale wordt dan ook behaald. Feest in Nederland: een jaar na de knappe prestatie van Anouk wordt de positieve lijn doorgezet. Achteraf blijkt dat The Common Linnets zelfs met overmacht hun halve finale hebben gewonnen, en dat van enige spanning qua kwalificatie überhaupt geen sprake was. Maar vertel dat maar aan de mensen in de zaal, die in onwetendheid tot de negende envelop moesten wachten.

Aankomst Common LinnetsIn de finale wordt het een strijd tussen Oostenrijk en Nederland, zoveel is duidelijk dankzij de woorden van analytici in de ESC Daily Show. Want nu iedereen ‘Calm after the storm’ op televisie heeft gezien, gaan alle remmen los. Lovende woorden vanuit heel Europa, de Britten noemen Nederland hét voorbeeld voor de BBC en zelfs Duitsland geeft Nederland mooie kritieken (en 12 punten).

Het enige wat achteraf ontbreekt is de daadwerkelijke overwinning. Volgens sommigen zou die terecht zijn geweest, omdat winnaar Conchita Wurst ook won dankzij een statement en niet alleen vanwege de muziek. Een kniesoor die er op let: zilver had Nederland nog nooit behaald op het songfestival en iedereen spreekt weer positief over het grootste muziekfestijn ter wereld.

Het songfestival leeft in Nederland, dankzij Anouk en The Common Linnets. Aan Trijntje Oosterhuis de eer – want dat is het – om die mooie lijn door te trekken in 2015!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *