Songfestival 2015 Jaaroverzicht (3)

In de laatste dagen van 2015 blikt de redactie van ESF Magazine terug op het afgelopen Songfestivaljaar. Het jaar waarin Måns Zelmerlöw eindelijk naar het songfestival mocht en won, terwijl Nederland het goede resultaat van 2014 geen goed vervolg kon geven. Maar er gebeurde nog veel meer…

Onze redacteur Dennis van Eersel hakt het jaar in drie delen en vat de belangrijkste gebeurtenissen samen in de periodes januari-april, mei-augustus en september-december. Uiteindelijk sluiten we het jaar af met een samenvatting van alle Nederlandse gebeurtenissen in het songfestivaljaar 2015.

Vandaag deel 3 van het jaaroverzicht: September – December

Meer landen dan ooit zijn in het laatste kwartaal van het jaar al bezig met het nieuwe jaar. En de ambities worden niet onder stoelen of banken gestoken, bij de presentaties van plannen of artiesten voor Stockholm 2016.

Nederland is namelijk niet het enige land dat de magische woorden uitspreekt voor het festival van 2016. “Wij gaan voor de winst”, zegt Douwe Bob, maar daarover morgen meer. Minuten na de winst van Mans Zelmerlöw in Wenen zegt Christer Björkman van de Zweedse omroep SVT het al: “Zweden gaat voor de dubbel in 2016. Het zou geweldig zijn om gelijk te komen met Ierland.” Inmiddels maakt Björkman zijn woorden waar met tenminste een ijzersterke line-up voor Melodifestivalen.

Ook Rusland, Denemarken, Australië – dat weer mee mag doen – spreken hun doelen voor het nieuwe uit en presenteren grote namen, voor of achter de schermen. En wat te denken van het Verenigd Koninkrijk – de BBC roept al jaren “we gaan winnen”, maar je moet je grote woorden ook kunnen waarmaken.

Steef in SofiaHet wordt een interessant jaar en er zijn best al veel dingen duidelijk. In 2016 keren veel landen terug, zoals Bosnië, Kroatië, Bulgarije en Oekraïne. Bijna maken we een nieuw deelnemersrecord mee, maar het blijft bij een evenaring van het record van 43 landen, door de afwezigheid van bijvoorbeeld Portugal, Slowakije en Turkije.

Zeven landen hebben hun artiest voor het songfestival van 2016 al in het oude jaar gepresenteerd. Daaronder sowieso al twee oud-deelnemers uit Macedonië en Bosnië. In onze rubriek ‘buitenlands nieuwsupdate’ zal je in het nieuwe jaar helemaal bijgepraat worden.

Het Junior Songfestival pakt door in 2015, met eveneens een evenaring van het recordaantal deelnemende landen ooit. Australië doet voor het eerst mee en omdat Steef van Gorkum namens ESC Daily in Sofia zit, zijn er voor het eerst ook op ESF Magazine wat artikelen over de junioreditie van het songfestival te lezen.

Nederland stelt teleur, met Shalisa die als 15de van de 17 deelnemers laag eindigt. Haar lied ‘A million lights’ krijgt slechts 35 punten. Malta wint het festival met het lied ‘Not my soul’ van Destiny Chukunyere.

Ook in 2015 overleden er weer een aantal mensen met een link naar het Eurovisie Songfestival. Zodat wij ze niet vergeten, worden zij ter afsluiting van dit jaaroverzicht nog een keer in de herinnering opgeroepen:

* De Spaanse zanger Sergio Blanco is in februari op 66-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn vrouw Estíbaliz Uranga nam hij in 1975 deel aan het Eurovisie Songfestival in Stockholm. Ze eindigden als tiende van de negentien kandidaten in het jaar dat Teach In won.

* Songfestivalwinnaar en gitarist Jørgen Ingmann is 89 jaar geworden. Hij won op 23 maart 1963 het Eurovisie Songfestival voor Denemarken met het lied Dansevise dat hij bracht met zijn vrouw Grethe. In 1975 kwam door een scheiding een einde aan de samenwerking.

* De Turkse zanger Kayahan Acar is op 66 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Acar vertegenwoordigde Turkije op het Eurovisie Songfestival in 1990. Hij werd 17e met het lied Gozlerinin hapsindeyim. Singer-songwriter Kayahan schreef zelf al zijn nummers op de door hem uitgebrachte 17 albums.

* Ronnie Carroll, die het Verenigd Koninkrijk twee keer vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival overleed op 80-jarige leeftijd na een kortstondig ziekbed. Zowel in 1962 met Ring-A-Ding Girl als in 1963 met Say Wonderful Things eindigde Carroll als vierde in het deelnemersveld. De grootste hit van Ronnie Carroll was Roses are red.

* De Bossche zanger en entertainer Albert West overleed na complicaties aan een fietsongeluk. Albert West nam in 1975 deel aan het Nationaal Songfestival met het lied Ik heb geen geld voor de trein. Hij werd slechts 65 jaar.

* In november kwam de Noorse zangers Nora Brockstedt op 92-jarige leeftijd te overlijden. Ze was de eerste vertegenwoordiger van Noorwegen op het Eurovisie Songfestival in 1960. Met Voi Voi eindigde ze gedeeld vierde in Londen. Een jaar later nam ze weer deel. Met Sommer i Palma eindigde ze toen als zevende.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *