Songfestival 2015 Jaaroverzicht (1)

In de laatste dagen van 2015 blikt de redactie van ESF Magazine terug op het afgelopen Songfestivaljaar. Het jaar waarin Måns Zelmerlöw eindelijk naar het songfestival mocht en won, terwijl Nederland het goede resultaat van 2014 geen goed vervolg kon geven. Maar er gebeurde nog veel meer…

Onze redacteur Dennis van Eersel hakt het jaar in drie delen en vat de belangrijkste gebeurtenissen samen in de periodes januari-april, mei-augustus en september-december. Uiteindelijk sluiten we het jaar af met een samenvatting van alle Nederlandse gebeurtenissen in het songfestivaljaar 2015.

Vandaag deel 1 van het jaaroverzicht: Januari – April

Aan het begin van het jaar is voor Nederland al bekend wie er naar Oostenrijk mag. Na het succes van The Common Linnets en de indrukwekkende kijkcijfers van 2014 ligt de bal dit jaar bij Trijntje Oosterhuis. Ook haar lied ‘Walk Along’ is al aan het einde van het vorige jaar gekozen. Veel andere landen moeten in dit eerste kwartaal van 2015 nog hun keuze bekend maken.

Niet alleen in Nederland leeft het songfestival meer dan ooit. Ook in veel andere landen kent de grootste muziekwedstrijd ter wereld haar revival. Vooral in Centraal Europa wordt het songfestival herontdekt, zoals wij van ESF Magazine al hebben uitgediept in ons najaarsthema van 2014. Cyprus, Tsjechië en Servië keren in 2015 terug, terwijl Oekraïne zich juist terugtrekt voor één jaar, vanwege de oorlog in Oost-Oekraïne.

In totaal doen er in Wenen 40 landen mee, ook omdat Australië wordt uitgenodigd door de EBU. Het is hét verhaal op het songfestival van 2015. Op de Australische site ESC Daily staat het jaar van de eerste songfestivaldeelname van Australië mooi chronologisch uitgewerkt. Inmiddels weten we dat de Aussies óók aan het Junior Eurovisie Songfestival én het festival van 2016 mogen deelnemen. Maar daarover later meer.

Niet alleen Australië stuurt met Guy Sebastian een grote gevestigde naam naar Wenen. Spanje vaardigt Edurne af, de Italiaanse mannen van Il Volo winnen in februari San Remo en na een paar mislukte pogingen lukt het de Azerbeidzjaanse omroep om Elnur Huseynov terug te krijgen op het songfestival.

EiC 2012 - CornaldDe loting in maart helpt voor de Nederlandse kansen niet mee. Trijntje moet optreden als vierde, ingeklemd tussen België en Finland. Het team van redacteuren van ESF Magazine buigt zich over de startvolgordes van de twee halve finales en trekt de conclusie: “De loting had beter gekund”. Onze hoofdredacteur Steef van Gorkum spreekt op 3FM profetische woorden: “Want hoe vroeger je zit, hoe groter de kans dat mensen je vergeten zijn als ze gaan stemmen.”

Net als de Denen in 2014 deden, zien we in Oostenrijk drie presentatoren voor het Eurovisie Songfestival. De Oostenrijkse publiek omroep ORF maakt bekend dat Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler en Arabella Kiesbauer de zestigste editie van het songfestival zouden presenteren. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat deze rol is weggelegd voor drie vrouwen. De winnaar van 2014 Conchita Wurst wilde ook presenteren, maar kreeg “slechts” een rol in de greenroom. In de praktijk zal Conchita in mei vaker in beeld komen dan de drie officiële presentatoren.

De EA-award van Eurovision Artists, bedoeld voor iets of iemand die het Songfestival op bijzondere wijze heeft gepromoot, wordt uitgereikt aan Cornald Maas. Dit vanwege zijn jaarlijkse televisiecommentaar en omdat hij al jaren een positief voorvechter van het Eurovisie Songfestival in de media is.

Dit jaar was hij wellicht iets té positief gestemd, maar daar was Cornald niet de enige in. “Trijntje gaat de finale halen”, zegt hij in RTL Boulevard. “Trijntje is de eerste vrouwelijke artiest. Iedereen herkent haar meteen en vergeet niet dat de vakjury alle optredens wel vaker ziet dan die ene keer in de halve finale. De punten van de jury tellen voor vijftig procent. Het wordt lastig voor Trijntje, maar ik ga ervanuit dat ze de finale haalt.”

Helaas kwamen zijn woorden niet uit, zoals we in mei zouden merken…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *