Steef’s Opinie • De Nederlandse Azerbeidzjaan

“De grote namen moeten terug!” was mijn stokpaardje in de jaren dat het slecht ging met Nederland op het Songfestival. Inmiddels lijkt dat gelukt met achtereenvolgens Anouk, Ilse & Waylon, en nu Trijntje Oosterhuis. Maar het optreden van vorig jaar heeft uitgewezen dat het niet alleen om de artiest draait. Ook de mensen daarachter moeten het beste van het beste zijn. • Door: Steef van Gorkum

Het idee dat het Songfestival een soort talentenjacht is waar je de lokale X-factor winnaar naartoe stuurt, heb ik altijd vreemd gevonden. Niemand zou het in z’n hoofd halen om de A1 van Ajax op te stellen in Champions League wedstrijden. In Nederland kwam dat besef na het falen van Joan Franka, toch een getalenteerd meisje met een muzikaal goed lied, die ten onder ging aan een gebrek aan ervaring. De opvolging kwam met Anouk, en het verhaal van de ommekeer die daaruit voortkwam is bekend.

Inmiddels zitten we in de aanloop naar Wenen 2015. Trijntje Oosterhuis maakte het Nederlandse Songfestivallied bekend in de radioshow De Gouden Uren. Over het lied is het meeste al wel gezegd, onder andere door Erik Bolks op deze site. Maar het is zeker zo interessant om het interview rondom het lied te bestuderen. Dit geeft een goed beeld van hoe Trijntje over haar deelname denkt, maar ook van hoe Nederland anno nu naar het Songfestival kijkt.

De eerste noemenswaardige quote in het programma kwam van Cornald Maas, die waarschuwde dat Nederlanders na de tweede plek vorig jaar nu misschien onterecht ontevreden zouden zijn met bijvoorbeeld een vijfde plek. Die vrees voor te hoge verwachtingen is terecht, gezien de hyperige cultuur die Nederland eigen is. Maar op dit moment is het nog veel te vroeg om al te speculeren over Trijntje’s resultaat, laat staan over de reacties van het Nederlandse publiek daarop.

Vervolgens kwam Trijntje zelf veel aan het woord. Ze liet doorschemeren dat ze niet te eerzuchtig is om externe krachten in te schakelen. ‘Anouk mag van mij best op het podium,’ zei ze, en Cornald Maas leek enthousiast over dat idee. ‘Ik hoop dat Anouk in het achtergrondkoor van Trijntje gaat zingen, maar vooralsnog heeft ze gezegd om dat niet te doen.’

Realistischer lijkt het idee dat Hans Pannecoucke aan het team wordt toegevoegd. De Vlaamse regisseur is gespecialiseerd in concertregistraties en bekend van zijn werk met Coldplay, Red Hot Chili Peppers, Metallica en alle grote namen uit de Vlaamse en Nederlandse muziekindustrie. Vorig jaar was het regieplan van Pannecoucke een sleutel tot succes voor de Common Linnets en gezien zijn werkrelatie met Ladies of Soul zou de link naar Trijntje snel gemaakt zijn.

In De Gouden Uren gaf Oosterhuis aan Pannecoucke in de komende weken zeker te gaan benaderen. Dit was met afstand het beste nieuws van de dag. Niet alleen omdat Pannecoucke vorig jaar puik werk verrichtte en misschien dit jaar opnieuw ‘ons’ lied naar een grotere hoogte kan tillen. Maar vooral omdat het werken met een topregisseur aangeeft dat Nederland het Songfestival op de juiste manier benadert.

Resultaat op het Songfestival haal je pas als je het beste stuurt wat je in huis hebt. Het heeft lang geduurd voor we dat in Nederland leerden begrijpen. De stap van Joan Franka naar Anouk was een goed begin, maar het inhuren van Hans Pannecoucke is een even subliem als noodzakelijk vervolg. En bovendien iets dat in 2011 nog totaal ondenkbaar was.

Regie en cameravoering zijn al jaren het unique selling point van toplanden als Zweden, Griekenland en Azerbeidzjan. Als journalist heb ik soms jaloers zitten kijken hoe die landen hun liedjes optimaal in beeld brachten. Dat Nederland nu het belang daarvan erkent, en z’n eigen Azerbeidzjaan bij het Songfestival betrekt, is geweldig nieuws. Niet alleen voor 2015, maar wellicht ook voor volgende jaren.


No Responses to “Steef’s Opinie • De Nederlandse Azerbeidzjaan”

  1. eric says:

    ik vind het juist niet proffesioneel dat men nu bekend maakt dat men misschien de pannenkoek uit België gaat vragen of in de komende weken . Ik zie het al voor me dat hij NEE zegt . Iedereen in paniek en dan krijg je het tegenovergestelde effect . Zulke dingen moet je gewoon lekker binnenskamers houden ( dat deed de cl verleden jaar ook ) Trouwens het camera werk van Griekenland was afgelopen jaar zeg maar gerust ….. klote . Dus of een goede regisseur altijd goed is !!!!!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *