Steef’s Opinie • De Anouk-lijn blijft behouden

De TROS maakt op 25 november bekend welke artiest Nederland gaat vertegenwoordigen op het Songfestival. Het bericht over die datum heeft de storm rondom het festival doen oplaaien. Overal worden namen geroepen, tweets verstuurd en showbizzitems gemaakt. Maar wat weten we nu eigenlijk? • Door: Steef van Gorkum •

Het grote nametaggen is begonnen. En dan heb ik het niet over de Facebooktags van collega Gert Waterink die de afgelopen week in zijn enthousiasme elk Songfestivalnieuwsbericht met de hele redactie wilde delen. Nee, ik heb het over de namen van Waylon, Ilse de Lange, Armin van Buuren en andere Nederlandse topartiesten. Zij werden de afgelopen week meermalen in verband gebracht met het Songfestival.

Zijn we daarmee iets wijzer geworden over het Nederlandse lied voor Kopenhagen? Nee, natuurlijk niet. Met de genoemde namen kun je muzikaal nog alle kanten op. Er gonsden speculaties over een duet van Waylon en Ilse op een dancebeat van Armin, maar zonder de DJ zou het net zo goed funk of country kunnen worden. Erik Bolks benadrukte in redactiediscussies deze week dat met name Ilse de Lange een duizendpoot is met wie je vele verschillende (en ook totaal verkeerde) richtingen op kunt.

Maar zelfs over de artiest weten we eigenlijk nog niets. Van Buuren ontkent vooralsnog alle betrokkenheid. Waylon en Ilse de Lange zijn beiden soloartiesten, maar ze zouden ook als duo kunnen gaan, en ook de mogelijkheid dat de één het lied voor de ander zou schrijven is veelvuldig besproken. En hoewel betrokkenheid van (één van) de genoemde namen voor de hand ligt, is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid dat de TROS op 25 november een andere naam uit de hoed tovert.

Wat weten we dan wel?

Opvallend is de stilte vanuit de TROS. De afgelopen weken circuleerden er grote namen. Namen die een paar jaar geleden nooit in verband met het Songfestival zouden worden gebracht. Maar na het succes van Anouk is er blijkbaar weer vanalles mogelijk – althans, dat doen de berichten in de media geloven. En de TROS heeft die berichten niet tegengesproken.

Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat 25 november een grote teleurstelling wordt. Immers, na alle heisa kan de TROS nu niet meer met een Arjan en Margriet aankomen. Als de hype rondom Nederlands’ grote namen werkelijk op niets gebaseerd was, had de TROS allang de verwachtingen getemperd, om een enorm gezichtsverlies te voorkomen. Dit is niet gebeurd.

Dat duidt erop dat de Anouk-lijn van vorig jaar behouden blijft. Binnen onze redactie is er veel gediscussieerd over het succes van 2013. Was het toeval, zoals Dennis van Eersel claimt? Of een vooropgezet plan, een succesvolle koerswijziging? Ik neig ernaar te zeggen dat de waarheid in het midden ligt. De TROS heeft zelf weinig toegevoegd aan het Nederlandse totaalplaatje vorig jaar: Anouk kreeg carte blanche en heeft zelf het succes bewerkstelligd. Maar de TROS heeft er wel doelbewust voor gekozen haar die vrijheid te geven.

Dát is namelijk de huidige Nederlandse strategie: Grote Namen naar het Songfestival lokken. Ervaring is het sleutelwoord; een les geleerd door het falen van de 3J’s en met name Joan Franka. Na een paar jaar de eigen volkssound te hebben doorgedrukt, doet de TROS nu bewust een stapje terug. Men kiest voor een rol op de achtergrond, in de hoop dat de Grote Naam zorgt voor de gewenste combinatie van kijkcijfers in eigen land & internationaal succes.

Wat je daar ook van vindt: het is ontegenzeggelijk EEN strategie. Alles wijst er immers op dat de lijn van vorig jaar wordt doorgetrokken. We weten nog niet wie precies de nieuwe Grote Naam wordt die de kar gaat trekken. We weten ook nog niet of deze strategie opnieuw tot een kansrijke inzending gaat leiden. Ik ben de laatste die zal zeggen dat de Anouk-lijn een garantie is voor succes. Maar er wordt tenminste weer op een serieuze manier over het Songfestival nagedacht. Dat is wat we weten, en daar moeten we het mee doen. Tot de 25e van november.

— In de aanloop naar 25 november recenseert ESF Magazine albums van de genoemde namen. Komende week is Waylon aan de beurt! —


2 Responses to “Steef’s Opinie • De Anouk-lijn blijft behouden”

 1. De Mosselman says:

  Hey MOSSELS!

  De mosselman moet naar het songfestival natuurlijk!!!
  Dan maken we pas indruk.

  Nu is het tijd voor mosselvla

 2. Mark says:

  Het blijft inderdaad gissen, ik heb gehoord dat de Tros pas deze week de knoop heeft doorgehakt. Er waren tot die tijd nog 3 (grotere) artiesten in gesprek. Waarvan Ilse en Waylon er 2 van zouden zijn. Het gaat dus niet om een trio of een duo. Ze gaan ieder apart en willen alleen met carte blanche. Het lijkt erop dat daarom steeds dezelfde namen circuleren en ze in combinatie gezien worden. Het is dus ook niet zo dat een voor de ander een liedje gaat schrijven. Ben benieuwd wat er uit gekomen is en wie die derde artiest dan zou zijn met wie gesproken is, ik denk Trijntje. Dus wie van de drie is het geworden? Ik denk dat de Tros gekozen heeft voor degenen met de beste voorwaarden en de juiste klik. Ik gok dan toch op Waylon. Met het juiste liedje zou hij best een goede kanshebber zijn om hoog te eindigen.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *