Songfestival 2015 Jaaroverzicht (4)

In de laatste dagen van 2015 blikt de redactie van ESF Magazine terug op het afgelopen Songfestivaljaar. Het jaar waarin Måns Zelmerlöw eindelijk naar het songfestival mocht en won, terwijl Nederland het goede resultaat van 2014 geen goed vervolg kon geven. Maar er gebeurde nog veel meer…

Onze redacteur Dennis van Eersel hakt het jaar in drie delen en vat de belangrijkste gebeurtenissen samen in de periodes januari-april, mei-augustus en september-december. Uiteindelijk sluiten we het jaar af met een samenvatting van alle Nederlandse gebeurtenissen in het songfestivaljaar 2015.

Vandaag deel 4 van het jaaroverzicht: Het songfestivaljaar van Nederland

Het kon alleen maar minder gaan in 2015, ten opzichte van het songfestivaljaar 2014. Maar dat na een tweede plek voor The Common Linnets er zelfs een Nederlandse afwezigheid in de finale zou zijn, dat was toch wel een erg groot verschil.

Skepsis is er al van begin af aan, als Trijntje Oosterhuis haar lied ‘Walk along’ presenteert. Steef van Gorkum geeft al vroegtijdig aan dat Trijntje het vooral van de jury moest gaan hebben, en die analyse wordt door velen onderkend. Maar is dat voldoende? Gaan televoters de telefoon pakken voor dit mainstream lied, geschreven door Anouk? Komen de vocale kwaliteiten van Trijntje wel voldoende tot uiting?

Na de loting, startplek 4, ingeklemd tussen België en Finland, worden de verwachtingen meer en meer getemperd. Een finaleplaats lijkt het hoogst haalbare. En na de eerste repetitie in Wenen lijkt die finaleplaats erg ver weg; Trijntje krijgt veel kritiek op de keuze voor een jurk, met een zeer zichtbare boezem.

Trijntje Wenen 2Helaas blijft de kritiek gericht op de kledingkeuze, terwijl er grotere problemen waren. Waar Hans Pannecoucke in 2014 ‘Calm after the storm’ onder handen nam met een fenomenale beeldregie, is het beeldplaatje bij Trijntje nu statisch en plichtmatig. Het lied ‘Walk along’ is repetitief en impactloos, waardoor televoters Nederland links dreigen te laten liggen.

In de einduitslag blijkt dit ook uit te komen. Bij de jury’s is Nederland met gemak door naar de finale, maar bij televoters eindigt Trijntje bijna op de laatste plaats. Een jammerlijke, maar terechte uitschakeling. Commentator Jan Smit legt de vinger op de zere plek en er is sprake van serieuze zelfreflectie bij de TROS.

Als enkele maanden later Douwe Bob wordt gepresenteerd als opvolger voor Trijntje Oosterhuis, spreekt Jan Smit in De Wereld Draait Door de volgende woorden: “We hebben geleerd van onze fouten vorig jaar, toen een paar uur voor de halve finale nog niet alles duidelijk was, qua kleding. Zweden hoefde alleen een USB-stick erin te doen en alles was al klaar. Die les hebben wij geleerd. In februari zijn wij op alle vlakken klaar voor Stockholm.”

Het nummer van Douwe Bob is al bekend. Het wordt uptempo. Maar luisteren kan voorlopig nog niet, het lied wordt geheim gehouden tot februari. Wel zegt de zanger: “Ik ga naar Stockholm om te winnen en ben heel blij dat ik het op mijn eigen manier kan doen. Vorig jaar hebben we ook al gesproken, toen wilde ik al. Sinds Anouk zijn er deuren geopend. Muzikanten kunnen weer naar het songfestival. Ik ben blij dat het nieuws nu uit is, ik hou niet van dat geheimzinnige gedoe en liegen.”

We wachten rustig af, in de wetenschap dat de concurrentie heftig zal zijn in Zweden. Met een groot deelnemersveld gaan er ook meer landen sneuvelen in de halve finales. Een gedegen voorbereiding is het halve werk, en Nederland lijkt dat werk serieus te nemen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *