Steef’s Opinie • De Revival van Centraal Europa

De zomer is voorbij, het nieuwe Songfestivalseizoen begint. In mijn eerste Hoofdredactionele Commentaar leg ik uit waarom ESF Magazine het dit najaar vooral over de Revival van Centraal Europa gaat hebben. • Door: Steef van Gorkum •

Het was met afstand de langste vakantie uit mijn nu vijfjarige carrière als Songfestivaljournalist. Het Songfestival viel immers al vroeg in mei, waardoor begin juni de klad erin begon te komen, en ik me uiteindelijk ongeveer drie maanden lang met andere dingen bezighield. Tot de nieuwe NS-poster me hardhandig uit mijn zomerslaap wekte: “Echt uitkijken naar Wenen!”. Als zelfs de NS alweer in de stemming raakt, dan is het ook voor mij de hoogste tijd weer te beginnen.

NS kijkt uit naar Wenen

We gaan dus naar Wenen. Naar een stad vlakbij mijn woonplaats Budapest, en toch zal het nog een hels karwei worden om het Songfestival te kunnen bijwonen, want ik schrijf in die periode ook mijn masterscriptie. Toch is het bijzonder dat het festival neerstrijkt in Centraal Europa, een achterstandsregio als het op het Songfestival aankomt.

Het allereerste Songfestival vond plaats in Lugano (Zwitserland). Daarna wisten Oostenrijk en Zwitserland het evenement beiden nog precies één keer door een overwinning naar het hart van Europa te halen. Verder was het armoe troef. De Centraal Europese landen groeiden uit tot de slechtst scorende landen op het Eurovisiepodium.

Des te bijzonderder is het dat, naast de zege van Oostenrijk, ook Hongarije en Polen vorig jaar Eurovisiesucces vierden. De Hongaren bereikten met András Kállay-Saunders hun op-één-na-beste resultaat ooit, terwijl Polen na een reeks aan mislukkingen eindelijk weer eens de finale bereikte. Daarin eindigde Polen in de middenmoot, nog achter Zwitserland, dat toch ook magere jaren heeft gekend.

Voor ESF Magazine is het collectieve hernieuwde succes van de Centraal Europese landen reden voor wat extra aandacht. Net als vorig jaar staan onze najaarsartikelen in het teken van een speciaal thema, en dat thema is dit jaar: ‘Revival’. Na het afhaken van Slowakije, Tsjechië en Polen ging menigeen ervan uit dat de Eurovisiekaart voortaan een gapend gat in het midden zou hebben. Na de revival van 2014 ziet de situatie er wellicht weer heel anders uit.

Hendrik Kramer neemt ons allereerst mee door de kleine lettertjes. ‘Wat is nu eigenlijk precies midden, oost of west Europa?’ vraagt hij zich af. Onze nieuwe aanwinst Emma Coolen duikt daarna in het mysterie achter het falen: Hoe komt het dat de resultaten in Midden Europa zo lang achterbleven? Dennis van Eersel blikt juist vooruit, en onderzoekt of Tsjechië en Slowakije in 2015 terugkeren op het Songfestival.

Maar we focussen ons niet alleen op Centraal Europa. Ook het Junior Songfestival maakt een revival door met een rits aan nieuwe deelnemers, en Erik Bolks gaat uitzoeken hoe dat komt. Tevens presenteert ESF Magazine de nieuwe rubriek Comeback, over landen die een negatieve reeks wisten te doorbreken. De rubriek Het Oor-deel komt terug in een wekelijkse frequentie, met nieuwe CD’s én nieuwe auteurs!

Genoeg reden dus om dit Songfestivalseizoen al vroeg in te tunen bij ESF Magazine. Er mag dan nog weinig nieuws te melden zijn – wij brengen je de verhalen achter het nieuws, de context en duiding die je nergens anders vindt. En tussendoor bereiden we ons voor op de reis naar Wenen. De hoogste tijd dus om me weer op m’n studie te richten. Alvast een fijn nieuw seizoen gewenst.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *