Songfestival verslaat Koningshuis in kijkcijferstrijd

De finale van het Eurovisie Songfestival is het best bekeken televisieprogramma van 2013. Bijna 4,9 miljoen kijkers keken gemiddeld naar de finale, waarin Anouk Nederland voor het eerst sinds jaren weer in de top tien bracht. Het Songfestival versloeg daarmee nipt de inhuldiging van Willem Alexander op 30 april (4,8 miljoen kijkers). • Door: Steef van Gorkum •

De Songfestivalfinale kende hoge piekmomenten met vermoedelijk meer dan 6 miljoen kijkers tijdens het optreden van ‘Birds’ en de puntentelling. Ook de halve finale van het Songfestival scoorde goed met ruim 3,7 miljoen kijkers en een derde plaats in de eindejaarlijst. Anouk schaart zichzelf nu in een rijtje met de EK-wedstrijd Nederland – Duitsland (2012) en Boer Zoekt Vrouw (2011).

Het knappe van die prestatie ligt ‘m vooral in het feit dat Anouk het Koningshuis versloeg. Willem Alexander, Beatrix en Maxima zijn doorgaans de grootste kijkcijferkanonnen die Nederland te bieden heeft. In tijden van voorspoed maar helaas ook bij tegenspoed zitten veel Nederlanders als aasgieren aan de buis gekluisterd.

Afgelopen jaar was een bewogen jaar voor de Royal Family. De afscheidsrede van Beatrix, de interviews in de aanloop naar en de K(r)oningsdag zelf hadden allemaal de potentie om het best bekeken televisieprogramma te worden. Maar ze werden allen verslagen door de historische prestatie van Anouk. Dat is een opsteker voor de Nederlandse Songfestivaldelegatie, die met de keuze voor Anouk een drastische koerswijziging maakte en zich daarvoor beloond zag.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat 2013 een jaar was zonder andere grote sportevenementen. Anouk versloeg weliswaar de Studio Sport uitzendingen met daarin Ajax – Feyenoord en Feyenoord – PSV, maar had geen concurrentie van Oranjekoorts. Geen Olympische Spelen in 2013, geen WK of EK voetbal. En die evenementen scoren doorgaans nou juist veel kijkcijfers in Nederland.

De kijkcijferranglijst aller tijden wordt aangevoerd door de halve finales van het Nederlands Elftal op de eindtoernooien in 2000, 2004, 2010 en 2012. Tijdens de Winterspelen van 2010 scoorde de foute wissel van Sven Kramer (schaatsen) 4,3 miljoen kijkers. Ook de medailles van Ireen Wüst scoorden hoger dan het Songfestival van dat jaar (2,4 miljoen).

Het is dus absoluut geen zekerheid dat de nieuwe weg die Nederland op het Songfestival heeft ingeslagen, ook in 2014 tot het best bekeken televisiemoment gaat leiden. De concurrentie van Sven Kramer, Ireen Wüst en het Nederlands elftal is daarvoor te geducht. Zeker als de voetballers de kwart- of halve finale zouden halen, is die strijd bij voorbaat gestreden.

Maar laten we het toch positief bekijken: de algehele tendens is dat wij Nederlanders een patriottistisch volk zijn. De kijker rukt massaal uit voor vertegenwoordigers van Oranje: in het Koningshuis, en in volkssporten als voetbal en schaatsen. Het goede nieuws is dat het Songfestival zijn plek in dat rijtje heeft heroverd.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *