Steef’s Opinie • Buiten de gebaande paden

Met de deelname van Australië trad de EBU vorig jaar buiten de gebaande paden. ESF Magazine doet dit najaar hetzelfde, met een artikelenreeks over de globalisering van het Songfestival en een gloednieuwe rubriek over mythevorming. • Door: Steef van Gorkum •

Al meermaals heb ik geprobeerd te beschrijven hoe speciaal de Australische deelname voor mij persoonlijk was, maar eigenlijk schieten woorden tekort om te omschrijven hoe ik me voelde in Wenen.

Natuurlijk heb ik via ESC Daily een speciale band met de Australische Songfestivallobby gekregen. Maar daarnaast sloot de hunkering van de Australiërs, en het gevoel dat ze met hun deelname een berg hadden verzet, sterk aan bij mijn eigen route naar Wenen. Die ging immers niet over rozen.

Met tranen in mijn ogen stond ik in de arena. De moeilijkheden op weg naar het Songfestival zorgden ervoor dat ik mijn avonturen daar meer dan eens als een zegen beschouwde, iets waar ik dankbaar voor moest zijn. En dus heb ik in Wenen alles uit de kast getrokken om die fans die thuis waren gebleven, óók een mooi festival te bezorgen.

Diezelfde dankbare houding zie je terug bij de Australische delegatie. De deelname van wereldster Guy Sebastian was dan ook geen toeval. Wie dertig jaar heeft moeten wachten om mee te mogen doen, zal er niet snel zo met de pet naar gooien als bijvoorbeeld de Britten doen. De Australiërs bereiden zich zelfs al voor om het een eventuele volgende keer nóg beter aan te pakken.

ESF Magazine besteedt dit najaar extra aandacht aan die landen voor wie Songfestivaldeelname niet vanzelfsprekend is. In een speciale reeks achtergrondartikelen gaan we dieper in op de globalisering van het festival. Van de toenemende populariteit in China tot spin-off festivals in Zuid-Amerika. En wat kunnen we verwachten van recent onafhankelijke gebieden als Kosovo maar bijvoorbeeld ook de Krim?

We gaan echter niet alleen geografisch buiten de gebaande paden. Ook inhoudelijk roeit onze redactie tegen de stroom in met de nieuwe rubriek ‘Myth Busting’. Hierin bekijken we een lijst met randzaken waarvan de hardnekkige overtuiging heerst dat ze de uitslag beïnvloeden. Is dat zo, en in hoeverre?

Jill, Erik en Emma houden de recensierubriek ‘Het Oor-deel’ in ere, en ook zij richten zich op artiesten die niet direct voor de hand liggen. Al met al bieden we jullie een programmering aan vol artikelen en onderwerpen die je nergens anders kunt vinden! Volg ons en duik diep in de achtergronden van het grootste muziekfestival ter wereld.


1 Comment


  1. // Reply

    De Krim heeft zich niet onafhankelijk verklaard, maar aangesloten bij Rusland. Ik denk dat Abchazië dan een beter voorbeeld is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *