Steef in Sofia • De moeite waard

De week in Sofia heeft mijn blik op het Junior Songfestival veranderd. Het evenement is van toegevoegde waarde, zowel als show, als competitie, en als journalistiek evenement. • Door: Steef van Gorkum •

Laat ik voorop stellen dat ik een heel fijne week in Sofia gehad heb. Ik heb ontzettend gelachen met mijn teamgenoten, en dan met name om de Noord-Ier Brandon, die ‘s ochtends in zijn t-shirtje naar de arena liep. Nu moet ik hem nageven dat het in Sofia warmer was dan hier, terug in Nederland. En de loopafstand naar Arena Armeec was ongeveer 15 minuten. Zo gunstig heb ik het op het grote Songfestival nog nooit gehad.

Sowieso is het Junior kleinschaliger, en zijn de afstanden dus kleiner. Ook in het perscentrum. Daardoor stap je gemakkelijker op mensen af, hoef je minder lange stukken te rennen als je van repetitie naar persconferentie wil, en houd je meer tijd over om praatjes te maken met collega’s. De sfeer is daarom gemoedelijk, en dat gaf me de kans om mensen die ik al heel lang vaag ken nu eens echt te spreken.

Natuurlijk moest er ook gewerkt worden. Maar ook daarvoor leent zo’n klein evenement zich. Het is overzichtelijker, je verzuipt niet in de massa, de interview-rijen zijn korter. En bovendien duurt het allemaal maar één week waardoor je niet halverwege al helemaal ingestort bent. Het was voor de kwaliteit van ons werk jammer dat techneuten als Emma en Dennis er niet bij waren, maar voor mijzelf was het een positieve ervaring om zelf eens de techniek te doen (en toch een redelijk resultaat te halen).

Dan de show. Omdat ik van tevoren vermoedde dat het Junior heel anders is dan het volwassen songfestival, heb ik me bij mijn voorspellingen enorm laten beïnvloeden door collega’s die al langer naar het JESC gaan. Achteraf bleek dat mijn lijstje daar niet beter van is geworden. Ja, er zijn verschillen: op het Junior Songfestival hebben de jury’s een relatief grotere invloed, en doen veel voormalig Sovjetlanden mee. Maar die verschillen passen binnen dezelfde wereld; het zijn factoren die je meeweegt, waarna je op dezelfde manier je voorspelling kunt samenstellen.

Omdat jury’s een grote invloed hebben, won Malta, het land met de beste zangeres (zie foto). Omdat landen als Rusland en Bulgarije weinig op hebben met de Keltische traditie, had Ierland het lastig. En omdat Malta het zo goed deed, viel het resultaat van Australië tegen. Ik zie – met terugwerkende kracht – eigenlijk helemaal geen verschillen, ook niet in het beoordelen van repetities, wat ik de hele week voor Daily heb geprobeerd te doen.

Al met al zou ik best volgend jaar weer willen, maar dan wel het liefst met meer mensen van het vertrouwde ESF Magazine team. Het lijkt erop dat het Malta wordt (al is ook Slovenië in de running), dus dat betekent mooi weer, zeker voor de tijd van het jaar. Het Junior Songfestival is absoluut de moeite waard. Maar nu eerst maar weer eens het vizier op Stockholm.


One Response to “Steef in Sofia • De moeite waard”

  1. Jesse says:

    Malta heeft als winnaar wel het recht om als eerste aan te geven of ze het al dan niet volgend jaar willen organiseren, en pas als ze niet zouden willen mogen Slovenië (en eventueel andere geïnteresseerde landen) een bod doen.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *