Songfestival 2015 Jaaroverzicht (2)

In de laatste dagen van 2015 blikt de redactie van ESF Magazine terug op het afgelopen Songfestivaljaar. Het jaar waarin Måns Zelmerlöw eindelijk naar het songfestival mocht en won, terwijl Nederland het goede resultaat van 2014 geen goed vervolg kon geven. Maar er gebeurde nog veel meer…

Onze redacteur Dennis van Eersel hakt het jaar in drie delen en vat de belangrijkste gebeurtenissen samen in de periodes januari-april, mei-augustus en september-december. Uiteindelijk sluiten we het jaar af met een samenvatting van alle Nederlandse gebeurtenissen in het songfestivaljaar 2015.

Vandaag deel 2 van het jaaroverzicht: Mei – Augustus

Zweden, Italië, Australië en Estland arriveren in Wenen als de grote favorieten voor het Eurovisie Songfestival 2015. Voor Nederland lijkt het op voorhand al een opgave te zijn om de finale te halen. De bookmakers hebben er weinig geloof in en als het gebeurt, dan dreigt Nederland in de finale onderuit te gaan.

Vóór de repetities beginnen is het nog onduidelijk wie van de favorieten het festival gaat winnen. Australië wordt een serieuze kans gegeven; wat zou de EBU doen als het land Down Under daadwerkelijk zou winnen? Aanvankelijk wil de EBU niet op het scenario ingaan, maar na wat aandringen van ESC Daily wordt duidelijk dat de Australiërs bij winst hun titel mogen verdedigen in de finale van 2016, maar dat zij geen gastland worden. Logisch, vanwege alle logistieke problemen en kosten die het zou meebrengen.

Bij dezelfde partnerwebsite krijgt ook de talkshow The ESC Daily Show een vervolg. De gasten uit de laatste aflevering van 2014, die een perfecte prognose gaven, keren terug om hetzelfde te doen voorafgaand aan de finale van 2015. Måns Zelmerlöw wordt genoemd, en hij maakt de verwachtingen waar, al blijkt achteraf dat het Italiaanse Il Volo de televoting ruim heeft gewonnen.

Steef en Tim prijspakketZoals de laatste jaren gebruikelijk, kunnen mensen op deze website hun voorspellingen voor het festival achterlaten. En zoals we vaker zien: de winnaar komt met indrukwekkende prognoses op de proppen. Sympathiek is het dat winnaar Tim bij de uitreiking laat weten dat hij zijn goede voorspellingen aan deze website te danken heeft. “ESF Magazine doet echt iets anders. Zo’n rubriek als de Glazen Bol, daarmee kom je meteen al in de stemming. Andere websites stellen liedjes voor met een paar feitjes, maar hier ga je meteen de diepte in. En dan de repetitieverslagen… Dan ben je echt optimaal voorbereid.”

Tijdens het Russische optreden in de eerste halve finale en de finale is er mogelijk gebruikgemaakt van speciale geluidstechnologie om eventueel uitjouwen vanuit het publiek uit het geluid van de uitzending weg te filteren. Helaas blijkt dit ook in 2015 nodig en is de boodschap van tolerantie voor iedereen, ongeacht afkomst, uiterlijk of seksuele voorkeur, niet bij iedereen in de zaal aangekomen. Rusland eindigt wel als tweede.

Groot hitsucces in Nederland blijft uit, al wordt het winnende ‘Heroes’ wel op veel Nederlandse radiostation gedraaid. Andere nummers kunnen niet op airplay rekenen, ondanks de hype die er bijvoorbeeld ontstaat om de Belgische inzending. Toch zijn de naweeën na de uitschakeling van Trijntje Oosterhuis niet negatief in Nederland. De hand wordt in analyses in eigen boezem gestoken. Al gaat het in die analyse wel teveel over kledingkeuze, in plaats van over het matige en impactloze Nederlandse lied.

Volgend jaar beter. Want in september wordt bekend dat Douwe Bob de opvolger wordt van Trijntje Oosterhuis als Nederlandse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival. En wat dat voor reacties teweeg bracht, lees je de komende dagen in dit jaaroverzicht…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *